Internațional

Viaţă pe un satelit al lui Saturn?

Ziarul de Vrancea
17 oct 2014 715 vizualizări
Mimas, unul dintre sateliţii planetei Saturn, ar putea adăposti, la kilometri adâncime sub crusta de gheaţă care îi acoperă suprafaţa, un ocean uriaş, crescând şansele existenţei unui alt spaţiu propice vieţii în Sistemul Solar, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Un ocean subteran este una dintre cele două explicaţii posibile pentru motivul pentru care obiectul cosmic cu un diametru de 250 de kilometri oscilează în timpul rotirii în jurul lui Saturn, au anunţat cercetătorii, care au folosit date furnizate de sonda spaţială Cassini. Cealaltă posibilitate ar fi ca Mimas să aibă un nucleu oval, de forma unei mingi de rugby. Măsurătorile viitoare ar trebui să ofere mai multe informaţii pentru elucidarea misterului, potrivit astronomilor.
Oricum ar fi, descoperirea arată că satelitul, cunoscut pentru craterul uriaş de pe suprafaţa sa, care îl face să semene cu "Steaua Morţii" (Death Star, n.r.) din seria "Războiul stelelor", are o istorie mult mai complexă şi interesantă. "Dacă Mimas conţine într-adevăr un ocean, ar fi încă un obiect interesant din Sistemul Solar care ar trebui adăugat pe lista de locuri propice vieţii", a declarat pentru Reuters Radwan Tajeddine, cercetător asociat la departamentul de astronomie al Universităţii Cornell.
O examinare mai atentă a orbitei excentrice a lui Mimas oferă un indiciu. Atracţia gravitaţională exercitată de Saturn în timpul orbitării satelitului mai aproape şi apoi mai departe de planetă poate provoca destul de multă căldură prin frecare pentru a topi gheaţa şi a forma un ocean. "Acest ocean ar putea susţine viaţa atât timp cât orbita rămâne excentrică", a spus Tajeddine.
Satelitul saturnian Mimas a fost descoperit pe 17 septembrie 1789, de astronomul William Herschel, şi a fost botezat după Mimas, unul dintre fiii zeiţei greceşti Geea (sau Gaia), o personificare a Pământului. Satelitul mai este cunoscut şi ca Saturn I şi este al 21-lea ca mărime din Sistemul Solar şi, totodată, cel mai mic corp ceresc cunoscut care are o formă rotundă datorată propriei gravitaţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.