Internațional

A doua cea mai mare economie a lumii:Peste 82 de milioane chinezi trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi

Ziarul de Vrancea
15 oct 2014 507 vizualizări
Banca Mondială a fixat pragul sărăciei la 1,25 de dolari pe zi

Peste 82 de milioane de persoane trăiesc în China cu mai puţin de un dolar pe zi, a afirmat, ieri, un oficial guvernamental, în pofida deceniilor de creştere care au transformat această ţară în a doua economie a lumii. Potrivit definiţiei Guvernului chinez, sărăcia este caracterizată printr-un venit anual mai mic de 2.300 de yuani (375 de dolari), ceea ce înseamnă aproximativ un dolar pe zi.  La sfârşitul anului trecut, peste 82 de milioane de chinezi trăiau sub acest prag, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Zheng Wenkai, responsabil pentru probleme de dezvoltare.
La rândul său, Banca Mondială a fixat pragul sărăciei la 1,25 de dolari pe zi, ceea ce înseamnă că o populaţie de aproximativ 200 de milioane de chinezi este vizată de sărăcie, dacă sunt luate în considerare "standardele internaţionale", a comentat Zheng Wenkai. "Populaţiile afectate de sărăcie suferă nu doar de venituri extrem de scăzute, dar se confruntă şi cu dificultăţi importante şi multiple în ceea ce priveşte accesul la apă potabilă, transport, electricitate, educaţie, îngrijiri medicale sau împrumuturi bancare", a adăugat Zheng Wenkai.

Unu la sută din populaţie controlează peste o treime din bogăţia ţării

Majoritatea persoanelor afectate de sărăcie locuiesc în regiuni unde au loc deseori cutremure sau care duc lipsă de o infrastructură corespunzătoare, ceea ce "complică eforturile de a-i scoate din sărăcie", a adăugat oficialul, director adjunct al unei comisii guvernamentale de luptă împotriva sărăciei.
În trei decenii de deschidere faţă de lume şi de reforme de liberalizare economică, China a avut parte de o creştere spectaculoasă, care i-a permis să detroneze în 2010 Japonia din poziţia de a doua putere economică mondială. Cu toate acestea, în cea mai populată ţară din lume - 1,36 miliarde de persoane - Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor se situa la doar 6.767 de dolari anul trecut, echivalentul a 13% din cel înregistrat în Statele Unite, potrivit publicaţiei oficiale chineze Global Times. În acest context, creşterea tot mai mare a inegalităţilor în China îi îngrijorează pe experţi, precum şi pe liderii regimului comunist. Potrivit unui studiu al Universităţii din Beijing publicat în cursul acestui an, 1% dintre cele mai bogate gospodării din China controlează peste o treime din bogăţia ţării. În schimb, 25% dintre cele mai sărace gospodării deţin doar 1% din bogăţia ţării.

China a blocat site-ul BBC

Site-ul postului BBC era blocat ieri în China, la câteva ore după difuzarea unei înregistrări video care arată poliţişti din Hong Kong agresând un manifestat prodemocraţie, în contextul în care Beijingul îşi consolidează controlul asupra presei şi Internetului. Este pentru prima oară când site-ul grupului media britanic este în totalitate blocat în China, din decembrie 2010, când nu a putut fi accesat mai multe zile, atât în timpul, cât şi după ceremonia de atribuire a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo. La rândul său, versiunea în limba chineză a site-ului BBC este blocată total de la momentul lansării, în 1999, cu o scurtă perioadă de funcţionare de câteva luni, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008. "Ne confruntăm cu o înăsprire a cenzurii în China", a comentat, ieri, într-un mesaj postat pe Twitter, directorul biroului BBC pentru regiunea Asia, Jo Floto, cu sediul la Beijing. Autorităţile chineze au mai impus deja "un ecran negru (postului de televiziune) BBC World, în momentul în care erau difuzate reportaje cu privire la Hong Kong", a adăugat el.
În condiţiile în care Beijingul a impus o cenzură drastică pe Internet, site-urile mai multor ziare străine nu pot fi accesate, cazuri asemănătoare fiind semnalate şi în ceea ce priveşte reţelele sociale Twitter, Facebook şi, de la declanşarea manifestaţiilor prodemocraţie din Hong Kong, platforma de fotografii Instagram.
De altfel, site-urile cotidianului The New York Times şi al agenţiei Bloomberg au fost blocate în 2012, după publicarea unor anchete cu privire la averea fostului premier Wen Jiabao şi a actualului preşedinte Xi Jinping.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3492 zile, 9 ore, 4 secunde
Nu mai e demult a doua. Este prima, dupa toti indicatorii economici. Unii, nu toti, politicieni americani mai pretind ca SUA este prima dar numai pentru impresia artistica, nimeni nu mai crede asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.