Internațional

Baronul PNL de Braşov, anchetat de DNA

Ziarul de Vrancea
6 oct 2014 579 vizualizări
Procurorii anticorupţie cercetează modul în care CJ Braşov a atribuit mai contracte de lucrări publice unor firme "de casă" n în dosar apare şi numele unui deputat PC

Procurorii DNA au efectuat, ieri, pecheziţii la Consiliul Judeţean Braşov şi la locuinţele preşedintelui şi vicepreşedintelui CJ, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi funcţionari, pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare. Conform surselor citate, procurorii anticorupţie au ridicat mai multe documente de la Consiliul Judeţean şi de la locuinţele preşedintelui CJ, Artistotel Căncescu (PNL), şi vicepreşedintelui Mihai Pascu. De altfel, Aristotel Căncescu a fost adus cu duba de anchetatori la sediul DNA Braşov. La intrarea în instituţie, el a spus că acţiunea procurorilor are substrat politic. ”Mi se pare ciudat să fiu vizat acum, în plină campanie electorală, în legătură cu un raport al Curţii de Conturi de acum doi ani”, a afirmat Căncescu, fără a face alte comentarii.
Surse judiciare au declarat că ancheta vizează modul în care CJ Braşov ar fi atribuit contracte către mai multe firme, una dintre acestea fiind SC Gotic SA, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă, care este şi lider al PC Braşov. Acesta din urmă a fost şi el audiat la sediul DNA. Sursele judiciare spun că Aristotel Căncescu ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a contractelor către firme ale unor apropiaţi ai conducerii Consiliului Judeţean Braşov.

Conturi bancare de circa 4,5 milioane de dolari

Conform ultimei sale declaraţii de avere, Aristotel Căncescu are un depozit bancar de peste 605.000 de euro şi alte trei în valoare totală de aproape 4,5 milioane de dolari. În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Căncescu a obţinut, ca preşedinte al CJ Braşov, 50.564 de lei, iar soţia sa, angajată la o firmă din Săcele, a avut venituri de 13.320 de lei. Căncescu este preşedintele CJ Braşov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei judeţene Braşov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator.
Deputatul PC Ion Diniţă, a cărui firmă de construcţii, SC Gotic SRL, a încheiat mai multe contracte cu CJ Braşov şi cu primării din judeţ, a fost audiat şi el la DNA. SC Gotic SA Braşov, înfiinţată în anul 1994, are ca obiect de activitate construcţii civile, lucrări de drumuri, reţele de apă şi canalizare, precum şi închirieri de utilaje. Valoarea totală a contractelor încheiate de SC Gotic cu CJ Braşov şi cu primării din mai multe localităţi este de peste 112 milioane de lei.
Deputatul PC are nouă apartamente, trei case, între care una la Cambridge, două case de vacanţă, precum şi 14 terenuri intravilane, 13 terenuri extravilane şi şapte terenuri agricole.

Tăriceanu sare în apărarea politicienilor suspectaţi de corupţie

Călin Popescu Tăriceanu a sugerat, ieri, că urmărirea penală a unor demnitari a fost influenţată politic. Referindu-se la cererile DNA pentru încuviinţarea urmăririi penale a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu (n.r. – poreclit şi Miki Şpagă), în prezent senatori, Tăriceanu le-a spus jurnaliştilor să se uite în Constituţie şi să vadă că ”parlamentarii nu beneficiază de imunitate decât pentru declaraţiile politice”. "Pot să fie inclusiv condamnaţi şi să ajungă să trebuiască să-şi ducă pedeapsa la îndeplinire. Nu există niciun fel de restricţie decât cele de care v-am spus", a declarat preşedintele Senatului. ”Nu cred că e normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor”, a mai spus şeful Senatului.
La observaţia jurnaliştilor că în cazul celor doi este vorba de parlamentari care au fost miniştri, astfel că se aplică Legea răspunderii ministeriale, care prevede o astfel de imunitate împotriva anchetelor penale pentru care este necesar avizul Parlamentului, Tăriceanu a dat înapoi: ”Da, şi cred că procedurile prevăzute de Constituţie şi de lege sunt corecte şi ele trebuie respectate. Repet, nu sunt adeptul să ne jucăm cu drepturile şi libertăţile individuale. Sunt numeroase cazuri de foşti miniştri sau de miniştri în funcţie împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au trebuit să demisioneze din funcţiile respective, şi-au distrus carierele politice, ca în final procuratura să decidă neînceperea urmăririi penale. De ce s-a întâmplat acest lucru? E bine ştiut, pentru că în România lupta politică aşa cum este dusă depăşeşte limitele rezonabilului şi iată că prestigiul, imaginea, onorabilitatea unor oameni este distrusă din cauza acestui mod de a înţelege şi a duce lupta politică şi eu cred că atunci când este vorba inclusiv de ei, nu au drepturi suplimentare, dar nici mai puţine decât ceilalţi”.
În dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Şerban Mihăilescu - de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.