Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: August 2014, cea mai caldă lună august din lume din 1880 şi până în prezent

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 430 vizualizări
August 2014 a fost cea mai caldă lună august de pe planetă de la începutul înregistrării unei creşteri a temperaturilor mondiale, în 1880 şi până în prezent, a anunţat Agenţia americană oceanografică şi atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration/ NOAA).

De asemenea, august 2008 a fost cea de-a 38-a lună august consecutivă în care temperatura globală terestră s-a situat peste media temperaturii din secolul al XX-lea, precizează NOAA.
Cel mai recent an când temperatura medie din lume din luna august s-a situat sub valoarea medie a secolului al XX-lea a fost 1976. Luna trecută, temperatura medie de la suprafaţa oceanelor şi a uscatului s-a stabilizat la 16,35 grade Celsius, cu 0,75 grade peste temperatura medie din secolul XX (15,6 grade) şi cu 0,04 grade peste precedentul record, înregistrat în august 1998.
Incluzând luna august, trei dintre ultimele patru luni au înregistrat temperaturi care au depăşit cele medii din secolul trecut corespunzătoare aceloraşi luni. Iulie 2014 a făcut excepţie, situându-se pe locul al patrulea în topul celor mai fierbinţi luni iulie din 1880 şi până în prezent.

Copiii europeni rămân fideli televizorului

Copiii europeni continuă să petreacă două ore pe zi în faţa televizorului, în ciuda concurenţei tot mai puternice a internetului, şi alcătuiesc astfel un public fidel pe care posturile TV şi-l dispută cu înverşunare, potrivit unui studiu realizat recent de Eurodata TV Worldwide. În Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, copiii se uită la televizor, în medie, 2 ore şi 6 minute pe zi în primul semestru al anului - cu 9 minute mai puţin faţă de 2013 şi cu 3 minute mai puţin faţă de 2009. Aceste diferenţe sunt minime şi pot fi explicate prin factorul meteorologic. "Deşi noile personaje continuă să îi seducă pe cei mici, clasicii, reactualizaţi, au întotdeauna vânt în pupă", afirmă Eurodata TV Worldwide. Exemplul cel mai bun îl reprezintă noua versiune a serialului "Calimero", difuzat în mai multe ţări de la începutul anului şi care face senzaţie pe Rai Yoyo în rândul copiilor italieni cu vârste între 4 şi 7 ani.

Putin vrea deconectarea Rusiei de la reţeaua globală de internet

Consiliul Securităţii Rusiei se va reuni luni pentru a discuta despre activitatea segmentului rus de internet în situaţii de urgenţă, reuniunea urmând să fie prezidată de preşedintele Vladimir Putin, relatează ziarul economic Vedomosti, care îşi bazează această informaţie pe dezvăluirile făcute de o serie de operatori de internet din Rusia şi organizaţii neguvernamentale. Cu această ocazie, potrivit Vedomosti, se pregătesc să fie adoptate câteva decizii destinate consolidării suveranităţii segmentului rus de internet, între care şi o procedură specială de management al internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la reţeaua globală de internet. "Nu este vorba de o dezactivare permanentă de la reţeaua internaţională de internet", subliniază reprezentanţii unui operator de telecomunicaţii important de pe piaţa rusă şi o organizaţie neguvernamentală. Dar operatorii ruşi de internet vor trebui să-şi configureze echipamentele în asemenea mod, încât în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă Internetul rus să poată fi deconectat de la reţeaua globală. Potrivit unei surse Vedomosti, citată de Interfax, situaţii de urgenţă pot fi considerate acţiuni de război, proteste de anvergură în ţară etc.
Unul dintre experţii Vedomosti indică faptul că scopul statului nu este de a izola Rusia de restul lumii, ci dimpotrivă de a o proteja de izolare în cazul în care, de exemplu, SUA vor decide să deconecteze Rusia de la Adresa IP (Internet Protocol). Acest pericol ar putea fi evitat, spune acesta, dacă Adresa IP va fi distribuită în interiorul Rusiei de o autoritate de reglementare locală şi nu de organizaţia ICANN, controlată de guvernul Statelor Unite.
Presa rusă nu a reuşit să obţină vineri dimineaţă o confirmare oficială în legătură cu aceste informaţii.

Astronomii au descoperit "o stea într-o stea"

Astronomii au descoperit un bizar sistem binar de stele, în care o stea neutronică a fost absorbită în interiorul stelei companion aflată în stadiul de supergigantă roşie, rezultând un sistem în care se află o stea într-o altă stea.  Ipoteza privind existenţa unor astfel de sisteme, stea în stea, a fost formulată încă din 1975 de astronomii Dr. Kip Thorne şi Dr. Anna Zytkow.
Cei doi sugerau că un astfel de obiect se formează în sistemele solare binare, în urma coliziunii dintre o stea neutronică şi vecina sa aflată în stadiul de stea supergigantă, steaua neutronică ajungând să fie absorbită în interiorul supergigantei. La aproape 40 de ani după postularea acestei ipoteze, astronomii au descoperit un astfel de obiect care o confirmă.
Structura chimică a acestor obiecte binare este diferită de cea a stelelor supergigante, fiind determinată de natura unică a activităţii care se desfăşoară în interiorul lor. Spre deosebire de stelele obişnuite, care sunt alimentate de procesul de fuziune nucleară, obiectele din această categorie îşi trag energia din steaua neutronică absorbită.
Descoperirea acestui bizar obiect cosmic a fost făcută în prin intermediul Telescopului Magellan Clay din Chile. Analiza spectrului suupergigantei roşii HV 2112 din Norul Mic al lui Magellan, aflată la 200.000 de ani lumină distanţă, a provocat o surpriză de proporţii, semnătura chimică a acestei stele fiind diferită de cea a altor supergigante. "Studierea acestui obiect este extraordinar de interesantă pentru că reprezintă un model complet nou al modului în care poate funcţiona interiorul unei stele", susţine Dr. Levesque. "În astfel de interioare sunt generate elementele grele din Universul nostru", a mai adăugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.