Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ucraina ar putea intra în NATO

Ziarul de Vrancea
29 aug 2014 259 vizualizări
in 2008, la summitul de la Bucureşti, liderii ţărilor NATO au convenit că este firesc ca Ucraina să se alăture Alianţei, dar fostul preşedinte Ianukovici a renunţat la acest obiectiv

NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a declarat vineri secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare. "Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni de urgenţă a NATO la Bruxelles.
El a adăugat că fiecare ţară are "dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior".
Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa "agresiunii" ruse, a anunţat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. "Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizând anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei şi revenirea pe calea aderării la NATO", a declarat Iaţeniuk, în cadrul Consiliului de miniştri.
În aprilie 2008, la summitul de la Bucureşti, liderii ţărilor NATO au convenit că este firesc ca Ucraina să se alăture Alianţei la un moment, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, Guvernul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, continuând însă cooperarea cu NATO. Iaţeniuk a declarat în această săptămână că aşteaptă "decizii cruciale" la summitul NATO care va avea loc la 4 şi 5 septembrie la Newport (Marea Britanie). "Ucraina are nevoie de ajutor", a subliniat el.
Kievul a cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergură" în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.

Rusia foloseşte Facebook pentru a-i panica pe ucraineni

Serviciile speciale ale Rusiei folosesc în mod activ reţele de socializare, pentru a dezinforma şi a crea panică în rândul ucrainenilor, a denunţat şeful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Valentin Nalivaicenko. El a acuzat Moscova că desfăşoară "un atac psihologic" în Ucraina prin intermediul unor "complici ai teroriştilor (insurgenţilor), care pretind că sunt jurnalişti". Nalivaicenko a informat că serviciile ruse folosesc reţele de socializare, adrese electronice şi numere de telefon mobil ale ceţăţenilor ucraineni, cu scopul de a "crea panică" în rândul acestora. "Ele (serviciile speciale) transmit informaţii false, provoacă panică, pentru a destabiliza situaţia în ţara noastră", a subliniat el. "Vreu să vă informez că, în prezent, ruşii folosesc în mod cinic şi josnic reţeaua de socializare Facebook. Ne-am adresat în repetate rânduri către conducerea acestei reţele, dar nu am reuşit să soluţionăm nimic", a afirmat şeful SBU, adăugând că "ruşii piratează sau blochează conturi ale ucrainenilor pentru a disemina informaţii false". Nalivaicenko a menţionât că partea ucraineană a finalizat negocierile cu compania Google pentru a contracara acţiunile Moscovei.

Google a testat un serviciu de livrări cu ajutorul dronelor

Compania Google a anunţat joi că a testat un serviciu de livrări cu ajutorul dronelor, proiect la care lucrează şi gigantul comerţului online Amazon.
Cei doi ani de cercetări la proiectul Google "Project Wing" au fost încununaţi în luna august prin trimiterea de drone care au livrat bomboane, apă, medicamente şi hrană pentru câini la doi fermieri din Queensland, Australia. Luna trecută, Amazon a cerut autorizarea de a testa livrări cu ajutorul dronelor în spaţiul aerian american, argumentând responsabililor aviaţiei americane că relaxarea regulilor serveşte interesului consumatorilor şi constituie "o etapă necesară" pentru realizarea proiectului "Amazon Prime Air". Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a prezentat proiectul în luna decembrie a anului trecut, declarând că acesta ar putea intra în funcţiune din 2015, dacă va obţine autorizaţia autorităţilor americane.
Amazon a precizat că dronele pot zbura cu o viteză de peste 80 de kilometri pe oră şi livra un colet de până la 2,2 kilograme.

Un japonez suspectat de Ebola, internat la Chişinău

Un cetăţean japonez suspectat că ar fi infectat cu virusul Ebola a fost internat, vineri, pentru teste medicale într-un spital din Chişinău, au anunţat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova. "Deocamdată, nu se ştie dacă cetăţeanul în cauză este infectat cu acest virus. El a fost depistat cu febră şi în Tokyo, de unde a decolat spre Republica Moldova. În urma testelor la care a fost supus acolo, medicii au afirmat că este vorba despre o răceală", a declarat reprezentanta biroului de presă al Ministerului Sănătăţii, Veronica Istrati.
Poliţia de Frontieră de la Chişinău a anunţat, anterior, că doi cetăţeni japonezi suspectaţi că au fost infectaţi cu virusul Ebola au fost identificaţi la Aeroportul din Chişinău. Cei doi au ajuns la Chişinău în urma unei escale la Istanbul, însă s-au aflat anterior într-o deplasare în interes de serviciu în Africa de Sud. Cei doi pasageri au asigurat că au fost supuşi unor teste medicale şi la revenirea din Africa de Sud.
Virusul Ebola a provocat 1.552 victime dintre cele 3.069 de cazuri înregistrate în patru ţări din Africa de Vest, dar numărul persoanelor infectate ar putea ajunge la 20.000, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Până în prezent, nu există niciun vaccin şi niciun tratament omologat pentru distrugerea acestui virus, care este contractat prin contactul direct cu fluide corporale.

Militarii filipinezi din Platoul Golan, pregătiţi să lupte cu rebelii sirieni

Militarii filipinezi din Forţa ONU staţionată în Platoul Golan s-au declarat vineri pregătiţi să lupte pentru a-şi apăra poziţiile în faţa rebelilor sirieni, în condiţiile în care negocierile sunt în curs pentru eliberarea celor 43 de soldaţi din Fiji capturaţi în regiune. Un număr de 75 de soldaţi filipinezi asigură poziţiile ONU în două localităţi din regiunea Platoului Golan, disputată de Israel şi Siria, aflată din 1974 sub controlul Naţiunilor Unite.
Între timp, rebelii sirieni, care blochează începând de joi contingentul filipinez, le-au cerut soldaţilor să depună armele, a explicat, la Manilla, colonelul Roberto Ancan, responsabil cu operaţiunile de menţinere a păcii în cadrul armatei filipineze. Nu au avut loc schimburi de focuri, însă soldaţii filipinezi sunt gata de luptă, a afirmat el. "Putem recurge la arme pentru a apăra poziţiile Naţiunilor Unite", a asigurat el. "Soldaţii noştri sunt înarmaţi, sunt bine antrenaţi (...) sunt soldaţi din cadrul forţelor de menţinere a păcii pregătiţi", a adăugat oficialul filipinez. Soldaţii reţinuţi ocupă două obiective ale Forţei ONU de supraveghere a dezangajării militare dintre Siria şi Israel (UNDOF) , aflate la distanţa de patru kilometri una de cealaltă.
Israelul ocupă din 1967 o suprafaţă de aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care a anexat-o, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională, iar 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian. Membri ai Forţei ONU au mai fost luaţi ostatici în două rânduri de opozanţi sirieni înarmaţi aflaţi în această regiune. UNDOF are circa 1.223 de membri din şase ţări (India, Fiji, Filipine, Irlanda, Olanda, Nepal). Actualul mandat se încheie la 31 decembrie 2014.

Sistemul Solar este înconjurat de o bulă de gaz fierbinte

Sistemul nostru solar este înconjurat de o bulă de gaz foarte fierbinte, de forma unei alune, cu o lungime de circa 300 de ani lumină, rezultatul unor supernove care au avut loc acum circa zece milioane de ani, spun cercetătorii americani. Gazul are o temperatură de circa un milion de grade Celsius, iar oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen "bula locală" sau "bula locală fierbinte", după ce mai multe studii şi cercetări coroborate au confirmat o teorie veche din anii 1980.
Astronomii spun că bula este rezultatul celor mai puternice explozii care pot avea loc în Univers - supernovele - care apar atunci când o stea gigant moare, aruncând în spaţiu materie foarte fierbinte. O astfel de explozie eliberează într-o secundă mai multă energie decât emite Soarele într-un milion de ani. O singură supernovă poate străluci mai intens decât o întreagă galaxie.
Astfel de explozii apar, de obicei, de două ori într-o sută de ani, în Calea Lactee. Dar în urmă cu 10 milioane de ani, mai multe astfel de evenimente au avut loc în vecinătatea sistemului nostru solar. Vârsta Universului este de circa 13,8 miliarde de ani, astfel încât zece milioane de ani înseamnă o perioadă relativ recentă.
Spaţiul dintre planetele şi stelele galaxiei nu este gol, ci conţine gaze, praf, ioni şi tot felul de particule. Dar, când astronomii au încercat să găsească toate acestea în spaţiul dintre obiectele ce alcătuiesc Sistemul nostru solar, au observat foarte puţină materie. Era ca şi cum Pământul se afla într-un spaţiu aproape vidat, care conţinea câţiva atomi la fiecare metru cub. Astfel a apărut ideea că Sistemul solar stă practic într-o bulă: cea mai mare parte a mediului interstelar a dispărut pentru că a fost îndepărtat de supernove, iar Sistemul solar a rămas înconjurat de rămăşiţele exploziilor, adică gazul iradiant.

Berlinul, cea mai prietenoasă destinaţie din Europa pentru familii

Berlinul a fost desemnat drept cea mai prietenoasă destinaţie din Europa pentru cei care călătoresc în familie, scrie "The Independent", pe baza unei cercetări realizate la comanda site-ul de închirieri de case de vacanţă House Trip. Evaluarea oraşelor europene s-a făcut în funcţie criterii precum numărul de galerii şi muzee care oferă diverse oportunităţi familiilor, gradul de poluare şi de infracţionalitate din oraşe. Trei oraşe din Peninsula Iberică (Valencia, Lisabona şi Madrid) s-au clasat pe locul al doilea, al patrulea, şi respectiv al cincilea în topul celor mai prietenoase oraşe pentru familii, în timp ce capitala Ungariei, Budapesta, s-a clasat pe locul al treilea.
Potrivit studiului, Valencia s-a impus ca oraşul cu cel mai scăzut nivel al infracţionalităţii, Berlinul s-a clasat pe locul al doilea la cel mai scăzut nivel al poluării, iar Budapesta a reieşti că este cea mai ieftină destinaţie de vacanţă pentru familii.

Obezitatea, o bombă cu ceas care va exploda în următorii ani

Obezitatea este acum o bombă cu ceas care va exploda în următorii ani, pentru că mergând pe plajă vezi tot mai mulţi copii graşi, a declarat, vineri, dr. Agis Tsouros, directorul Diviziei politică şi guvernare pentru sănătate şi bunăstare al OMS Europa. "Toate ţările din Europa se confruntă cu problema obezităţii. Este groaznic să mergi pe plajă şi să vezi cât de mulţi copii graşi sunt. Este acum o bombă cu ceas, care va exploda în anii următori", a spus Tsouros. "Este important să întelegem ca sănătatea este determinată nu doar de calitatea serviciilor medicale, ci şi de stilul de viaţă, de condiţiile de muncă şi de viaţă la care oamenii au acces. Chiar dacă serviciile medicale funcţionează optim, acestea influenţează calitatea vieţii noastre doar în proporţie de 20%, restul ţine de condiţiile în care muncim şi trăim", a arătat Agis Tsouros.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.