Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia a invadat Ucraina din "greşeală"

Ziarul de Vrancea
26 aug 2014 618 vizualizări
Paraşutiştii ruşi arestaţi de ucraineni au trecut graniţa "accidental", susţin oficialii de la Moscova

O sursă din Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat pentru agenţiile de presă ruseşti arestarea unor soldaţi ruşi pe teritoriul ucrainean, anunţată de Kiev, afirmând însă că aceştia au traversat frontiera în mod "accidental". "Militarii respectivi participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană şi au traversat-o, fără îndoială, în mod accidental, pe un tronson fără demarcaţie", a declarat sursa citată. Conform Serviciului ucrainean de securitate (SBU), zece paraşutişti ruşi au fost arestaţi la Zerkalnîi, la circa 20 de kilometri de frontieră şi la 50 de kilometri de bastionul separatist Doneţk. Potrivit Kievului, este vorba despre soldaţi din regimentul 331 al Diviziei 98 aeropurtate, care are baza în Rusia centrală. Soldaţii, care aveau asupra lor documente de identitate şi arme, au declarat că au fost trimişi în regiunea rusă Rostov, aflată la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Doneţk şi Lugansk, şi trimişi apoi pe teritoriul ucrainean, conform aceleiaşi surse. Sursa militară rusă a subliniat că aceşti soldaţi nu au opus rezistenţă şi a precizat că militari ucraineni au traversat de mai multe ori frontiera.
Kievul acuză în mod regulat Rusia că trimite militari sau blindate pe teritoriul ucrainean, că trage focuri de artilerie pe teritoriul ucrainean şi că le furnizează arme şi combatanţi rebelilor. Aceste afirmaţii au fost întotdeauna dezminţite de Moscova. "Dezinformarea privind invazia noastră nu lipseşte", a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Populaţia nu sprijină introducerea de trupe în regiunile estice ale Ucrainei

Majoritatea ruşilor sunt convinşi că Federaţia Rusă influenţează situaţia din Ucraina. Totodată, opiniile despre intenţiile liderilor aşa-ziselor "republici populare" din estul Ucrainei s-au împărţit, iar introducerea de trupe ruseşti în aceste regiuni este susţinută de numai 5% dintre cetăţenii Rusiei, rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat de Fondul "Opinia Publică" (FOM). Potrivit sondajului, majoritatea (57%) dintre ruşi consideră că Rusia trebuie să ajute autoproclamatele republici din Doneţk şi Lugansk. Ruşii propun susţinerea aşa-zisei "Noii Rusii" (Novorossia, termen istoric pentru Imperiul Rus, în 1764-1873, ce îngloba Crimeea) cu ajutor umanitar (26%), livrări de arme (9%), precum şi cu "orice mijloace paşnice, fără utilizarea forţei militare" (8%). Introducerea de trupe ruseşti în aceste regiuni este susţinută de numai 5% dintre repondenţi. "Părerea că Rusia trebuie să ajute vine nu atât din simpatia faţă de conducerea republicilor autoproclamate din Doneţk şi Lugansk, cât din compasiune faţă de locuitorii din sud-estul Ucrainei", este de părere analistul FOM, Grigori Kertman.
În acelaşi timp, de faptul că Rusia nu trebuie să sprijine conducerea "Noii Rusii" sunt convinşi 27% dintre ruşi. Principalul argument al acestora este că "nu te poţi amesteca în treburile interne ale altui stat: singuri s-au autoproclamat, singuri să se descurce". Acelaşi sondaj a relevat că 39% dintre ruşi cred că liderii republicilor autoproclamate îşi vor atinge obiectivele, 26% sunt convinşi că nu, iar alţi 36% au ezitat să dea un răspuns.

Americanii se opun răscumpărărilor plătite teroriştilor

Doi din trei americani sunt de părere că autorităţile nu ar trebui să plătească răscumpărări teroriştilor în schimbul ostaticilor, potrivit unui sondaj de opinie Reuters-IPSOS publicat ieri. Potrivit sondajului realizat în rândul a 4.685 de americani, 62% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord cu politica SUA şi a Marii Britanii de a refuza să plătească răscumpărări, ca răspuns la o întrebare cu privire la uciderea jurnalistului american James Foley şi răscumpărarea de milioane de dolari cerută de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în schimbul eliberării sale. Doar 21% au afirmat că nu sunt de acord cu această politică.
În acelaşi sondaj, majoritatea americanilor au afimat că SUA ar trebui să intervină într-un fel în Irak, deşi o proporţie semnificativă se opune prezenţei de trupe americane pe teren în sprijinul guvernului de la Bagdad.
Doar 29% dintre cei chestionaţi au fost de părere că SUA nu ar trebui să se implice, chiar şi prin trimiterea de ajutor umanitar sau de arme. 31% dintre americani au afirmat că Washingtonul ar trebui să furnizeze ajutor umanitar refugiaţilor din zonele de conflict şi 21% au estimat că armata americană ar trebui să lanseze lovituri aeriene în sprijinul forţelor guvernamentale irakiene. Doar 12% dintre americani au afirmat că Washingtonul ar trebui să finanţeze şi să sprijine o intervenţie multinaţională, 11% au afirmat că Statele Unite ar trebui să trimită trupe ale Forţelor Speciale pentru a sprijini Bagdadul, 10% au fost de acord ca SUA să furnizeze arme trupelor irakiene şi doar 7% au afirmat că ar trebui trimise trupe americane în Irak.

Nori de apă, descoperiţi în afara Sistemului Solar

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat că au descoperit pentru prima dată nori de apă în atmosfera unei planete care se află în afara Sistemului Solar. Descoperirea a fost făcută în jurul unei pitice cenuşii, un corp ceresc care nu a reuşit să devină o stea, aflat la o distanţă de 7,3 ani-lumină de Terra. Dacă descoperirea va fi confirmată de analize ulterioare, ea va putea fi considerată un pas major făcut de cercetători în procesul de căutare a unor planete locuibile în afara Sistemului Solar.
Studiul a fost realizat de o echipă coordonată de Jacqueline Faherty, de la Carnegie Institution for Science din Washington. Corpul ceresc descoperit recent reprezintă cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenuşii depistat vreodată, denumit WISE J0855-0714. Temperaturile de la suprafaţa acestui corp ceresc sunt cuprinse între -48 şi -13°C.
În cadrul acestui studiu, Jacqueline Faherty şi colegii ei au combinat 151 de imagini din spectrul infraroşu.
Deşi vapori de apă au mai fost detectaţi în atmosferele unor exoplanete, este pentru prima dată când nori de apă au fost descoperiţi de oamenii de ştiinţă în afara Sistemului Solar. Se pare că planeta WISE J0855-0714 este pe jumătate "ascunsă" de stratul de nori, fapt care o face să semene foarte mult cu Terra.
În Sistemul Solar, singurii nori de apă cunoscuţi sunt aceia de pe Terra şi Mare.

Anumite bacterii protejează împotriva alergiilor alimentare

Anumite bacterii din flora intestinală protejează împotriva alergiilor alimentare, arată un studiu efectuat pe şoareci, care ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentelor probiotice. Alergiile alimentare, ale căror cauze rămân necunoscute şi care pot fi, uneori, mortale dacă sistemul imunitar reacţionează exagerat, afectează 15 milioane de americani, inclusiv unul din treisprezece copii. Cercetătorii au descoperit că bacteriile clostridium, parte a florei intestinale în mod obişnuit, protejează împotriva alergiei la arahide, foarte comună în rândul populaţiei şi incurabilă în prezent. Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au modificat genetic şoarecii pentru a-i face alergici la arahide.
Descoperirea atrage atenţia asupra eficacităţii terapiilor probiotice, arată cercetătorii. Este vorba despre utilizarea de microorganisme vii, bacterii sau drojdii, care, adăugate în anumite alimente, cum ar fi iaurtul sau cerealele, ar avea beneficii pentru sănătate. Mai multe studii sugerează că igiena modernă şi obiceiurile alimentare pot juca un rol în perturbarea echilibrului florei bacteriene intestinale şi a pielii.

Politicienii ruşi vor să interzică filmele care "demonizează" ţara lor

Filme precum "Titanic" şi "Apocalypse Now" ar putea fi interzise în curând în Rusia, după ce un oficial local a propus un amendament ce vizează anularea autorizaţiei de difuzare a lungmetrajelor care "demonizează" această ţară. În contextul în care ideea implementării unui control mai strict asupra felului în care imaginea Rusiei şi imaginea cetăţenilor ruşi sunt reflectate în filmele străine a fost vehiculată tot mai des în ultimii ani de politicieni de top din această ţară, prima propunere concretă ce vizează interzicerea peliculelor străine care "demonizează" Rusia a fost făcută recent de Batu Khasikov, membru în comitetul pentru Cultură din Consiliul Federaţiei Ruse, camera superioară a Parlamentului rus. "O serie de cerinţe specifice ar trebui introduse pentru proiecţiile de filme străine în ţara noastră, iar peliculele în care toate lucrurile care au legătură cu Rusia sunt demonizate sau prezentate într-o manieră primitivă şi stupidă ar trebui să fie interzise şi să nu fie distribuite în cinematografe", a declarat oficialul rus.
Batu Khasikov nu a menţionat niciun titlu, spunând însă că acele filme în care, "la indicaţia scenaristului şi a regizorului, cetăţenii ruşi sunt arătaţi ca o ameninţare la adresa omenirii nu merită să primească un certificat de distribuţie".
Propunerea sa vine într-o perioadă în care retorica antioccidentală din Rusia a atins cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani, fapt care creşte considerabil probabilitatea ca acest amendament să fie aprobat. Dacă va fi adoptată, interdicţia va afecta însă doar noile filme care solicită autorizaţia de distribuţie pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Ebola a ucis 120 de medici

Epidemia de Ebola a provocat până în prezent moartea a 120 de membri ai personalului medical, iar în cele trei ţări cele mai afectate de acest virus -Liberia, Guineea şi Sierra Leone - există doar unul sau doi medici la 100.000 de locuitori, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. "Până în prezent, peste 240 de membri ai personalului medical au contractat boala în Guineea, Nigeria şi Sierra Leone, şi peste 120 au murit", a precizat OMS.
Mai mulţi factori stau la baza numărului mare de personal infectat, potrivit OMS, care menţionează lipsa de echipament de protecţie individual (măşti şi mănuşi) şi folosirea greşită a acestora, numărul insuficient de medici, care, din cauza suprasolicitării, riscă să comită greşeli. "Epidemia actuală este diferită", a insistat OMS, explicând că medicii şi locuitorii din ţările afectate nu sunt "familiari cu această boală", care face să predomine "teama în sate şi oraşe întregi". "Primele simptome ale mai multor boli infecţioase din regiune, cum ar fi malaria, febra tifoidă şi febra Lassa, sunt asemănătoare celor provocate de Ebola. Pacienţii infectaţi au de cele mai multe ori nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Medicii şi asistentele ar putea să nu aibă niciun motiv să bănuiască că este vorba despre Ebola şi nu văd necesitatea de a lua măsuri de protecţie", adaugă OMS.
Potrivit celui mai recent bilanţ al OMS publicat la 20 august, febra hemoragică a provocat în total moartea a 1.427 de persoane - 624 în Liberia, 406 în Guineea, 392 în Sierra Leone şi 5 în Nigeria.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eu, acum 3529 zile, 12 ore, 42 minute, 36 secunde
Pai din lotu lu marean face parte si tovarsu rusu care are firma de proiectare SC Edificia SRL )si face proiecte in continuare pe banii statului iar sotia sa de care s-a disvortat ( dar locuiesc citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.