Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Calitatea vieţii pe glob scade din cauza conflictelor

Ziarul de Vrancea
19 aug 2014 292 vizualizări
Astfel, 51 din cele 140 de oraşe monitorizate au coborât, în ultimii cinci ani, în clasamentul privind calitatea vieţii

Numărul în creştere de conflicte pe glob a dus la un declin al calităţii vieţii în oraşele lumii în ultimii cinci ani, indică o anchetă ale cărei date au fost difuzate ieri. Începând din 2009, nivelul mediu al calităţii vieţii pe glob a scăzut, "subliniind faptul că ultimii cinci ani s-au caracterizat printr-o creştere a tulburărilor", potrivit anchetei efectuate de The Economist Intelligence Unit (EIU). Astfel, 51 din cele 140 de oraşe monitorizate au coborât în clasamentul privind calitatea vieţii, care se referă la stabilitate, sănătate, cultură şi mediu, educaţie şi infrastructură. Printre oraşele respective figurează Kiev (Ucraina), Tripoli (Libia) şi Damasc (Siria), care au suferit un declin semnificativ. Conflictele sunt responsabile pentru multe din cele mai puternice declinuri, estimează EIU.
''Conflictele recente din Ucraina şi Orientul Mijlociu au subliniat declinul continuu la un deceniu după evenimentele destabilizatoare începând cu războiul din Irak până la Intifada palestiniană şi Primăvara arabă'', afirmă EIU. "Instabilitatea restrânsă a afectat, de asemenea, locuri precum Bangkok", consideră EIU, referindu-se la luni de zile de violenţe cu caracter politic în Thailanda, izbucnite anul trecut ca urmare a unei lovituri de stat în luna mai.

Top 3: Melbourne, Viena, Vancouver

Melbourne este oraşul cu cel mai mare nivel al calităţii vieţii din lume, păstrându-şi acest loc în clasament timp de cinci ani la rând, fiind urmat de Viena (Austria) şi de Vancouver şi Toronto (ambele din Canada). Alte trei oraşe australiene — Adelaide, Sydney şi Perth — se află în topul celor 10 oraşe ale lumii cu cel mai mare nivel al calităţii vieţii. Capitala siriană, Damasc, are cel mai scăzut nivel de calitate a vieţii din cele 140 de oraşe din lume monitorizate la acest capitol, fiind urmate de altele, precum Dhaka (Bangladesh), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Lagos (Nigeria) şi Karachi (Pakistan). "Cele care înregistrează cel mai bun scor tind să fie oraşe de nivel mediu în ţări mai bogate cu o densitate a populaţiei relativ scăzută", se afirmă în raport. "Aceasta poate favoriza o întreagă gamă de activităţi recreative fără să ducă la niveluri înalte de infracţionalitate ori infrastructură supraaglomerată", conchide raportul.

Un bărbat a mers cu taxiul din Danemarca până la Roma

Călătoria l-a costat 4.000 de euro

Un danez a cheltuit 29.226 de coroane (3.920 de euro) pentru a merge cu taxiul din oraşul Odense, situat în sudul Danemarcei, până la Roma, o călătorie de 1.803 kilometri prin Europa, vrând să vadă o anumită biserică din capitala italiană. Bărbatul a luat taxiul din oraşul danez Odense. Şoferul, Martin Langstred, a declarat pentru cotidianul Metroxpress că în timpul unei ture de noapte în acest an, un client s-a urcat în maşina sa la scurt timp după ora 01.00, într-o miercuri, şi i-a cerut să îl ducă la Roma.
"Într-o primă fază am crezut că vrea să meargă la aeroport - dar nu, el voia să ia taxiul până acolo", a declarat Langstred. El nu îşi aminteşte numele pasagerului dar îşi aminteşte clar solicitarea lui neobişnuită şi are chitanţa în valoare de 29.226 de coroane pentru a dovedi acest lucru. "Voia să vadă o biserică anume în Roma. Era un vis de-al lui", a afirmat Langstred.
Călătoria până la Roma a durat trei zile, taxiul danez traversând Germania, Austria şi Italia. Langstred susţine că nu a dormit în timpul călătoriei, dar a sărbătorit sosirea cu un sandviş italienesc şi o noapte de cazare în Italia.
"După aceea am mers acasă şi mi-am luat liber în următoarele trei-patru zile. Am câştigat aproape o lună de salariu în această călătorie", a declarat el pentru Metroxpress.

Facebook testează introducerea etichetei "satiră"

Reţeaua de socializare Facebook testează introducerea etichetei "satiră" pentru a indica utilizatorilor săi atunci când articolele publicate nu sunt informaţii reale, ci parodii. Facebook încearcă să găsească posibilităţi de a separa mai clar textele satirice de celelalte, ca urmare a unor solicitări primite de la utilizatori, a declarat un reprezentant al reţelei de socializare.
Potrivit presei internaţionale, unii utilizatori ai Facebook nu pot să distingă articolele satirice de cele reale. Astfel, Facebook testează în SUA introducerea etichetei "satiră" în faţa link-urilor care trimit la acele site-uri care s-au specializat în publicarea unor articole false, care sunt prezentate însă în mod serios, precum Le Gorafi din Franţa şi The Onion din Statele Unite.

Consumul de cafea în timpul sarcinii creşte riscul de leucemie a copiilor

Copiii ai căror mame au consumat în timpul sarcinii minimum două ceşti de cafea pe zi prezintă un risc cu 60% mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie, potrivit unui studiu recent. Cofeina ar putea fi responsabilă pentru unele modificări din ADN-ul celulelor fetusului, care le-ar face mult mai susceptibile la a dezvolta tumori, spun cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute în urma a douăzeci de studii anterioare şi au descoperit că riscul de îmbolnăvire de leucemie în cazul copiilor ale căror mame au băut cafea în timpul sarcinii este mai mare cu 20%. Mai mult, dacă viitoarele mame beau peste două ceşti pe zi, riscul creşte la 60%. Iar, în cazul femeilor care au consumat patru sau mai multe ceşti pe zi, riscul ajunge la 72%.
Leucemia este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la copii. Din fericire, dacă este diagnosticată la timp, poate fi tratată prin chimioterapie, rata de vindecare fiind de circa 80%.
Totuşi, în ciuda anilor de cercetare, medicii nu au găsit, deocamdată, cauza exactă a acestei maladii, iar asocierile făcute în trecut între locuirea în preajma liniilor de înaltă tensiune şi a centralelor nucleare şi îmbolnăvirea de leucemie au fost considerate ca irelevante.

Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane

Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane, a anunţat ieri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), precizând că a fost înregistrat decesul altor 84 de persoane în trei zile, în pofida mobilizării internaţionale.
Între 14 şi 16 august s-au înregistrat 113 noi cazuri (confirmate, probabile sau suspecte) şi 84 de decese în ţările afectate din Africa de Vest, potrivit noului bilanţ dat publicităţii de OMS la Geneva. În total, de la declanşarea epidemiei, în luna martie, OMS a înregistrat 2.240 de cazuri de Ebola, dintre care 1.229 s-au soldat cu decese.
Cele mai multe noi decese s-au înregistrat între 14 şi 16 august în Liberia, cu 53 de morţi şi 48 de cazuri noi. În total, au fost înregistrate 834 de cazuri în Liberia, dintre care 466 soldate cu decese. În Guineea, unde s-a declanşat epidemia, au fost înregistrate 24 de cazuri noi şi 14 decese. În această ţară, bilanţul este de 543 de cazuri, dintre care 394 de morţi.
În Sierra Leone s-au înregistrat 17 morţi şi 38 de noi cazuri, ceea ce ridică bilanţul de la începutul epidemiei la 848 de cazuri, din care 365 de decese.
La 8 august, OMS a decretat stare de urgenţă privind sănătatea publică mondială, pe fondul extinderii epidemiei de Ebola, şi a recomandat măsuri excepţionale în ţările afectate.

Jihadişti SI ameninţă: "Vom îneca America în sânge"

Jihadişti irakieni din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) au ameninţat că vor răspunde atacurilor aeriene efectuate de către Statele Unite atacând ţinte americane, într-o înregistrare video în care afirmă "vă vom îneca pe toţi în sânge". Mesajul, însoţit de fotografii cu decapitări, a fost difuzat după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că trupe kurde (peshmerga) susţinute de avioane americane au preluat de la SI controlul asupra barajului de la Mosul. Preşedintele american a declarat că jihadiştii din cadrul SI reprezintă în continuare "o ameninţare la adresa Irakului şi întregii regiuni" şi că este necesar ca irakienii "să se unească şi să-i respingă din teritoriile pe care le-au ocupat". "Ei pretind că reprezintă suferinţele sunniţilor, dar de fapt măcelăresc bărbaţi, femei şi copii sunniţi", a declarat Obama, anunţând că o misiune militară limitată va continua.
Spre deosebire de Al-Qaida, SI s-a concentrat până în prezent asupra ocupării unor porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei, în care a proclamat un califat, şi nu asupra atacării unor ţinte occidentale.
Pe de altă parte, premierul David Cameron a insistat că Marea Britanie nu va fi atrasă în alt război în Irak împotriva jihadiştilor, pe care i-a catalogat "monstruoşi".

Doi adolescenţi care plănuiau un masacru la un colegiu au fost arestaţi

Doi adolescenţi care plănuiau să comită un masacru la un colegiu din Los Angeles, în statul american California, au fost arestaţi, a anunţat luni seara poliţia, cu câteva zile înainte de începerea şcolii. "Poliţiştii din South Pasadena", un cartier din nord-estul oraşului Los Angeles, "au evitat un potenţial omor în masă după ce au primit informaţii din partea reprezentanţilor şcolii", potrivit unui comunicat. Cei doi adolescenţi intenţionau să ucidă "trei angajaţi ai şcolii şi cât de mulţi elevi, cu arme de foc". Comunicatul subliniază că "au fost strânse suficiente probe", iar adolescenţii au fost arestaţi. Una dintre arestări s-a efectuat fără incidente. Celălalt suspect "a opus rezistenţă forţelor de poliţie" şi a încercat să fugă înainte ca poliţiştii să forţeze intrarea în locuinţa sa şi să-l aresteze.
Un avion a întarziat aterizarea deoarece controlorii de trafic dormeau

Un avion a fost obligat să se învârtă timp de mai multe minute deasupra unui aeroport chinez înainte de a ateriza deoarece piloţii nu au putut lua legătura cu controlorii de trafic aerian, ce dormeau în turn, incidentul generând ieri furia şi îngrijorarea utilizatorilor de Internet.
Avionul China Eastern Airlines se pregătea să aterizeze pe pista aeroportului din Wuhan, în centrul Chinei, dar apelurile sale de a obţine permisiunea de a ateriza au rămas fără răspuns timp de aproximativ un sfert de oră. Aceasta deoarece controlorii aerieni aţipiseră în post, ceea ce a obligat avionul Boeing 737 să facă cercuri în aer timp de aproximativ zece minute, a anunţat presa chineză. După un moment de aşteptare lung, contactul a fost stabilit în cele din urmă, iar avionul care venea din insula tropicală Hainan, în sudul ţării, a putut ateriza în deplină siguranţă.
Controlorii "au adormit timp de câteva ore în timpul serviciului, de aceea (avionul) a fost nevoit să emită multiple apeluri fără să primească răspuns", au recunoscut autorităţile chineze ale aviaţiei civile. O anchetă distinctă a incidentului, produs în urmă cu o lună dar dat publicităţii abia în ultimele zile, a arătat că în total doi controlori dormeau în momentul respectiv.


Xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Papa Francisc estimează ca mai are "doi sau trei ani" de viaţă

Papa Francisc a vorbit pentru prima dată public, luni, despre perspectiva morţii sale, estimând că mai are "doi sau trei ani" de viaţă, şi nu a exclus posibila demisie în cazul în care nu va mai avea forţa de a continua.
În cursul unei conferinţe de presă organizate în avionul care îl aducea din Coreea de Sud, Papa în vârstă de 77 de ani, care pare în plină formă, a fost întrebat în legătură cu popularitatea sa şi sentimentul pe care i-l generează aceasta. "O văd ca pe o generozitate a poporului lui Dumnezeu. În interior, încerc să mă gândesc la păcatele mele, la greşelile mele, pentru a nu deveni mândru. Pentru că, ştiu, acest lucru va dura puţin. Doi sau trei ani. Şi apoi, în Casa Tatălui!", a declarat el. Jorge Bergoglio a afirmat că trăieşte această popularitate "mai natural decât la început", deoarece iniţial aceasta îl "speria un pic".
Dacă până în prezent nu a vorbit în public despre moartea sa, Papa le-a mărturisit apropiaţilor săi că el crede că nu mai are decât câţiva ani de trăit, potrivit unei surse de la Vatican.
Francisc a menţionat încă o dată eventualitatea unei demisii în cazul în care nu se va simţi capabil să îşi mai asume funcţiile. După cea a lui Benedict al XVI-lea în 2013, demisia unui Papă nu mai este "o excepţie", "chiar dacă acest lucru nu este pe placul unor teologi", a declarat el.
Întrebat despre vacanţa sa din acest an, Francisc, care nu pleacă niciodată în concendiu în afara Vaticanului, a răspuns că va sta "acasă", la reşedinţa Sfânta Marta unde locuieşte. "Îmi iau întotdeauna vacanţă. Atunci schimb ritmul. Citesc lucruri care îmi fac plăcere, ascult muzică. Mă rog mai mult. Mă reconfortează. O parte din luna august am făcut acest lucru. Îmi convine aşa", a asigurat el.

Xxxxxxxxxxxxxxxx

O treime din ajutorul umanitar al lui Putin constă în apă şi sare

O parte semnificativă a ajutorului umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei constă în sare simplă şi apă potabilă, a anunţat ieri agenţia ucraineană Unian, citând surse din serviciile secrete ale Kievului.
Coloana de camioane ruse transportă, în special, 700 de tone de apă, care a fost încărcată în zona poligonului Alabino unde se antrenează Divizia a II-a de gardă Tamanskaia. Media ucrainene a fost surprinsă de cantitatea de sare trimisă de Rusia Ucrainei, dar indică totuşi faptul că sosirea celor 700 de tone de apă la graniţă, unde se afla blocat convoiul umanitar de la sfârşitul săptămânii trecute, a coincis cu privarea totală de apă a oraşului Doneţk, unde au loc lupte grele între armata ucraineană şi rebelii proruşi, după un asediu de mai multe săptămâni a oraşului.
Convoiul umanitar din 280 de camioane mari (Kamaz) a pornit de la Moscova în 12 august, cu aproape 2.000 de tone de ajutoare destinate locuitorilor din estul Ucrainei. Pe lângă apa şi sarea deja menţionate, acesta mai conţine 400 tone de cereale (hrişcă, orez etc), 100 tone de zahăr, 62 tone de alimente pentru copii, 54 de tone de echipament medical şi medicamente, 12.000 de saci de dormit, 69 generatoare electrice de diferite capacităţi.
Şeful adjunct al Serviciului de stat fiscal din Ucraina, Anatoli Makarenko, a menţionat luni că transportul umanitar trimis de Moscova va traversa punctul de trecere Izvarino-Doneţk (regiunea Rostov, sudul Rusiei), în urma unui acord cu Crucea Roşie. Ulterior, acesta va fi predat Crucii Roşii, ai cărei reprezentanţi vor însoţi convoiul rusesc pe teritoriul ucrainean, după toate procedurile de control vamal la frontieră.

Xxxxxxxxxxxxxx
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.