Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Oficial rus: Ţările din Europa de Est vor fi rase de pe faţa pămantului

Ziarul de Vrancea
12 aug 2014 594 vizualizări
Destinul acestor ţări stă în mainile lui Vladimir Putin, a declarat vicepreşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus

Liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, a declarat, luni, că Polonia şi statele baltice riscă să fie "şterse de pe faţa pământului" în contextul escaladării conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind în mâinile lui Vladimir Putin. "Toate chestiunile legate de război şi pace, în general, şi în speciale cele referitoare la Ucraina vor fi rezolvate de o singură persoană, liderul Federaţiei Ruse (...) Statele baltice şi Polonia sunt condamnate. Vor fi şterse de pe faţa pământului. Nu va rămâne nimic", a afirmat preşedintele Partidul Liberal-Democrat, considerat un apropiat al Kremlinului.
În ceea ce priveşte apelul preşedintelui polonez şi al celorlalţi lideri din Europa Centrală şi de Est de consolidare a prezenţei NATO în regiune, vicepreşedintele Dumei (Camera Inferioară a Parlamentului rus) a precizat că statele est-europene riscă să fie distruse complet. "Desigur, nimic nu ameninţă America, deoarece este departe, dar ţările est-europene riscă să fie distruse complet. Este vina lor, deoarece noi (Rusia - n.r.) nu putem accepta ca avioane şi rachete să fie lansate de pe teritoriile lor împotriva Rusiei. Trebuie să le distrugem cu 30 de minute înainte de lansare", a precizat Jirinovski.
Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a pledat, la 22 iulie, pentru o consolidare a apărării colective în cadrul NATO la frontierele de est ale Alianţei Nord-Atlantice, în contextul crizei dintre Rusia şi Ucraina.
Înainte de a pleca la reuniunea de la Varşovia, preşedintele Traian Băsescu a declarat că prima prioritate a României la summitul NATO din septembrie constă în adoptarea de măsuri concrete pe termen lung şi echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene. "În speţă, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, în detrimentul resurselor alocate zonei nordice, ţările blatice şi Polonia. Deci şi România şi Bulgaria ar trebui tratate cu atenţie, având în vedere în primul rând realităţile", a precizat Băsescu.

Preotul spaniol infectat cu Ebola a decedat

Bărbatul a contractat virusul după ce l-a vizitat pe directorul unui spital din Liberia, care a murit şi el din cauza bolii.

Preotul spaniol infectat cu Ebola în Liberia şi repatriat recent a decedat, a anunţat ieri presa spaniolă. Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, a fost repatriat în Spania la 7 august. Preotului i s-a administrat medicamentul experimental ZMapp la spitalul Carlos al III-lea din Madrid, însă nu a răspuns la tratament şi a decedat. Acelaşi medicament le-a fost administrat şi celor doi americani infectaţi cu Ebola şi trataţi într-un spital din Atlanta, în sud-estul Statelor Unite, dar cu rezultate pozitive până în prezent.
Spania a aprobat "importul excepţional" al medicamentului ZMapp în conformitate cu o lege care permite "folosirea unor medicamente neautorizate în cazuri în care viaţa pacientului este în pericol şi nu poate fi tratat în mod satisfăcător cu un medicament autorizat", a precizat Ministerul spaniol al Sănătăţii.
ZMapp, un medicament fabricat de o companie privată americană, Mapp Pharmaceuticals, este într-o fază timpurie de dezvoltare şi a fost testat anterior doar pe maimuţe. Folosirea medicamentului a generat o controversă etică, în timp ce experţii cer ca acesta să fie furnizat naţiunilor africane. Pajares fusese internat anterior la spitalul administrat de Ordinul San Juan de Dios din capitala Liberiei, Monrovia. Bărbatul a contractat virusul după ce l-a vizitat pe directorul instituţiei medicale, care a murit şi el din cauza bolii.
Potrivit ultimului bilanţ anunţat luni de OMS, epidemia de Ebola a provocat deja moartea a 1.013 persoane din 1.848 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile), în special în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, câteva cazuri fiind înregistrate şi în Nigeria.

OMS aprobă folosirea unor tratamente neomologate

Comitetul de experţi reunit luni de OMS a aprobat folosirea unor tratamente neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola.
"În faţa circumstanţelor epidemiei şi sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, comitetul a ajuns la un consens apreciind că este etic să se ofere tratamente neomologate, ale căror eficienţă şi efecte secundare încă nu sunt cunoscute, ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv", explică Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Comitetul a definit drept condiţii pentru folosirea acestor tratamente "o transparenţă absolută în privinţa îngrijirilor, un consimţământ informat, libertatea de alegere, confidenţialitatea, respectul faţă de persoane, păstrarea demnităţii şi implicarea comunităţilor".
Înainte de anunţul privind aprobarea OMS, Statele Unite au promis să trimită în Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de epidemie, un ser experimental, disponibil în cantităţi foarte mici, pentru tratarea medicilor liberieni infectaţi.

Cercetătorii au creat o "undă tractoare", inspirată din "Star Trek"

Oamenii de ştiinţă din Australia au reuşit să creeze o "undă tractoare", inspirată din serialul "Star Trek", care funcţionează în apă. Ei au putut să controleze mişcarea unei mingi de ping-pong aflată într-un bazin cu apă, prin dezvoltarea unui tipar specific de valuri. Prin modificarea tiparului, cercetătorii au reuşit să mişte mingea prin bazin, în diverse direcţii, la fel ca renumita "undă tractoare" din îndrăgitul serial ştiinţifico-fantastic. Reuşita lor, prezentată într-un studiu publicat în revista Nature Physics, are potenţialul de a contribui la controlarea petelor de petrol din mări şi oceane şi la capturarea deşeurilor şi a obiectelor flotante. "Nimeni nu ar fi putut să ghicească rezultatul. Este una dintre acele probleme minunate nerezolvate, dar, cu toate acestea, oricine poate să reproducă experimentul într-o cadă cu apă", a declarat profesorul Horst Punzmann, coordonatorul studiului, realizat la Australian National University din Canberra. "Am găsit o metodă de a crea valuri care pot să oblige un obiect flotant să se mişte în direcţia valului", a adăugat el.
Profesorul Punzmann şi colegii săi au folosit o cameră video ultra-rapidă pentru a înregistra mişcările apei care rezultă dintr-o varietate de forme, coloane de apă, care se deplasează cu viteze diferite. Savanţii au acoperit, de asemenea, suprafaţa apei cu microparticule plutitoare care le-au permis să identifice direcţia curenţilor de la suprafaţa apei, care sunt diferiţi de modelul valurilor în sine. Tiparele valurilor au fost filmate şi, apoi, recreate cu ajutorul modelelor computerizate.

Numărul imigranţilor români în Olanda s-a dublat în 2014

Numărul imigranţilor în Olanda a crescut cu 8.600 în prima jumătate a acestui an, până la 76.000, cel mai mare grup de imigranţi provenind din Polonia (peste 100.000 de persoane), iar numărul românilor s-a dublat şi a ajuns la 2.300 în aceeaşi perioadă. Potrivit acestor date, prezentate de către Biroul Central de Statistică (CBS), numărul persoanelor care pleacă din Olanda a rămas stabil, la 64.000 de persoane, imigraţia netă fiind de 12.000 de persoane. Cel mai mare grup de imigranţi a venit din Polonia, numărul polonezilor care trăiesc în Olanda depăşind 100.000 de persoane. Cei mai mulţi dintre ei (70%) vin în Olanda la muncă, în principal în domeniile construcţiilor şi agriculturii. Aproximativ jumătate dintre polonezi stau în Olanda aproximativ zece ani, după care pleacă, potrivit CBS.
Numărul românilor care au venit în Olanda în prima jumătate a lui 2014 s-a dublat şi a ajuns la 2.300 de persoane, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Oamenii de ştiinţă americani au creat ţesut cerebral 3D în laborator

Cercetători americani de la Universitatea Tufts au creat un ţesut tridimensional asemănător creierului, care funcţionează şi are caracteristici structurale similare cu ţesutul din creierul de şobolan, putând supravieţui în laborator mai mult de două luni. Acest ţesut cerebral ar putea oferi noi alternative pentru studierea funcţiei cerebrale, a bolilor, traumelor şi tratamentelor cu privire la această parte a corpului omenesc. Cheia pentru a genera ţesutul a fost crearea unei structuri compozite care constă din două biomateriale cu proprietăţi fizice diferite: o schelă spongioasă compusă din proteine de mătase şi un gel mai moale pe bază de colagen, au precizat cercetătorii. Mai întâi, ei au tăiat schela spongioasă în formă de gogoaşă şi au populat-o cu neuroni de şobolan. Apoi, au umplut mijlocul gogoşii cu gel pe bază de colagen, care ulterior a pătruns în această reţea stimulând creşterea neuronilor. În doar câteva zile, neuronii s-au grupat în porii schelei, formând reţele rezistente care seamănă cu circuitele complexe ale creierului de şobolan. "Cu sistemul pe care îl avem, putem urmări în esenţă răspunsul ţesutului la leziuni cerebrale traumatice, în timp real", a spus profesorul David Kaplan, de la Tufts University.
Cercetătorii au putut să utilizeze modelul de ţesut pentru a examina multiplele efecte cerebrale post-traumatice, inclusiv leziunile celulare, activitatea electrofiziologică şi modificarile neurochimice. De exemplu, atunci când o greutate a fost lăsată pe modelul de laborator al ţesutului cerebral pentru a simula o leziune traumatică cerebrală, ţesutul a lansat niveluri ridicate de glutamat, un neurotransmiţător cunoscut ca fiind emis de celule după o leziune cerebrală.

Imaginea fondatorului Coreei de Nord, retrasă de pe bancnote

Imaginea lui Kim Il-sung a fost îndepărtată de pe bancnota cu cea mai mare valoare din Coreea de Nord, de 5.000 de woni, o acţiune care ar avea ca scop consolidarea poziţiei de lider a nepotului său, relatează The Guardian. Autorităţile nord-coreene au început să înlocuiască bancnotele de 5.000 de woni cu unele noi, potrivit unor surse din interiorul ţării. Măsura nu reprezintă o redenominare a monedei, de tipul celei implementate în noiembrie 2009, ci este mai degrabă o înlocuire, măsura vizând doar bancnota de 5.000 de woni.
Informaţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât noua bancnotă nu mai conţine portretul lui Kim Il-sung, care a fost prezent timp de decenii pe această bancnotă cu cea mai mare valoare din ţară, aflată în prezent în circulaţie. Noua bancnotă are pe faţă imaginea casei din Mankyungdae unde propaganda oficială susţine că s-a născut Kim, iar pe spate imaginea centrului de expoziţie de pe Muntele Myohang.
Îndepărtarea portretului "preşedintelui etern" în acest moment este dificil de înţeles, cu atât mai mult cu cât nepotul lui şi actualul lider al ţării, Kim Jong-un, l-a imitat în mod deliberat pe Kim Il-sung încă de la preluarea puterii, în 2011, de la zâmbet, la frizură şi chiar discurs. Totuşi, această mişcare ar putea să aibă ca scop să arate populaţiei că Kim Jong-un se află acum în poziţia de a conduce în nume propriu, preluând controlul asupra forţelor armate, a administraţiei şi cadrelor de partid şi punând în aplicare propriul sistem. De asemenea, eliminându-l pe Kim Il-sung de pe bancnotă şi înlocuindu-l cu o imagine mai puţin propagandistă, Coreea de Nord ar putea să vrea să se declare o ţară care se dezvoltă "normal" din punct de vedere economic. "Kim Jong-un urmăreşte rezultate economice. El se îndepărtează de era Kim Il-sung/Kim Jong-il în care accentul era pus pe industria grea, pentru a se concentra pe lucruri precum apartamente pe strada Changjeon, parcul acvatic Munsu şi staţiunea de schi Masikryong. El nu poate să îl renege pe Kim Il-sung oficial, dar poate schimba lucrurile pentru a-şi intensifica imaginea de lider", afirmă un expert sud-coreean sub acoperirea anonimatului.
Totuşi, surse din interiorul Coreei de Nord au declarat că este posibil să fie introdusă în circulaţie bancnota de 10.000 de woni, iar aceasta să conţină portretul lui Kim Il-sung.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.