Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Israelul pregăteşte o invazie militară în Faşia Gaza

Ziarul de Vrancea
8 iul 2014 447 vizualizări
Statul evreu a autorizat mobilizarea a 40.000 de rezervişti şi ia în calcul o ofensivă terestră a teritoriului controlat de palestinieni n raidurile aeriene ale armatei israeliene s-au intensificat ieri

Armata israeliană este pregătită pentru toate opţiunile, inclusiv pentru o ofensivă terestră, cu scopul de a opri tirurile de rachete dinspre Fâşia Gaza către teritoriul israelian, a declarat ieri un oficial de rang înalt. "Armata pregăteşte o serie de opţiuni, inclusiv o invazie sau o ofensivă terestră" asupra enclavei palestiniene aflate sub controlul mişcării islamiste Hamas, a declarat pentru AFP acest oficial israelian sub protecţia anonimatului.
Alt oficial a declarat că armata a primit instrucţiuni "pentru pregătirea diverselor alternative militare, cu scopul de a fi pregătită". De altfel, Israelul a autorizat mobilizarea a aproximativ 40.000 de rezervişti, în perspectiva unei posibile ofensive terestre în Fâşia Gaza, scria ieri presa israeliană.
Această decizie a fost adoptată de către Cabinetul de Securitate condus de către Benjamin Netanyahu, la câteva ore după ce armata a lansat o vastă operaţiune aeriană vizând mişcarea palestiniană Hamas, în Fâşia Gaza, cu scopul de a opri tirurile de rachete către teritoriul israelian.
Un număr de 12 palestinieni au fost ucişi şi peste 70 răniţi ieri, în urma unor raiduri israeliene în Fâşia Gaza. Primele informaţii nu precizează dacă victimele sunt civili sau combatanţi. Surse locale au identificat unul dintre cadavre ca fiind Mohammed Shaaban, în vârstă de 32 de ani, responsabil al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa militară a mişcării Hamas.
Mişcarea Hamas a lansat luni seară zeci de rachete asupra Israelului, care a răspuns cu bombardamente, într-o amplă ofensivă aeriană împotriva teritoriilor palestiniene.

Chikungunya, o "ameninţare sanitară de anvergură"

Virusul ce provoacă Chikungunya constituie o "ameninţare sanitară de anvergură" pentru zonele tropicale şi subtropicale ale continentului american, în timp ce o epidemie este în curs în Antile, a anunţat ieri Institutul de supraveghere sanitară (INVS) francez. "Adunări ale populaţiei, precum cele prilejuite de Cupa Mondială de fotbal din iunie 2014 din Brazilia, constituie situaţii favorabile pentru răspândirea virusului şi necesită măsuri de prevenţie specifice", avertizează acest organism sanitar public într-un articol publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal (BEH). Acest virus, transmis de ţânţari, provoacă febră puternică şi dureri articulare. Boala, împotriva căreia nu există un tratament specific şi nici un vaccin, poate fi fatală pentru persoanele slăbite. După ce a apărut brusc în noiembrie 2013 în insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, virusul s-a răspândut progresiv în regiunea Antile.
Epidemia afectează în prezent mai multe ţări din Caraibe, în special Guadalupe şi Martinica, unde riscă să se intensifice odată cu sezonul ploios, între iulie şi noiembrie, ce favorizează înmulţirea ţânţarilor, subliniază INVS. Potrivit datelor citate săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii, 90.000 de persoane au fost afectat în Guadalupe şi Martinica de la începutul epidemiei în decembrie.
Este dificil de anticipat evoluţia epidemiei în aceste două departamente din cauza numeroşilor factori legaţi de climă, mediu şi de gradul de imunitate al populaţiei. Acest virus este prezent acum în numeroase insule din Caraibe şi afectează şi Guyana, dar într-o măsură "moderată".
În Statele Unite au fost înregistrate câteva zeci de cazuri dar care, oficial, sunt toate înregistrate în rândul călătorilor.
Sudul Europei, unde se înmulţesc ţânţarii-tigru care transmit febra Dengue şi chikungunya, este de asemenea o zonă vizată de riscul introducerii acestei boli pe timpul verii, avertizează institutul.

Profetul Mahomed îi face campanie lui Erdogan în Turcia

Logo-ul campaniei prezidenţiale a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care conţine numele profetului Mahomed în arabă, a provocat controverse în Turcia, ţară musulmană, dar laică. Ministrul de Finanţe, Mehmet Şimşek, a postat săptămâna trecută un mesaj pe Twitter, afirmând: "ştiaţi că numele în arabă al profetului Mahomed este inclus în logo-ul candidatului nostru la prezidenţiale, Erdogan?".
Mesajul a provocat numeroase reacţii pe reţelele sociale, în care şeful Guvernului islamo-conservator este criticat pentru că "a amestecat politica şi religia". "Erdogan arată cât de mult a comercializat islamul", a comentat utilizatorul The Nile, în timp ce o altă persoană, Serpilnaz Yasit, a criticat alegerea candidatului: "Cine se crede, este o blasfemie ca numele profetului să fie folosit în scopuri politice".
Premierul Erdogan, în vârstă de 60 de ani, considerat favorit la alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august, organizate pentru prima oară prin sufragiu universal, nu a reacţionat în legătură cu logo-ul care a provocat polemici şi care, potrivit criticilor, ar semăna cu cel folosit de preşedintele american Barack Obama în cea de-a doua campanie pentru Casa Albă.
Premierul Erdogan, musulman practicant, este acuzat de opoziţie că a împins Turcia, pe care o conduce din 2002, spre o derivă "islamistă" printr-o serie de măsuri împotriva consumului de alcool, a legalizării vălului islamic în administraţia publică şi amestecul în viaţa privată a cetăţenilor. Recent, premierul turc s-a declarat împotriva tatuajelor.

Număr record de nave NATO în Marea Neagră

Gruparea de nave NATO ce staţionează în prezent în Marea Neagră a ajuns la nouă, un număr record pentru ultimele decenii, a declarat ieri o sursă militar-diplomatică pentru agenţia de presă Ria Novosti. "Crucişătorul american Vella Gulf, care a intrat în ajun în apele Mării Negre, a ajuns marţi la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a revenit la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi (Georgia)", a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă. Astfel, nouă nave militare se află în acelaşi timp în Marea Neagră. "Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici încă din perioada sovietică", a remarcat sursa citată.
Pe lângă navele menţionate, în apele Mării Negre se mai află două nave de recunoaştere franceze, o navă de război italiană Dupuy de Lome, precum şi una de recunoaştere Elettra, tot a marinei italiene.
În plus, pe coasta Bulgariei sunt în curs de desfăşurare manevrele "Breeze 2014", care implică nave ale grupării SNMCMG2 a NATO, în frunte cu nava amiral italiană ITS Aviere. Din această grupare mai fac parte nava italiană ITS Rimini împotriva minelor marine, nava turcă TCG Akcay, cu aceeaşi destinaţie, şi nava britanică HMS Chiddingfold, de asemenea, antimine.
Marina rusă, implicată în prezent în manevre de amploare în Marea Neagră, va monitoriza acţiunile navelor de război ale NATO în cadrul exerciţiilor "Breeze 2014", au anunţat surse militare citate de RIA Novosti.
Simultan cu manevrele Alianţei Nord-Atlantice, Rusia a început aplicaţii de amploare ale Flotei sale din Marea Neagră, la care participă aproximativ 20 de nave şi ambarcaţiuni, peste 20 de avioane şi elicoptere, precum şi puşcaşi marini şi artileria de coastă.
În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux, navele de război ale statelor neriverane pot să staţioneze în Marea Neagră nu mai mult de 21 de zile. Un "joc de nervi" invocă experţi ruşi, cu privire la această concentrare de nave război ale NATO în apele Mării Negre, în contextul crizei ucrainene.

Un buton de "pornire - oprire" din creier ar putea ajuta pacienţii să îşi revină din comă

Un buton declanşator de "pornire - oprire", care poate activa sau dezactiva starea de conştienţă a oamenilor, a fost descoperit în creier de o echipă de cercetători din Statele Unite, care speră astfel să ajute pacienţii în stare vegetativă să îşi revină din comă.
Medicul Mohamad Koubeissi şi echipa sa de cercetători de la Universitatea George Washington au studiat o pacientă cu epilepsie şi au descoperit că impulsurile electrice aplicate într-o anume regiune a creierului au făcut pacienta "să adoarmă" în mai multe rânduri. Întreruperea stimulării creierului a scos ulterior pacienta din starea vegetativă, fără ca aceasta să îşi mai amintească nimic din ceea ce tocmai se întâmplase.
Descoperirea acestui buton declanşator, după cum se precizează în studiul publicat în revista New Scientist, s-ar putea dovedi extrem de utilă în anumite domenii ale medicinei, care studiază creierul şi ce anume se întâmplă la nivel cerebral în timpul intrării în comă. "Este vorba despre un test clinic inovator, care îşi propune să identifice modalităţile de a reduce convulsiile pacienţilor cu epilepsie localizată în lobul temporal, care nu poate fi tratată cu mijloace medicale, expuşi riscului de declin al memoriei prin extirparea chirurgicală a lobului temporal", a spus Mohamad Koubeissi, principalul autor al studiului.  Cu toate acestea, când cercetătorii au aplicat impulsuri electrice cu frecvenţă înaltă, aceştia au descoperit efectul fascinant de "pornire - oprire".
Timp de două zile, de fiecare dată când claustrul era stimulat, se întâmpla acelaşi lucru - iar un studiu complementar a confirmat că nu era vorba doar despre un efect secundar al convulsiei. Acest lucru ar putea însemna că în cazul persoanelor captive în stări inferioare ale conştiinţei, cum ar fi persoanele în comă, regiunea claustrului ar putea fi stimulată pentru recăpătarea stării conştiente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.