Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un cuvant perfect pentru "spanzurătoarea" În 2016 se va putea călători în spaţiu cu un... montgolfier

Ziarul de Vrancea
7 iul 2014 502 vizualizări
Excursiile vor costa 75.000 de dolari, mult mai ieftin decat călătoriile promise de Virgin Galactic

Un montgolfier spaţial pus la punct de compania World View este pe punctul de a-i permite "oricui" - sau aproape oricui - să călătorească în spaţiu din 2016, semnalează The Huffington Post. Noul tip de aparat este cel puţin atipic. Construit în 2011, acest sistem compus dintr-un uriaş balon de heliu ataşat unei capsule va putea transporta şase pasageri şi se va putea ridica la o altitudine de aproape 32 de kilometri, în stratosferă, în circa două ore. Această distanţă va fi mai mult decât suficientă pentru a admira rotunjimile Terrei.
Balonul se umple cu heliu pe măsură ce urcă până ce atinge altitudinea dorită, apoi se dezumflă pe măsură ce coboară, iar la circa 15 kilometri distanţă de sol, o pânză de parapantă uriaşă intră în acţiune pentru a garanta o aterizare lină. Acest montgolfier a efectuat cu succes, recent, primul său zbor de încercare, după ce a obţinut acordul Agenţiei federale americane a aviaţiei în octombrie 2013. Chiar dacă sistemul pus la punct de World View nu transporta decât o placă de 204 kilograme în locul capsulei prevăzute, acest prim zbor este de bun augur pentru proiectele companiei.
World View va trebui să concureze totuşi cu Virgin Galactic, companie de turism spaţial lansată în 2004 de Richard Branson, care tocmai a obţinut undă verde din partea Agenţiei federale americane a aviaţiei pentru a transporta turişti în spaţiu. Dacă aparatul "SpaceShipTwo" al lui Richard Branson şi-a găsit deja clienţii, printre care Justin Bieber şi Leonardo Di Caprio, montgolfierul companiei World View are un argument solid: preţul. În timp ce Virgin Galactic propune zboruri pentru 250.000 dolari, cele ale World View nu vor costa "decât" 75.000 dolari.

Statuie a Fecioarei Maria, folosită pentru a onora un lider mafiot

O procesiune religioasă ce ar fi fost folosită pentru a onora un lider mafiot local a declanşat o dispută în sudul Italiei.  În cadrul procesiunii, o statuie a Fecioarei Maria care era purtată pe străzile din Oppido Mamertina, un oraş din regiunea Calabria, ar fi fost oprită în faţa locuinţei lui Giuseppe Mazzagatti.
Bărbatul în vârstă de 82 de ani este condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă, iar din 2003 a fost transferat din detenţie în arest la domiciliu. Faptele penale ale liderului mafiot datează din anii '70, Giuseppe Mazzagatti fiind de asemenea descris de publicaţia Il Quotidiano della Calabria ca unul din protagoniştii unui conflict mafiot sângeros în anii '90. După ce participanţii la ceremonie s-au oprit în faţa locuinţei lui Mazzagatti, Andrea Marino, şeful poliţiei locale, a părăsit procesiunea.
În urma incidentului, primarul din Oppido Mamertina, Domenico Giannetta, a spus că va cere o întrevedere cu procurorul public al capitalei regiunii Reggio Calabria "pentru a-i împărtăşi punctul de vedere" al autorităţilor locale. "Nu facem nicio reverenţă niciun lider mafiot. Dacă faptele şi motivaţiile acestei opriri sunt cele reconstituite până acum, suntem primii să o condamnăm şi să ne distanţăm de ea. Suntem o administraţie care vrea să respecte legea", a declarat Giannetta.
"Oprirea" a fost de asemenea criticată şi de Nunzio Galantino, episcopul de Cassano allo Ionio din Calabria, unde un copil de trei ani a fost ucis recent de mafie. "Madonna (Fecioara Maria) nu se înclină în faţa gangsterilor. Cine a făcut ca Madonna să se încline a comis un gest pe care Maica Domnului nu l-a făcut niciodată", a spus el.
Oppido Mamertina este un fief al uneia din principalele trei organizaţii criminale din Italia, 'Ndrangheta, şi, din această cauză, a avut de suferit de pe urma violenţelor. Anul trecut s-a dezvăluit că un membru al mafiei a fost ucis de clanul lui Mazzagatti fiind aruncat de viu la porci, ca răzbunare pentru uciderea unui alt lider mafiot. Una din cele mai tinere victime din oraş avea nouă ani când a fost ucisă de mafie, împreună cu bunica sa, în 1998.


Unele nevertebrate pot să supravieţuiască în spaţiu

"ursul de apă" supravieţuieşte vidului din spaţiu, la presiuni ridicate, la deshidratare, la otravă şi la radioactivitate

O nouă specie de nevertebrate microscopice extrem de rezistente, care pot să supravieţuiască în condiţii foarte vitrege, inclusiv în spaţiu, a fost descoperită în Antarctica. Noua specie, denumită "urs de apă", face parte din familia Tardigradelor, şi a fost descoperită în timpul unei expediţii ştiinţifice în Victoria Land, o regiune din Antarctica. Multe dintre aceste vieţuitoare, care nu depăşeau în lungime o jumătate de milimetru, trăiau în coloniile de muşchi şi licheni dintr-un crater creat de gheţari străvechi.
Membrii din familia Tardigradelor au fost descoperiţi anterior la altitudini mari din zone montane, în zone deşertice extrem de fierbinţi şi la adâncimi impresionante pe fundurile oceanelor, dar niciodată până acum în Antarctica. Aceste vieţuitoare sunt extrem de rezistente şi au reuşit să supravieţuiască inclusiv atunci când, în cadrul unui experiment, au fost expuse mediului ostil din spaţiul cosmic.
"Ursul de apă" este singura vieţuitoare cunoscută până acum de savanţi care poate să supravieţuiască vidului din spaţiu. El a fost testat, de asemenea, la temperaturi scăzute extreme, temperaturi ridicate peste punctul de fierbere al apei, presiuni ridicate, deshidratare, otravă şi radioactivitate. Acest animal microscopic, răspândit la scară planetară, trăieşte în muşchi şi licheni şi se hrăneşte cu celule de plante sau cu nevertebrate mici.
Sandra McInnes, cercetătoare la British Antarctic Survey, care a contribuit la validarea descoperirii, a declarat: "La microscop, aceste animale au un mers foarte încet şi seamănă cu nişte urşi care păşesc încet. Au patru perechi de picioare, însă nu pot să pună jos picioarele din spate şi se arcuiesc pentru a ajunge la diverse surse de hrană. Gura în formă de con are un mic orificiu în mijloc, prin care trece hrana. Animalul are şi doi ochi care sunt sensibili la lumină. Muşchii îi ajută să îşi mişte ghearele la fel ca palmele umane. Seamănă cu un armadillo". "Au fost testaţi în spaţiu, în azot lichid, puşi la presiuni mari şi aruncaţi în substanţe chimice foarte toxice, dar ei au rezistat şi erau foarte bine după ce au fost spălaţi cu apă. Oamenii de ştiinţă chiar au obţinut pui din exemplarele trimise în spaţiu în cadrul misiunilor organizate de agenţiile spaţiale din Europa şi America", a adăugat ea.

Un nou test dublează şansele de reuşită a fertilizării in vitro

O nouă metodă de identificare a embrionilor în uter ar putea creşte până la 50% şansele de reuşită a fertilizării in vitro (IVF), au afirmat cercetătorii din Marea Britanie. Prezenţa unor niveluri ridicate de ADN, apărute în embrion în urma activităţii unor celule producătoare de energie, reprezintă un semn că acesta nu va reuşi să se cuibărească în uter şi să ducă la sarcină, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Ei au descoperit un prag al acestor niveluri de ADN, sub care embrionii au cele mai mari şanse să se cuibărească în uter şi peste care unii nu au reuşit acest lucru. Deşi numeroase cupluri fac în fiecare an tratamente de fertilizare in vitro, şansele de sarcină sunt reduse, cel mai adesea deoarece embrionul nu reuşeşte să se cuibărească în uter - fenomen pus pe seama unor defecte genetice ale embrionului, dar chiar şi atunci când acesta este sănătos. Cercetătorii britanici consideră că descoperirea acestui prag ar putea explica unul din trei eşecuri ale implantării embrionului în uter. Rata de succes a fertilizării in vitro este de regulă între 20 şi 30%. Această proporţie ar putea ajunge la 40% după testarea genetică a ovulului sau embrionului înainte de implantare, pentru descoperirea anomaliilor cromozomiale, ce reprezintă o cauză importantă a avorturilor şi a unor afecţiuni genetice, precum sindromul Down.
"Credem că adăugarea acestui biomarker în procesul de fertilizare va creşte rata de succes la 50 sau 60%. Este un test foarte simplu, are nevoie doar de câteva ore şi, deşi nu am stabilit un preţ încă, va fi totuşi foarte ieftin", a spus Elpida Fragouli, de la Departamentul de obstetrică şi ginecologie Nuffield, al Universităţii Oxford.

Netanyahu l-a sunat pe tatăl minorului palestinian ars de viu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a sunat ieri pe tatăl adolescentului palestinian răpit la Ierusalimul de Est şi ars de viu, exprimându-şi indignarea faţă de acest asasinat, a anunţat Biroul său într-un comunicat. Netanyahu l-a sunat pe Hussein Abu Khder, tatăl minorului palestinian, pentru a-i prezenta condoleanţe şi şi-a exprimat indignarea faţă de această crimă "abominabilă", la o zi după arestarea a şase extremişti evrei. "Aş vrea să-mi exprim indignarea şi pe cea a cetăţenilor din Israel, după asasinarea condamnabilă a fiului dumneavoastră", a spus Netanyahu. "Am acţionat imediat pentru arestarea crimininalilor. Îi vom judeca şi vor suporta rigorile legii", a adăugat el. "Asasinarea copilului dumneavoastră este abominabilă şi nu poate să fie acceptată de nicio fiinţă umană", a mai spus el. Mohammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit pe 2 iulie din cartierul Shuafat, în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat de Israel. Cadavrul minorului - "ars în întregime" potrivit avocatului familiei - a fost găsit câteva ore mai târziu în apropierea unei păduri. Potrivit rapoartelor preliminare ale autopsiei palestiniene, în plămânii tânărului palestinian s-a găsit fum, ceea ce înseamnă că minorul era încă în viaţă atunci când a fost incendiat. Conversaţia telefonică a avut loc în contextul în care poliţia israeliană a anunţat, duminică, arestarea a şase extremişti evrei în cadrul anchetei.

Cum a ajuns Rusia să se teamă de Moldova

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut "decizii urgente" pentru protejarea pieţei ruse, după ce R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. El a insistat, într-o întâlnire cu membri ai Guvernului, că deciziile trebuie luate "cât mai curând posibil", în condiţiile în care Parlamentul R. Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu UE. Medvedev a adăugat că semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va afecta relaţiile economice cu ţările din Uniunea Vamală şi Comunitatea Statelor Independente (CSI).
Consiliului economic eurasiatic (EEU) - organismul principal al Uniunii Vamale între Rusia, Belarus şi Kazahstan, va dezbate posibile măsuri de protecţie în relaţiile economice cu R. Moldova la 16 iulie, a afirmat, la rândul său, adjunctul premierului rus, Igor Suhalov, la întâlnirea cu şeful Guvernului de la Moscova.
Premierul Dmitri Medvedev a anunţat, de asemenea, că Rusia va lua "măsuri de protecţie" şi în cazul Ucrainei şi Georgiei, care au semnat Acordul de Asociere cu UE odată cu R. Moldova, la 27 iunie. "Măsurile vor fi apropiate sau similiare cu cele pregătite în cazul R. Moldova", a afirmat premierul rus. El a menţionat că în elaborarea măsurilor se va ţine cont de volumul relaţiilor comerciale şi de consecinţele asupra pieţei ruse.
Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat la 27 iunie Acorduri de Asociere cu UE. Rusia a avertizat în mai multe rânduri că apropierea celor fostei trei republici sovietice de UE va avea "consecinţe grave".

A murit fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze

Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze, unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, alături de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat ieri, la vârsta de 86 de ani, a declarat o apropiată a familiei. Ministru sovietic pentru Afaceri Externe al lui Gorbaciov, ales preşedinte al Georgiei independente în 1995, el a demisionat în 2003, în timpul "revoluţiei trandafirilor", lăsând o ţară sărăcită şi aproape de haos.
"Era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis către popor, către toate păturile societăţii", a declarat Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei. Ultimul lider sovietic a adăugat că Şevarnadze a fost "reprezentantul ideal" al Georgiei. "Cu el puteai să discuţi în mod deschis, colaboram bine", a adăugat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat "condoleanţe sincere familiei şi apropiaţilor, dar şi întregului popor georgian".
Eduard Şevarnadze, născut pe 25 ianuarie 1928 în satul georgian Mamati, a fost considerat un erou în Occident, pentru că a fost unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, însă ulterior el a căzut în dizgraţie în Georgia. În 1985 a fost chemat la Moscova de către Gprbaciov, care lansa Perestroika, şi a fost numit ministru de Externe. Timp de cinci ani, el a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmării, legând prietenii puternice în Occident, mai ales în Germania. Dar în 2003, când a devenit preşedintele Georgiei, de-acum un stat independent, a fost nevoit să cedeze puterea, în timpul "revoluţiei trandafirilor". Prooccidentalul Mihail Saakaşvili a preluat puterea în 2004 şi a rămas la conducerea ţării până în 2013.
După cei aproape zece ani petrecuţi la conducerea acestei mici republici din Caucazul de Sud, imaginea lui Şevarnadze s-a deteriorat în mod considerabil, ţara fiind afectată de o puternică criză economică şi de o corupţie endemică. Demisia, în 2003, i-a permis să-şi salveze un pic de credit în opinia publică.

Roşcaţii sunt pe cale de dispariţie

Gena care produce culoarea roşcată a părului ar fi pe cale de dispariţie din cauza încălzirii climatice, potrivit cercetătorilor de la Scotlands DNA.
Gena este într-adevăr alterată de soare. "Clima este în schimbare, iar acest lucru afectează gena responsabilă de părul roşcat. Dacă în viitor va fi mai mult soare, se vor împuţina oamenii purtători ai genei", arată oamenii de ştiinţă. Combinaţia dintre părul roşcat şi ochii albaştri este cea mai rară din lume. Cei mai mulţi roşcaţi cu ochi albaştri se află în Scoţia, motivul fiind numărul mic de zile însorite. Dar şi în Scoţia clima se încălzeşte, soarele apare tot mai des şi, prin urmare, numărul roşcaţilor va scădea.
Rezultatele cercetătorilor scoţieni confirmă studii anterioare pe această temă. Cu toate acestea, sunt şi voci din lumea ştiinţifică care susţin că "acest lucru se va întâmpla abia peste câteva sute de ani".






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.