Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Se scufundă Planeta!

Ziarul de Vrancea
29 mai 2014 525 vizualizări
Aproape 30% din populaţia globului este supraponderală sau obeză n numărul "graşilor" a crescut puternic în ultimii 30 de ani

Aproape 2,1 miliarde de persoane - respectiv 30% din populaţia mondială -, din care peste 62% provin din ţările în curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau suferă de obezitate, conform unui studiu american, publicat joi. "Obezitatea este o problemă care afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau venituri, oriunde în lume", a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătăţii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obţinute din 188 de ţări.
Între 1980 şi 2013, proporţia persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 de puncte - limita dincolo de care oamenii sunt consideraţi supraponderali - a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% în cazul bărbaţilor şi de la 29,8% la 38% în cazul femeilor, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie.
Indicele de masă corporală este raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezităţii, în cazul adulţilor. Adultul care are un indice situat între 25 şi 30 este considerat supraponderal.

Americanii sunt cei mai grei

În rândul ţărilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie şi Australia ocupă primele locuri în privinţa numărului de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporţie de peste 60%.
În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepţie în anumite ţări din Africa, precum Burkina Faso şi Ciad, alte ţări din Orientul Mijlociu, America Latină şi Oceania au depăşit deja ţările occidentale. Ţările reprezentative în acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein şi Kuweit, unde numărul de persoane supraponderale şi obeze a crescut considerabil, afectând peste 70% din persoanele cu vârsta de peste 20 de ani.
Această tendinţă este regăsită în mai multe ţări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) şi mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati şi Samoa), unde nivelul a depăşit 80% în rândul populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani.
Potrivit unui studiu publicat în 2012 în revista The Lancet, referitor la "impactul mondial al morbidităţii", obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar în 2010.
Cu 160 de milioane de cazuri, Statele Unite reprezintă ţara cu cele mai multe persoane obeze şi supraponderale din lume, devansând ţări precum China, India, Rusia, Brazilia şi Mexic. În Statele Unite, această problemă afectează peste 70% dintre bărbaţi şi aproape 62% dintre femeile cu vârsta de peste 20 de ani, precum şi 30% dintre copii şi adolescenţi.
Proporţia persoanelor obeze în Statele Unite este de 32% dintre bărbaţii adulţi şi de 34% dintre femeile adulte, faţă de numai 4% în China şi India.

E absolut mortal ce se întamplă în Belgia

Un număr record de persoane au fost eutanasiate în Belgia în 2013

Cinci persoane pe zi au optat pentru eutanasie în Belgia în 2013, adică 1.807 în decursul întregului an, anunţă un proiect de raport oficial. În creştere cu 27% în raport cu cele 1.432 de cazuri înregistrate în 2012, cele 1.807 cazuri din anul trecut constituie un record de când Belgia a devenit, în 2002, una dintre puţinele ţări din lume care permite eutanasia în anumite condiţii. Numărul celor care optează pentru eutanasiere creşte constant, de la 24 de persoane eutanasiate în 2002 la aproape 500 în 2007. Pragul de 1.000 de persoane eutanasiate a fost depăşit în 2011 (1.133 de cazuri).
Potrivit datelor pentru 2013 din raportul "Comisiei federale de control şi evaluare a eutanasiei", în curs de finalizare, numărul flamanzilor care îşi aleg momentul morţii îl depăşeşte pe cel al valonilor. Optzeci la sută din belgienii care au optat pentru eutanasiere provin din zona flamandă. Acest fenomen se explică în general prin apropierea de Olanda, prima ţară din lume care a legalizat eutanasia.
În 73% din cazurile înregistrate în Belgia anul trecut, persoanele care au recurs la eutanasiere sufereau de cancer, potrivit proiectului de raport.

Cazurile cele mai mediatizate

Potrivit altor date din raportul publicat miercuri de grupul de presă Sudpresse, 51,7% din persoanele eutanasiate sunt de sex masculin, iar 48,3% de sex feminin. Persoanele cu vârste între 70 şi 90 de ani reprezintă 53,5% din numărul total, cele cu vârste între 60 şi 70 de ani 21%, cele cu vârste peste 90 de ani 7% şi cele cu vârste sub 60 de ani 15%.
Multe cazuri au fost relatate pe larg în presă. Doi fraţi surzi de 45 de ani au ales să moară împreună deoarece îşi pierdeau vederea.
Christian de Duve, laureat cu Premiul Nobel pentru Medicină, a ales să fie eutanasiat în mai, la vârsta de 95 de ani, iar în octombrie, un belgian de 44 de ani a fost eutanasiat după eşuarea unei operaţii de schimbare a sexului. În ianuarie, "cel mai bătrân sportiv" al regatului a decedat la 95 de ani prin eutanasiere după ce a "sărbătorit" plecarea sa alături de aproximativ o sută de apropiaţi, cu un pahar de şampanie în mână.
Aceste cazuri nu au afectat sprijinul de care se bucură eutanasia în Belgia. În februarie, Parlamentul a adoptat cu o largă majoritate o modificare a legii din 2002, care permite în prezent minorilor ce suferă de o boală incurabilă şi "cu capacitate de discernământ" să aleagă eutanasia.
Belgia este singura ţară care nu impune limită de vârstă pentru o astfel de intervenţie. În Olanda, vârsta minimă este de 12 ani.

O grupare-cheie a talibanilor pakistanezi părăseşte rebeliunea islamistă

O grupare-cheie a talibanilor pakistanezi a părăsit miercuri rebeliunea islamistă, acuzând-o că se comportă precum "bandiţii", o decizie binevenită pentru armata care luptă împotriva insurgenţilor. Acest anunţ are loc după mai multe săptămâni de lupte între grupări rivale din cadrul Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o coaliţie de grupări armate care luptă de şapte ani împotriva puterii de la Islamabad. Aceste confruntări între grupările lui Khan Said Sajna şi Sheher Yar Mehsud s-au soldat cu peste 100 de morţi în zona tribală Waziristanul de Sud, situată la frontiera cu Afganistanul.
Sajna, unul dintre liderii tribului Mehsud, care formează coloana vertebrală istorică a TTP, a fost prezentat ca favorit pentru conducerea mişcării după moartea şefului acesteia, Hakimullah Mehsud, ucis de un avion fără pilot american în noiembrie. Dar a câştigat mollahul Fazlullah, care nu face parte din Mehsud dar a fost artizanul preluării controlului asupra văii Swat (2007-2009) şi care este considerat ca fiind ostil dialogului de pace cu Guvernul. Ulterior au izbucnit lupte între oamenii lui Sajna, dezamăgiţi de turnura pe care au luat-o evenimentele, şi cei ai lui Sheher Yar, considerat un susţinător al controversatului mollah Fazlullah.
Miercuri, gruparea lui Khan Said Sajna a părăsit mişcarea. "Am plecat. TTP a căzut în mâinile conspiratorilor", a declarat gruparea într-un comunicat.
"TTP a devenit un grup de hoţi şi de bandiţi", a precizat pentru AFP Azam Tariq, purtătorul de cuvânt al facţiunii disidente. "Am făcut tot ce am putut pentru a încerca să rezolvăm diferendul, chiar şi talibanii afgani au încercat o mediere între noi şi TTP, dar TTP nu acordă nicio atenţie talibanilor afgani", a deplâns el.
"Este un scenariu ideal ... un succes pentru armată", a declarat Saifullah Khan Mehsud, de la Centrul de cercetare a zonelor tribale, bastion al talibanilor din nord-vest, referindu-se la plecarea acestei mişcări din TTP.

Farage are o "problemă uriaşă" cu România

Liderul UKIP Nigel Farage a declarat ieri că are o "problemă uriaşă" cu România, alimentând acuzaţii de rasism adresate formaţiunii eurofobe pe care o conduce. "Nu am probleme cu românii. Am o problemă uriaşă cu România", a declarat pentru CNBC Farage, care militează ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană (UE). Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) a obţinut victoria în urma alegerilor europene, cu scorul de 27.5%, învingând cele trei partide tradiţionale britanice - conservatorii, laburiştii şi liberal-democraţii. Formaţiunea şi-a centrat campania împotriva imigraţiei, subliniind asupra numărului mare de imigranţi din Europa.
Farage a declarat ieri pentru CNBC că "organizaţii criminale cunoscute" din România s-au orientat spre Marea Britanie, după ce autorităţile au fost nevoite să le permită intrarea din cauza reglementărilor UE cu privire la libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor.

Zborul MH370 nu s-a prăbuşit în zona unde era căutat

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines dispărut la începutul lui martie nu s-a scufundat în zona de sud a Oceanului Indian, unde au fost detectate semnalele acustice despre care s-a crezut că provin de la cutiile negre, au anunţat ieri anchetatorii. Sondarea fundului oceanului cu un robot submarin în locul în care au fost înregistrate aceste emisii - despre care se credea că provin de la cutiile negre - s-a dovedit infructuoasă, potrivit Centrului de coordonare internaţională a căutărilor (JACC), cu sediul în Australia. "JACC poate informa că nicio urmă a avionului nu a fost găsită de vehiculul submarin autonom" şi "Agenţia australiană de securitate a transporturilor a conchis că zona (ar putea) fi exclusă ca locul unde s-a scufundat zborul MH370".
Nava australiană Ocean Shield care transporta robotul submarin american Bluefin-21 a părăsit zona după ce a căutat pe o suprafaţă oceanică de 850 de kilometri pătraţi pentru a încerca să localizeze epava avionului Boeing 777 dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord. Acest anunţ confirmă declaraţiile directorului adjunct pentru instrumente maritime din cadrul Marinei americane, Michael Dean, potrivit căruia sunetele detectate nu proveneau probabil de la cutiile negre.

A crescut numărul catolicilor din lume

Catolicii au atins numărul de 1,229 miliarde pe plan mondial în 2012, ceea ce înseamnă 17,5% din populaţia planetei, potrivit datelor Anuarului Statistic Eclezial publicat la Vatican. Conform ultimelor date, între 2005 şi 2012 numărul catolicilor din întreaga lume a urcat de la 1,115 la 1,229 miliarde, ceea ce reprezintă o creştere de 10,2%.
Din anuarul statistic rezultă vitalitatea Bisericii Catolice în Africa, menţinerea nivelului său în Asia şi America, în timp ce Europa este continentul care înregistrează cea mai redusă creştere a numărului de catolici. În perioada supusă studiului, 2005-2012, numărul catolicilor din Europa a crescut cu numai 2%, reprezentând 23,3% din totalul de pe plan mondial, în timp ce prezenţa catolicilor în estul continentului s-a stabilizat la 40%. Africa a înregistrat cea mai mare creştere a numărului catolicilor, ^29% în perioada menţionată, ajungând la 199 milioane. În acest fel, procentajul lor a crescut de la 13,8% din toată populaţia catolică (în 2005) la 16,2% (în 2012). America este în continuare continentul pe care se află cel mai mare procentaj de populaţie catolică, în perioada examinată catolicii menţinându-se la 49%. În Asia continuă să trăiască 11% dintre catolicii din întreaga lume, iar în Oceania trăiesc 0,8%, fără a se fi produs variaţii în această perioadă.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.