Internațional

Bulgaria, divizată între Bruxelles şi Moscova

Ziarul de Vrancea
21 mai 2014 660 vizualizări
Dependenţa energetică a Sofiei faţă de Rusia dar şi o puternică legătură istorică între cele două ţări pun sub semnul întrebării aspiraţiile europene ale cetăţenilor de la sud de Dunăre

Bulgaria este mai divizată ca niciodată, înaintea alegerilor europene, între Rusia, aliatul tradiţional care-i furnizează gaze naturale, şi UE, care investeşte masiv în această cea mai săracă dintre cele 28 de state membre, relatează AFP. La Sofia se ştie că un nou Război Rece provocat de criza din Ucraina ar lovi în plin o economie deja foarte fragilă, indiferent că ar fi vorba despre întreruperea furnizării de gaze naturale ruseşti ori sancţiuni europene.
În criza dintre Europa şi Rusia, "Bulgaria are poziţia nevestei obligate să fie de acord cu soţul (Bruxelles-ul), dar care ştie că va suferi pierderi importante", rezumă politologul Andrei Raicev pentru AFP.
Consecinţa, potrivit unui articol publicat recent de revista Spiegel, care citează surse din serviciile germane de informaţii, este că Berlinul şi alţii se tem tot mai mult că vor vedea Moscova exploatându-şi influenţa în Bulgaria "pentru a diviza blocul" european.

Rusia, sărbătorită de ziua naţională a Bulgariei

Între 40 şi 53% dintre bulgari se opun impunerii de sancţiuni Rusiei, relevă trei sondaje realizate de către Gallup, Mediana şi Centrul de Analize şi Marketing. Legăturile dintre Bulgaria şi Rusia sunt profunde şi vechi, impregnate de istorie, limba apropiată şi cultura împărtăşită. Sărbătoarea naţională este data eliberării de sub dominaţia otomană, de către Rusia, în 1878. Aliatul cel mai fidel al URSS în perioada comunistă, Bulgaria a perpetuat această relaţie strânsă prin actualul Guvern, susţinut de către socialişti - foştii comunişti.
Ţara depinde aproape integral de Rusia în aprovizionarea cu energie. Gazele ruseşti sosesc prin Ucraina, livrările de petrol sunt majoritar ruseşti, singura rafinărie este rusească, iar unica centrală nucleară bulgărească utilizează reactoare şi combustibil ruseşti. În schimb, proiectele de diversificare nu avansează. Rusia este foarte prezentă şi în alte sectoare ale economiei bulgare, ca turismul sau sectorul imobiliar. Bruxelles-ul nu este lipsit nici el de pârghii financiare. Fondurile europene reprezintă 65% din investiţii, iar schmburile în cadrul UE se ridică la 62% din comerţul bulgar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.