Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Primarul prorus al oraşului ucrainean Harkov a fost împuşcat

Ziarul de Vrancea
28 apr 2014 535 vizualizări
El se află în stare gravă la spital.Edilul a condus represiunea împotriva manifestanţilor proeuropeni în cele trei luni de contestare a fostului preşedinte Ianukovici

Primarul prorus al oraşului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes (foto), a fost rănit grav, ieri, într-un "atentat" comis de persoane necunoscute. "Primarul a fost lovit de gloanţe în spate. Urmează să fie operat. Medicii luptă pentru viaţa lui", a anunţat primăria fără alte precizări.
Primarul se afla pe bicicletă în momentul atacului, potrivit unor membri ai anturajului acestuia. El a fost plasat sub control judiciar, în martie, de către un tribunal de la Kiev, într-un caz de răpire şi aplicarea torturii, dar îşi păstra funcţia.
Un adevărat "personaj", Kernes are cazier judiciar pentru furt şi escrocherie. El s-a făcut cunoscut prin metode deosebit de violente, folosite împotriva opozanţilor din oraş în cursul celor trei luni de contestare proeuropeană care au înlăturat regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie. Opozanţi au fost agresaţi în mod frecvent sau au fost stropiţi cu un antiseptic lichid, de culoarea verde, care se îndepărtează cu dificultate. Unora le-au fost arse maşinile. El a favorizat, de asemenea, ascensiunea grupării paramilitare Oplot, condusă de către un anume Evghen Jilin, un fost poliţist cu cazier judiciar. Acesta din urmă a declarat, în februarie, pentru AFP, că "li se poate da peste ochi sau rupe picioarele" opozanţilor proeuropeni, în cazul în care treceau la acţiune.
Militanţi din cadrul Oplot erau prezenţi, duminică, alături de insurgenţi care au preluat controlul asupra postului regional de televiziune de la Doneţk, capitala regiunii din estul Ucrainei care se confruntă cu o insurecţie prorusă. După fuga şi destituirea lui Ianukovici din funcţia de preşedinte, în februarie, Kernes a fugit şi el, de la Harkov, împreună cu aliatul său Mihailo Dobkin, guvernatorul regiunii, după care a revenit în ţară.
Dobkin a fost destituit din postul de guvernator, dar s-a declarat candidat în alegerile prezidenţiale anticipate de la 25 mai, din partea Partidului Regiunilor, fosta formaţiune a lui Ianukovici.

SUA extinde sancţiunile împotriva Rusiei

Statele Unite au decis ieri să impună sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii faţă de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "acţiuni de provocare" în Ucraina. Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită de stat. "Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia" în ţară şi "ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean. "Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă", a adăugat el.
Sancţiunile intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin. Ele nu vizează, însă, în mod specific, sectoarele minier şi energetic.


Primii născuţi reuşesc mai bine în viaţă

Mai ales dacă sunt fete, arată un studiu recent

Primii născuţi din familie au cele mai mari şanse de a obţine cele mai bune calificări profesionale, probabilităţile fiind mai mari în cazul fetelor comparativ cu al băieţilor. Potrivit unui studiu al Universităţii din Essex, coordonat de Feifei Bu, primii născuţi au cu 16% mai multe şanse de a avea acces la studii superioare, iar fetele au şanse cu 4% mai mari decât băieţii de a obţine calificări profesionale mai bune. Exemplele cele mai relevante ale studiului au fost scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", Hillary Clinton, fostul secretar de stat al Statelor Unite, vedeta de televiziune Oprah Winfrey şi cântăreaţa Beyoncé - toate fiind primii copii născuţi în familiile lor. Pe de altă parte, primii născuţi de sex masculin - precum Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Bush - s-au situat pe locul al doilea în privinţa ratei de succes înregistrată mai târziu în viaţă. "Există câteva explicaţii posibile ale realizărilor superioare şi ale ambiţiei de care dau dovadă fraţii mai mari - una dintre ele ar putea fi aceea că, de fapt, sunt mai inteligenţi. În ceea ce mă priveşte, înclin să favorizez teoria conform căreia investiţia părinţilor joacă, cel mai probabil, un rol în acest caz", a declarat Feifei Bu, coordonatoarea studiului.
1.503 grupuri de fraţi şi 3.532 de indivizi au participat la acest studiu, realizat în cadrul a două sondaje - British Household Panel Survey şi Understanding Society. Chiar luând în considerare educaţia şi statutul profesional al părinţilor, studiul a evidenţiat faptul că primii născuţi aveau o probabilitate cu 7% mai mare de a dori să îşi continue studiile, comparativ cu fraţii mai mici. Peste jumătate dintre personalităţile laureate ale premiului Nobel şi dintre preşedinţii Statelor Unite au fost primii născuţi în familiile din care proveneau. Studiul a urmărit dacă fraţii erau de sex feminin sau masculin, precum şi mărimea familiilor voluntarilor - cu excepţia gemenilor şi a copiilor singuri la părinţi - şi a stabilit că nu exista nicio dovadă că sexul unui frate mai mic ar fi influenţat nivelul aspiraţiilor primilor născuţi din familia respectivă. Cu toate acestea, studiul a relevat faptul că o distanţă de cel puţin patru ani între fraţi ar putea îmbunătăţi realizările şcolare şi profesionale ale celor mai mici.

Căsătoria îi deprimă pe oameni

Căsătoria îi face pe oameni să devină mai deprimaţi, întrucât cicălelile constante venite din partea partenerilor de viaţă duc la apariţia unui stres considerabil, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Statele Unite. Cicăleala constantă şi disputele maritale reprezintă factori importanţi care declanşează stresul cronic, iar acesta nu poate fi compensat de aspectele pozitive ale căsătoriei, potrivit acestui studiu. Totodată, din cauza acestor factori, persoanele căsătorite reacţionează mult mai puţin la experienţele pozitive din vieţile lor.
O serie de studii anterioare au arătat că oamenii căsătoriţi sunt, în general, mai fericiţi şi mai sănătoşi decât persoanele celibatare. Însă un studiu realizat vreme de 11 ani de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison a reuşit să pună sub semnul întrebării numeroasele cercetări din deceniile precedente care au asociat singurătatea cu stresul social de lungă durată. Cercetătorii americani au intervievat mai multe persoane adulte căsătorite pentru a depista înclinaţia acestora către depresie, invitându-le să completeze un chestionar şi să îşi caracterizeze propriul nivel al stresului cu ajutorul unor note de la 1 la 6. După nouă ani, chestionarul şi analiza depresiei au fost reluate.

Aproximativ 700 de susţinători ai Fraţilor Musulmani, condamnaţi la moarte

Liderul Fraţilor Musulmani din Egipt, Mohamed Badie, a fost condamnat la moarte, ieri, în acelaşi timp cu aproximativ 700 de presupuşi susţinători ai preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Acelaşi tribunal, în oraşul Minya din centrul ţării, a comutat în închisoare pe viaţă majoritatea pedepselor capitale pronunţate pentru peste 500 de alţi susţinători ai confreriei.
Aceste persoane judecate în cel mai mare proces de masă din istoria recentă, potrivit ONU, sunt acuzate că au participat la manifestaţii violente la Minya, la 14 august, în ziua în care circa 700 de manifestanţi pro-Morsi au fost împuşcaţi de poliţişti şi soldaţi la Cairo. Potrivit experţilor, aceste pedepse nu vor fi cel mai probabil confirmate în apel.
Cu toate acestea, o mare parte a populaţiei susţine reprimarea sângeroasă declanşată de Guvernul egiptean instalat de armată împotriva islamiştilor, după destituirea şi arestarea preşedintelui Morsi, la 3 iulie.

Kerry avertizează că Israelul riscă să devină un stat "de apartheid"

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat că Israelul riscă să devină un stat "de apartheid", în cazul în care nu face rapid pace cu palestinienii, scrie un site american de ştiri. Kerry a făcut această declaraţie vineri, într-o reuniune cu uşile închise a Comisiei Trilatrale - un grup nepartizan de discuţie nonguvernamentală fondat de către David Rockefeller -, potrivit site-ului The Daily Beast. "Crearea a două state va fi singura soluţie realistă. Deoarece, un stat unitar va ajunge să fie ori un stat de apatheid, cu cetăţeni de mâna a doua, ori un stat care va distruge capacitatea Israelului de a fi stat evreu", a declarat Kerry, potrivit Daily Beast. "Cu acest scenariu în minte, înţelegeţi cât de imperativ este să se ajungă la o soluţie cu două state, faţă de care cei doi lideri şi-au reafirmat ataşamentul", a spus el.
Termenul de "apartheid" desemnează un sistem social segregaţionist care s-a aflat în vigoare în Africa de Sud începând din 1948 şi până în 1994.
John Kerry şi preşedintele american Barack Obama s-au abţinut să utilizeze acest termen vorbind despre conflictul israeliano-palestinian. Însă fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter (1977-1981) şi-a intitulat cartea scrisă pe acest subiect în 2006 "Palestina: pace, nu apartheid".
Iniţiatorul negocierilor de pace, pe care le-a relansat în iulie 2013, Kerry, care i-a îndemnat joi pe liderii israelieni şi palestinieni să ajungă la un compromis, a reafirmat că procesul de pace israeliano-palestinian "nu a murit".

Migdalele combat celulita

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi a maladiei Alzheimer. În cazul persoanelor cu risc de diabet, consumul zilnic de migdale reduce concentraţiile de glucoză din sânge.
Acestea sunt, de asemenea, bogate în minerale, printre care mangan, care contribuie la întărirea oaselor şi reglează zahărul din sânge, şi magneziu, esenţial pentru funcţionarea organelor, muşchilor şi a nervilor, pentru controlul glucozei din sânge şi reglarea tensiunii arteriale.
Consumul zilnic al unei cantităţi de 40 de grame de migdale - care încap în căuşul palmei - a redus pofta de mâncare a participanţilor la studiu şi concentraţiile de glucoză din sânge, îmbunătăţind în acelaşi timp semnificativ absorbţia de vitamina E şi de grăsimi mononesaturate.
Astfel, după consumul zilnic de migdale timp de o lună - echivalentul a 250 de calorii pe zi - participanţii la studiu nu au câştigat în greutate şi, deşi experimentul nu a durat decât o lună, acest tip de fruct ar putea constitui o parte esenţială în curele de slăbire.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3650 zile, 21 ore, 19 secunde
Deci cam asta-i treaba cu democracy venita din SUA. Daca nu vrei, ia niste gloante.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.