Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cinci scenarii posibile în criza din Ucraina

Ziarul de Vrancea
25 apr 2014 468 vizualizări
Cu doar o lună înainte de alegerile anticipate prezidenţiale ucrainene prevăzute la 25 mai, sunt dezbătute reforme constituţionale propuse de puterea prooccidentală şi menite să calmeze separatiştii proruşi din estul ţării, pe fundalul unor tensiuni tot mai puternice cu Rusia. CNN prezintă cinci scenarii cu privire la modul în care ar putea evolua lucrurile până la aceste alegeri, în contextul în care evenimentele evoluează rapid şi impredictibil.

Pacea

Potrivit acestui scenariu, Acordul de la Geneva ar urma să fie pus în aplicare cu succes de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are deja aproximativ 100 de observatori prezenţi în ţară. Însă aceştia nu au nicio putere pentru a-l implementa, iar "ura viscerală" a grupărilor proruse atât faţă de americani, cât şi faţă de europeni, le face sarcina imposibilă. Separatiştii nu-şi consideră acţiunile ilegale, iar un reprezentant al "republicii de la Doneţk", Denis Puşilin, a acuzat Guvernul de la Kiev - numit "juntă" de către grupările proruse - că a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, că ocupă ilegal clădirile publice şi a anunţat că separatiştii vor continua pregătirile în vederea organizării unui referendum privind situaţia Doneţkului, un mesaj preluat la Slaviansk, Lugansk şi Mariupol. "Ironia face că o serie de sondaje efectuate de către ONG-uri ucrainene în ultima perioadă sugerează că susţinătorii unificării cu Rusia sunt minoritari", comentează CNN, citând o cercetare a Institutului pentru Studii Sociale şi Analize Politice din Doneţk, potrivit căreia, în martie, două treimi dintre respondenţi s-au pronunţat împotriva alipirii la Rusia. Însă o majoritate aprecia că Ucraina se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Guvernul preia controlul asupra estului ţării

Având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni, acest scenariu pare improbabil. Grupări insurgente proruse ocupau clădiri oficiale de la Slaviansk, în mord, şi până la Mariupol, la malul Mării Azov. Ele sunt conduse de către "oameni în verde", numele dat grupărilor militare, după culoarea uniformelor fără însemne. Ele sunt, în prezent, "autorităţile" în regiunile Doneţk şi Lugansk, poliţia "evaporându-se" sau ajuntând la înţelegeri cu ei. Primele încercări ale armatei ucrainene de a-şi impune prezenţa în est au fost dezastruoase, iar poliţia ucraineană a fost aproape "invizibilă" de la declanşarea crizei.

Război civil

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina se află în pragul războiului civil, însă lucrurile nu stau aşa, comentează CNN. Este vorba mai degrabă despre zeci de protestatari proruşi, ci nu de sute, iar susţinătorii Kievului nu-şi afişează loialitatea. Se pare oamenii nu vor să se implice, iar unii se tem că vor fi atacaţi dacă arată de partea cui sunt.
Majoritatea populaţiei îşi continuă activităţile zilnice în mod normal, prea preocupată de ziua de mâine, în contextul în care situaţia economică se înrăutăţeşte, iar grivna se depreciază - a pierdut 30% în faţa dolarului anul acesta. Ultimul lucru pe care-l vor oamenii este violenţa, apreciază CNN.

O invazie rusească

Atât Putin, cât şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, au spus în mai multe rânduri că Moscova nu plănuieşte să invadeze sau să anexeze Ucraina, în pofida prezenţei la frontiera cu această ţară a aproximativ 40.000 de militari ruşi. O incursiune ar conduce la adoptarea de către Occident a unor noi sancţiuni vizând Rusia, iar utilizarea forţelor convenţionale în vederea unei ocupări ar fi periculoasă şi scumpă, în contextul în care economia rusească se clatină. Interesele Rusiei sunt, oricum, servite de către "oamenii în verde", care au venit în estul Ucrainei din Rusia, Crimeea şi Belarus, erodând autoritatea Kievului în zonă. Însă, potrivit acestui scenariu, în cazul în care Guvernul ucrainean ar încerca să preia controlul asupra zonelor controlate de insurgenţi, ori în cazul în care în zonă ar veni un număr mare de naţionalişti ucraineni şi s-ar înregistra victime numeroase în rândul separatiştilor, Moscova şi-ar putea schimba planurile. Putin a promis să protejeze "compatrioţii" ruşi din Ucraina şi a primit autorizaţia Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) să recurgă la forţele armate în Ucraina. El a utilizat săptămâna trecută, în sesiunea televizată în care răspunde anual întrebărilor ruşilor, termenul "Novorosia", referindu-se la părţi din Ucraina, un termen folosit în secolul al XVIII-lea pentru a desemna expansiunea ţaristă către Marea Neagră.
Pe de altă parte, insurgenţi proruşi din Ucraina cer zilnic ajutorul Rusiei împotriva "fasciştilor", îndemnuri care - cu sau fără încurajarea Moscovei - fac ca o intervenţie rusească să nu poată să fie pierdută din vedere.

Păstratrea status quo-ului haotic

În opinia a numeroşi observatori acesta pare să fie scenariul cel mai probabil, şi anume o înfruntare care generează haos, în estul Ucrainei, între susţinătorii Kievului şi ai Moscovei. Guvernul interimar ucrainean, lipsit de experineţă, s-a dovedit incapabil să facă faţă grupurilor proruse, care au acţionat până în prezent, în forţă, cu scopul de a transforma protestele într-o secesiune. Însă separatiştii proruşi nu par capabili să guverneze, mulţi dintre ocupanţii sediului administraşiei regionale din Doneţk, cu faţa acoperită de cagule, părând să fie nişte adolescenţi. De asemenea, nu a apărut încă un lider politic care să negocieze cu Guvernul ucrainean sau OSCE. Următorii paşi sunt publicarea proiectului unei noi Constituţii şi organizarea, pe 11 mai, a unor referendumuri organizate de separatişti, în estul Ucrainei.

Iaţeniuk: Rusia vrea să provoace "al treilea război mondial"

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia, vineri, că vrea să lanseze "al treilea război mondial", susţinând insurecţia separatistă din estul Ucrainei, şi a îndemnat comunitatea internaţională "să se unească împotriva agresiunii ruseşti". "Tentativele de agresiune ale armatei ruseşti asupra teritoriului Ucrainei vor conduce la un conflict pe teritoriul Europei. Lumea nu a uitat al Doilea Război Mondial, iar Rusia vrea să lanseze al treilea război mondial", a declarat Iaţeniuk într-o şedinţă de Guvern. "Susţinerea pe care Rusia o acordă teroriştilor în Ucraina constituie o crimă internaţională, iar noi îndemnăm comunitatea internaţională să se unească împotriva agresiunii ruseşti", a mai spus premierul interimar ucrainean.

O cafea "în plus" reduce riscul de diabet

Creşterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de îmbolnăvire de diabet, a anunţat o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii şi Singapore într-un studiu publicat vineri. Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, în cea mai mare parte angajaţi din sistemul medical, o echipă de cercetători din SUA şi Singapore a stabilit o legătură între suplimentarea consumului zilnic de cafea cu o ceaşcă şi jumătate, timp de patru ani, şi reducerea cu 11% a riscului de îmbolnăvire cu diabet de tip 2, cea mai frecventă formă a acestei maladii. "Am observat că o creştere a consumului de cafea, dar nu şi de ceai, timp de patru ani, a fost asociată cu scăderea riscului de diabet în următorii patru ani", au afirmat cercetătorii în studiul coordonat de Frank Hu, de la şcoala de sănătate publică Harvard. Dimpotrivă, reducerea consumului zilnic de cafea cu două ceşti a crescut riscul de diabet cu aproximativ 18%.
Pe de altă parte, experţii citaţi de Science Media Center au avertizat împotriva oricărei extrapolări a rezultatelor. "Nicio recomandare în privinţa consumului de cafea nu poate fi făcută pornind de la acest studiu", au afirmat experţii.

Pielea umană cultivată în laborator ar putea înlocui testele pe animale

Pielea umană cultivată în laborator ar putea înlocui testele făcute pe animale pentru medicamente şi produse cosmetice, au afirmat cercetătorii din Marea Britanie. O echipă de cercetători de la King's College din Londra a dezvoltat cu succes un strat de piele umană din celule suşă. Aceasta nu este prima oară când s-a obţinut piele umană din celule suşă, însă cercetătorii britanici afirmă că, de data aceasta, stratul obţinut seamănă mai mult cu tegumentul uman deoarece are o barieră protectoare. Această reuşită oferă o alternativă eficientă din punctul de vedere al costurilor la testarea medicamentelor şi produselor cosmetice pe animale, au declarat oamenii de ştiinţă. Stratul exterior al pielii, cunoscut ca epidermă, oferă o barieră protectoare care împiedică uscarea pielii şi pătrunderea microbilor.
"Este vorba despre un produs nou şi convenabil care poate fi folosit pentru testarea noilor medicamente şi cosmetice, înlocuind astfel testarea pe animale", a afirmat Dusko Ilic, coordonatorul studiului, de la King's College din Londra, care a adăugat că aceeaşi metodă ar putea fi folosită pentru testarea noilor tratamente împotriva bolilor de piele.
Fundaţia Humane Society International, care militează pentru protecţia animalelor, inclusiv a cobailor, a primit cu satisfacţie rezultatele cercetării, publicate în revista Stem Cell Reports.

Primarul Veronei interzice oferirea de alimente persoanelor fără adăpost

Flavio Tosi, primarul oraşului italian Verona, a interzis distribuirea de alimente sau apă destinate persoanelor fără adăpost în alte perioade în afară de cele geroase. El a emis o ordonanţă valabilă până pe 31 octombrie 2014 prin care se interzic "activităţile de distribuire a alimentelor şi băuturilor persoanelor fără adăpost în Piaţa Viviani, Piaţa Independenţei, zona Mercato Vecchio, în faţa Tribunalului oraşului şi în Piaţa Signori".
Persoanele sau asociaţiile care oferă alimente sau apă oamenilor străzii din Verona sunt pasibile de amenzi cuprinse între 25 şi 500 de euro.
Primarul a explicat măsura prin faptul că în Verona s-au adunat numeroase persoane fără adăpost, inclusiv oameni cu cazier, care favorizează degradarea urbană prin aruncarea de gunoi şi excremente, aşezarea saltelelor de dormit în spaţii publice, creând o situaţie precară din punct de vedere igienico-sanitar. Decizia a fost contestată dur de organizaţiile care oferă asistenţă persoanelor fără adăpost.

Peste 80 de morţi în viituri produse în nordul Afganistanului

Viituri produse în nordul Afganistanului după două zile de ploi torenţiale au provocat peste 80 de morţi şi numeroşi dispăruţi, au anunţat vineri surse oficiale. La faţa locului au fost trimise elicoptere pentru localizarea şi salvarea persoanelor sinistrate, a precizat aceeaşi sursă. Satele şi terenurile agricole au fost măturate de ape, obligând locuitorii să se refugieze pe acoperişuri.
Mohammadullah Batash, guvernatorul provinciei Faryab, a avertizat, la rândul său, că bilanţul va creşte în orele următoare în această regiune de la graniţa cu Turkmenistan.
Aceste viituri, în faţa cărora locuinţele precare nu au rezistat, se produc frecvent în sezonul ploios în partea de nord a ţării.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.