Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Inimă creată cu ajutorul imprimantelor 3D

Ziarul de Vrancea
13 apr 2014 640 vizualizări
Tehnologia este pusă la cale de cercetătorii Universităţii din Louisville u pană acum ei au printat valve cardiace şi vene, pornind de la celulele pacientului

O inimă umană, creată din celulele pacientului, pentru a-i fi transplantată, ar putea fi realizată cu ajutorul imprimantelor 3D, au declarat cercetătorii americani, care au început deja să testeze acestă tehnologie, informează huffingtonpost.com. Pană în prezent, echipa de cercetători a Universităţii din Louisville a printat valve cardiace şi vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului. De asemenea, cercetătorii au testat cu succes pe şoareci şi alte animale mici transplantarea de vase subţiri de sange. Stuart Williams consideră că echipa sa de cercetători va putea printa şi asambla o inimă completă într-o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani. Aceasta se va numi "inimă bioficială", fiind un organ în parte natural, în parte artificial. Cea mai mare provocare este însă aceea de a face celulele să funcţioneze exact ca într-o inimă normală. Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilităţii, cu care se confruntă în prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inimă primită de la un donator sau care au inimă artificială. Dacă proiectul se va desfăşura conform planului, Stuart Williams a afirmat că inima ar putea fi testată pe oameni în mai puţin de un deceniu. Primii pacienţi care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al căror organism nu acceptă inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracică prea mică pentru a suporta un transplant de inimă artificială. Celulele vor fi purificate într-un aparat, apoi procesul de printare va începe pe secţiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat.  Imprimanta folosită de cercetătorii americani utilizează un amestec de gel şi celule vii, pentru a realiza treptat forma părţilor inimii. În cele din urmă, celulele vor creşte pentru a forma ţesutul cardiac. Imprimanta 3D foloseşte o tehnologie asemănătoare cu imprimanta cu jet de cerneală, fiind dotată cu un ac ce pulverizează "materialul" conform unui model predeterminat. Tehnologia printării 3D a mai fost utilizată pană acum pentru realizarea unui peroneu, a valvelor cardiace şi chiar a unei urechi.

Incendiu devastator în Chile

Aproximativ 1000 de case au fost distruse şi cel puţin opt oameni au fost ucişi
Cel puţin opt oameni au murit, iar aproximativ 1.000 de case au fost distruse într-un incendiu imens produs în portul chilian Valparaiso, informează AFP. Mii de persoane au fost evacuate din cauza incendiului, alimentat de rafale puternice de vant venind dinspre Oceanul Pacific. Preşedintele Michelle Bachelet a mobilizat armata şi a instituit starea de dezastru în oraşul situat la 110 kilometri vest de Santiago. Multi locuitori au suferit intoxicaţii cu fum, iar mai multe cartiere din Valparaiso sunt fără electricitate. Cartierele cele mai afectate de incendiu sunt La Cruz şi Las Canas, unde au murit cel puţin opt persoane. Incendiul a izbucnit la vegetaţia din jurul portului, extinzandu-se spre zonele rezidenţiale.

Lupte sangeroase în estul Ucrainei

Intervenţia forţelor speciale ucrainene împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. "Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor proruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi", a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook. "Un agenţi al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorat, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi", a precizat Avakov, citat de AFP. "În randul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime", a adăugat ministrul. O operaţiune "antiteroristă" a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, a anunţat duminică dimineaţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. "O operaţiune antiteroristă a început la Slaviansk", a scris, pe Facebook, Arsen Avakov. "La operaţiune participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre", a adăugat ministrul de Interne. Uniunea Europeană somează Kievul şi Moscova să evite escaladarea situaţiei în regiunile din estul Ucrainei, unde se înregistrează confruntări între miliţii proruse şi serviciile de securitate. Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, s-a declarat "foarte preocupată de acţiunile unor indivizi înarmaţi şi ale grupurilor separatiste în oraşe din estul Ucrainei". "Cerem încă o dată Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, să retragă trupele staţionate la frontiere şi să înceteze orice operaţiune vizand destabilizarea Ucrainei", a subliniat Ashton.

Premierul Franţei şi-a depăşit şeful la popularitate

Popularitatea preşedintelui Franţei, François Hollande, a scăzut cu cinci procente în aprilie, ajungand la nivelul de 18 la sută, cel mai mic din ultimii doi ani, în timp ce noul premier, Manuel Valls, se bucură de o cotă de încredere de 58 la sută, conform unui sondaj Ifop, citat de AFP. Popularitatea lui François Hollande este la nivelul cel mai scăzut înregistrat pană acum. În septembrie 2013 şi în februarie 2014, Hollande a avut o cotă de încredere de 20 la sută, iar în martie era la 23 la sută. În schimb, Manuel Valls pare a fi cel mai popular premier aflat la început de mandat, avand o cotă de 58 la sută. Conform Institutului, o diferenţă de 40 de procente între popularitatea premierului şi cea a preşedintelui nu s-a mai înregistrat din anul 1958.

Protest impresionant al motocicliştilor francezi

Zeci de mii de motociclişti au manifestat în Franţa împotriva unei eventuale limitări a vitezei la 80 de kilometri pe oră pentru drumurile secundare, o propunere contraproductivă în materie siguranţă, potrivit Federaţiei franceze a motocicliştilor furioşi (FFCM), relatează AFP. Zeci de mii de "motocicliştii furioşi" au defilat în aproape 80 de oraşe din Franţa, între care Paris, Lyon (centru-est), Bordeaux, Toulouse (sud-vest) şi Strasbourg (est). "Nu viteza ucide pe drumuri, ci comportamentul oamenilor. Cetăţenii trebuie educaţi în şcoli", a oferit asigurări Jean-Marc Belotti, un membru al FFCM responsabil de capitala Franţei. Centrul Naţional pentru Siguranţă Rutieră (CNSR), al cărui aviz va fi pur consultativ, urmează să examineze pe 16 mai mai multe recomandări în vederea reducerii numărului de accidente rutiere. Printre aceste recomandări figurează reducerea vitezei de la 90 la 80 de kilometri pe oră pentru drumurile secundare, unde au avut loc 66% dintre accidente. Potrivit specialiştilor în siguranţă rutieră, limitarea vitezei a contribuit în mod esenţial la scăderea numărului de morţi pe drumurile din Franţa, şi anume la 3.250 în 2013, faţă de 7.242 în 2002.

Insulele Solomon, zguduite de cutremure în serie

Un nou cutremur, de 7,7 grade, s-a produs duminică seară în largul Insulelor Solomon, după seismul de 7,6 produs în cursul nopţii, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Noul seism a avut loc la ora locală 23.36 (15.36, ora Romaniei), la adancimea de 35 de kilometri. Epicentrul a fost în Oceanul Pacific, la 111 kilometri sud de oraşul Kirakira (Insulele Solomon), la 321 de kilometri sud-est de Honiara, la 713 kilometri nord-vest de Luganville (Vanuatu) şi la 922 sud-vest de Arawa (Papua Noua Guinee). Un alt seism, de 7,6 grade, a avut loc în cursul nopţii de sambătă spre duminică în Arhipelagul Solomon.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.