Internațional

Războiul din Siria ar putea dura încă 10 ani

Ziarul de Vrancea
5 mar 2014 406 vizualizări
Peste 140.000 de persoane au fost ucise în primii trei ani de conflict

Războiul din Siria ar putea dura încă 10 ani, cu Iranul şi Rusia susţinându-l pe preşedintele Bashar Al-Assad, iar grupurile extremiste invadând câmpul de luptă, au avertizat experţi americani.
Bashar Al-Assad a ales în mod deliberat o "strategie machiavelică" de a nu face nimic în timp ce au apărut grupuri extremiste de opozanţi, cum ar fi Frontul Al-Nusra şi Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), care au părăsit opoziţia moderată şi s-au alăturat regimului, astfel încât aceasta trebuie să lupte în prezent pe două fronturi, au explicat ei. "Este limpede acum că prăbuşirea lui Al-Assad nu mai este atât de inevitabilă aşa cum credeau specialiştii în urmă cu un an", a subliniat analistul Daveed Gartenstein-Ross. "Scenariul cel mai probabil este acela pe care îl prevăd în prezent serviciile americane de informaţii, şi anume că războiul va dura încă zece ani, chiar mai mult", a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru relaţii externe.

Luptătorii radicalizaţi se vor întoarce în ţările occidentale

Discuţiile de la Geneva pentru a se ajunge la un acord de pace, iniţiate de Washington şi Moscova, s-au încheiat la sfârşitul lui februarie cu un eşec, în timp ce Al-Assad a ieşit întărit nu numai de armele şi banii Rusiei şi Iranului, dar şi de "voinţa sa neruşinată" de a nu interveni împotriva mişcărilor extremiste, potrivit acestui expert. "Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiştii (în rândul opoziţiei) a descurajat ţările occidentale să se implice mai mult", a explicat Gartenstein-Ross, din partea Fundaţiei pentru apărarea democraţiei.
Ziua de 15 martie va marca împlinirea a trei ani de la izbucnirea conflictului care a debutat cu manifestaţii împotriva regimului, reprimate brutal. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 140.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara, iar alte 6,5 milioane sunt refugiaţi în interiorul Siriei.
Pentru Daveed Gartenstein-Ross, politica Washingtonului, care s-a ferit întotdeauna să livreze arme grele rebelilor, oferind însă ajutoare umanitare, este "confuză" şi lipsită de o sinceră "dorinţă de a pune capăt" războiului.
Implicarea soldaţilor străini în conflict atrage atenţia asupra unor riscuri reale, pentru că "majoritatea acestor luptători radicalizaţi se vor întoarce la ei acasă ca să lupte (...) înainte de a merge în Europa sau în Statele Unite", a atras atenţia Matthew Levitt, de la Washington Institute for Near East Policy.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.