Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O enigmă astronomică a lui Galilei a fost dezlegată, după 400 de ani

Ziarul de Vrancea
11 feb 2014 766 vizualizări
O iluzie optică, descoperită pentru prima oară de Galileo Galilei, în urmă cu 400 de ani, potrivit căreia Venus pare mai mare decât Jupiter atunci când cele două planete sunt observate cu ochiul liber, a fost explicată de cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă de la Colegiul de optometrie afiliat Universităţii din New York au constatat că această iluzie optică este o consecinţă a modului în care ochiul uman percepe lumina şi întunericul, ce are legătură cu felul în care sunt stabilite conexiunile neuronale pentru a distinge obiectele albe de cele negre. Experimentele au fost realizate de Jens Kremkow şi colaboratorii acestuia, în laboratoarele Colegiului de optometrie, rezultatele fiind publicate în Proceedings of the National Academy of Science. "Galileo a fost primul om de ştiinţă care a afirmat că ochiul uman deformează realitatea", a declarat doctorul Jose Manuel Alonso, din echipa de cercetare. "El a observat că Venus părea un corp ceresc mult mai mare decât Jupiter, observat cu ochiul liber, şi că lucrurile stăteau exact invers când le privea cu telescopul", a precizat Jose Manuel Alonso. Observate în mod direct, planetele păreau "extinse" şi aveau o "aură strălucitoare", astfel încât Venus părea chiar şi de zece ori mai mare decât Jupiter, chiar dacă, de fapt, Jupiter este de patru ori mai mare.

Punctele albe pe fundal negru par mai mari decât punctele negre pe fundal alb

Fizicianul german din secolul al XIX-lea Hermann von Helmholtz s-a apropiat mai mult de adevăr când a afirmat că "iluzia de difuzare a luminii", după cum o denumise, era o consecinţă a senzaţiei pe care omul o are asupra obiectului, şi nu a sistemului optic al ochiului. Abia în prezent, odată cu studiul efectuat de echipa lui Jens Kremkow, a devenit evident că explicaţia constă în modul în care oamenii văd obiectele din jur. În noul studiu, Jose Manuel Alonso şi colegii săi au utilizat electrozi pentru a înregistra semnalele electrice trimise de neuroni în regiunile vizuale de la nivelul creierelor unor pisici, maimuţe şi oameni în stare de anestezie, în timp ce oamenii de ştiinţă prezentau participanţilor la studiu - atât oameni, cât şi animale - forme întunecate pe fundal deschis la culoare, forme deschise la culoare pe fundal întunecat şi forme întunecate pe fundal cenuşiu. Punctele albe pe fundalul negru păreau mai mari decât punctele negre de aceleaşi dimensiuni pe fundal alb. Efectul este responsabil pentru modul în care se văd obiectele din jur, de la texturi şi chipuri - pe baza părţilor întunecate ale acestora, percepute în lumina diurnă - până la fenomenul potrivit căruia sunt mai uşor de citit literele negre pe fond alb decât literele albe pe fond negru (un fenomen binecunoscut, dar rămas neexplicat până astăzi). Faptul că aceste efecte sunt explicate de modul în care neuronii sunt amplasaţi şi interconectaţi în retină şi creier i-a determinat pe autorii studiului să constate că iluzia este potenţial generată de fotoreceptorii optici prezenţi la nivelul ochilor.

Un avion pilotat de jurnalistul Andrei Postelnicu a dispărut în SUA

Un avion pilotat de jurnalistul britanic de origine română Andrei Postelnicu a dispărut vineri noaptea în largul Floridei, relatează presa locală americană.  Echipele de salvare au găsit lucruri aparţinând pilotului, identificat drept Andrei Postelnicu. Potrivit WPTV, localnicii ar fi găsit o gheată şi un rucsac aparţinând pilotului, în apropiere de Insula Hutchinson, dar nicio urmă a avionului. În plus, nu a fost depistat nici vreun semnal de ajutor din larg. Avionul a decolat de pe aeroportul Marathon din Florida Keys şi ar fi trebuit să ajungă la Vero Beach vineri noaptea. Acesta a dispărut undeva în apropiere de insula St. Lucie. Căutările aeriene se concentrează pe posibilitatea ca acesta să se fi prăbuşit în Oceanul Atlantic.
Părăsind România la vârsta de 17 ani, Andrei Postelnicu a lucrat timp de opt ani pentru cotidianul britanic Financial Times şi pentru Bloomberg News. Activitatea sa jurnalistică include reportaje, articole de analiză şi comentarii pentru BBC, RFI, Foreign Policy şi Newsweek.
Mihai Postelnicu, tatăl jurnalistului, spune că a început să se îngrijoreze după ce tânărul nu a mai sunat acasă, aşa cum era stabilit, ei aflând ce s-a întâmplat sâmbătă seară, de la autorităţile americane. El a afirmat că aşteaptă veşti de la autorităţile americane, care i-au spus că îl vor contacta atunci când vor avea noutăţi.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că, momentan, MAE nu are confirmarea oficială privind faptul că Andrei Postelnicu ar fi pilotat avionul dispărut vineri în SUA.

Facebook cere operatorilor de telefonie mobilă acces gratuit la reţeaua de socializare

Facebook şi alte companii care furnizează conţinut pe internet încearcă să convingă operatorii de telefonie mobilă să acorde clienţilor, pe unele pieţe, acces preferenţial la serviciile lor, gratis sau la preţuri speciale.
Directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a declarat luni că directorul executiv de operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, i-a cerut recent să acorde clienţilor din unele ţări cu economii emergente acces la reţeaua de socializare la tarif zero, practic să nu contorizeze traficul, potrivit Financial Times. Şeful Vodafone a afirmat că a refuzat solicitarea Facebook deoarece "nu are sens, nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să cedez pe gratis capacitatea reţelei".
Facebook încearcă să-şi extindă prezenţa pe pieţele emergente, având în vedere potenţialul redus de creştere din Statele Unite şi Europa de Vest, unde ratele de penetrare sunt deja foarte ridicate. Eforturile reţelei de socializare s-au ciocnit însă de costurile abonamentelor la internet mobil, încă prea ridicate pentru utilizatorii din unele state emergente, care sunt foarte atenţi cu traficul de date.

Lui Viviane Reding i-au fost furate bagajele din maşină, la Londra

Bagajele vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, au fost furate din maşina sa oficială, în centrul Londrei, în timp ce ea participa la o dezbatere, relatează Huffington Post. Hoţii i-au furat lui Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Justiţie, haine, bijuterii şi machiaj, precum şi o plăcintă ţărănească pe care o cumpărase.
"Va fi dificil să înlocuiesc hainele, bijuteriile şi machiajul. Cerceii mei au fost fotografiaţi în lumea întreagă. Poate nu sunt de valoare, dar sunt originali şi uşor de recunoscut. Persoana care îi va purta ar trebui să fie atentă", a declarat ea. "Este prima dată când mi se fură bagajul şi am călătorit în toată lumea. Din fericire, mi-au lăsat actele", a adăugat ea. Maşina, care este un vehicul oficial al Comisiei Europene, a fost lăsată descuiată pe strada Albermale.

Un virus informatic care a afectat 31 de ţări, sponsorizat de către un stat

Experţi în domeniul securităţii informatice au anunţat luni că au descoperit un virus folosit în spionajul cibernetic care a vizat guverne şi companii din 31 de state şi au afirmat că acest virus era sponsorizat de către un stat.
Cercetătorii companiei din domeniul securităţii cibernetice Kaspersky Lab au precizat că acest software dăunător, cunoscut sub numele "The Mask" sau "Careto", era utilizat cel puţin începând din 2007 şi este foarte complex. Unele versiuni ale programului sunt capabile să infecteze telefoanele mobile şi tabletele, inclusiv pe cele care dispun de sisteme de exploatare Apple sau Google. Aceşti experţi au adăugat că creatorii virusului, care par să vorbească în limba spaniolă, puteau folosi acest tip de malware pentru a fura documente sensibile. Principalele ţinte sunt, aparent, guvernele, misiunile diplomatice, companiile din domeniul energetic, organizaţiile de cercetare, societăţile cu capital privat, precum şi activiştii politici, potrivit unui document oferit de Kaspersky. "Pentru victime, o infectare cu (virusul) Careto ar putea fi catastrofală", apreciază compania într-un comunicat. "Careto interceptează toate canalele de comunicare şi colectează cele mai importante informaţii de pe aparatul victimei", explică Kaspersky. Virusul a fost foarte activ până în luna trecută, când serverele de comandă au fost oprite în timpul anchetei Kaspersky, informează cercetătorii. "Avem mai multe motive să credem că este vorba de o campanie sponsorizată de un stat", subliniază un expert al companiei Kaspersky, Costin Raiu. În opinia sa, cei care au conceput acest virus sunt foarte calificaţi şi au fost capabili, până în prezent, să rămână ascunşi". "Un astfel de nivel de securitate operaţională nu este normal pentru grupările specializate în crime cibernetice", afirmă Raiu. "Faptul că piraţii virusului Careto par să vorbească în limba spaniolă ar putea fi cel mai straniu aspect" în acest caz, adaugă Kaspersky. "În timp ce majoritatea atacurilor (informatice) cunoscute în zilele noatre sunt pline de comentarii în chineză, limbile precum germană, franceză sau spaniolă sunt foarte rare", notează compania în domeniul securităţii cibernetice.

Grapefruitul induce un efect protector împotriva unor tipuri de cancere

Bogat în vitamine şi compuşi antioxidanţi, grapefruitul are numeroase atuuri nutriţionale. Programul naţional francez Nutriţie-Sănătate recomandă consumul zilnic a cinci porţii (de cel puţin 80 g) de fructe şi legume, relatează lefigaro.fr. O jumătate de grapefruit corespunde unei porţii de fruct. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe şi legume ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare datorită vitaminelor, mineralelor, antioxidanţilor şi fibrelor conţinute, care ar juca un rol protector semnificativ. Alte studii au demonstrat că cine consumă citrice — prin urmare şi grapefruit — ar fi mai protejat împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon. La persoanele afectate de hipercolesterolemie, consumul a două grapefruit-uri pe zi scade nivelul de colesterol şi trigliceride, iar la cele obeze, contribuie la scăderea în greutate, în cadrul unei alimentaţii echilibrate şi a unei activităţi fizice regulate. Un studiu realizat pe persoane obeze afectate de sindromul metabolic a arătat că cine consumă o jumătate de grapefruit pe zi, înaintea de fiecărei mese principale, timp de 12 săptămâni, slăbeşte cu 1,6 kg mai mult decât grupul de referinţă.

Penurie de încălţăminte de iarnă, la New York, din cauza frigului

Încălţămintea de iarnă se găseşte tot mai greu în magazinele din New York din cauza unei perioade foarte lungi şi intense de ger şi de căderi de zăpadă, care a dus la epuizarea stocurilor de marfă. Informaţia a apărut iniţial în publicaţii precum "The New York Times" şi "The New York Observer", care menţionează totodată că metropola americană se pregăteşte pentru o nouă repriză de ninsori în această săptămână.
"Stocul nostru este zero în acest moment", explica un şef de magazin din Manhattan, care a constatat că situaţia este similară într-un număr important de magazine din oraş. După ştirea publicată de NYT, şi alte publicaţii locale şi-au făcut ieri propriile anchete jurnalistice, care au confirmat problemele cu care se confruntă new-yorkezii de a-şi găsi încălţăminte corespunzătoare. În ediţia sa digitală, "The New York Post" citează mai mulţi comercianţi care au spus că nu le-au mai rămas prea multe perechi de cizme sau ghete de iarnă şi că deocamdată nu ştiu când le-ar putea fi reînnoite stocurile.
Zăpada a căzut din nou, duminică, la New York, oraş care s-a confruntat în ultimele săptămâni cu temperaturi cu mult sub zero grade Celsius. Pentru astăzi şi joi este anunţată o nouă furtună de zăpadă la New York, iar pe străzile oraşului noul strat de zăpadă ar putea atinge 15 centimetri.

Cel puţin 103 morţi după prăbuşirea unui avion militar în Algeria

Cel puţin 103 oameni au murit după ce un avion militar de transport s-a prăbuşit ieri în estul Algeriei, anunţă presa algeriană. Avionul, de tip Hercule C130, s-a prăbuşit în zona Um El Buaghi, la 500 de kilometri est de Alger. La bord se aflau militari algerieni şi rude ale acestora. Potrivit informaţiilor preliminare, accidentul s-a produs din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - rafale foarte puternice de vânt. "Nu există supravieţuitori", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, precizând că la bord se aflau 99 de pasageri - militari şi rude ale acestora - şi patru membri ai echipajului.
Avionul militar decolase din Tamanrasset, oraş situat la 2.000 de kilometri sud de Alger, şi se îndrepta spre Constantine, în nordul ţării.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.