Internațional

Rusia isi retrage trupele din Georgia

Ziarul de Vrancea
27 apr 2005 730 vizualizări
Federatia Rusa va evacua cele doua baze militare din Georgia pina la 1 ianuarie 2008

Rusia va evacua cele doua baze militare amplasate in Georgia pina la data de 1 ianuarie 2008, a anuntat, ieri, ministrul georgian al Afacerilor Externe, Salome Zurabisvili, dupa discutiile purtate cu omologul sau rus, Seghei Lavrov. "Rusia isi va retrage bazele militare din Georgia pina la data de 1 ianuarie 2008", a declarat Zurabisvili, intr-un interviu acordat postului georgian de televiziune Rustavi 2. Responsabilul georgian s-a aflat, luni, intr-o vizita la Moscova, in timpul careia a discutat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe tema retragerii ultimelor baze militare ruse aflate pe teritoriu georgian. "Am supus aceasta problema atentiei presedintilor celor doua republici", Vladimir Putin si Mihail Saakasvili, a precizat ministrul georgian. Aproximativ 3.000 de militari rusi se afla concentrati in cele doua baze militare ruse aflate in Georgia, la Batumi (in partea de sud-vest) si la Akalkalaki(in sud), acestea fiind o mostenire a regimului sovietic. Cele doua parti sint de acord ca "retragerea va fi efectuata pe etape si va incepe, in cazul in care se va ajunge la un acord, in acest an", a declarat ministrul rus, subliniind "progresele substantiale" care au fost inregistrate. Georgia a anuntat ca prezenta presedintelui Saakasvili, la 9 mai, la ceremonia dedicata implinirii a 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, depinde de rezultatele vizitei lui Zurabisvili la Moscova. Georgia si Rusia au semnat, in 1999, la Istanbul, sub egida Oganizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), o declaratie prin care Moscova s-a angajat sa evacueze doua dintre cele patru baze militare existente in Georgia si sa prezinte un calendar privind desfiintarea celorlalte doua baze. Parlamentul georgian a adoptat, la 10 martie, o rezolutie prin care a stabilit ca 1 ianuarie 2006 este termenul limita pentru evacuarea bazelor militare, data dupa care acestea vor fi declarate ilegale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.