Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Hollande evită să dea explicaţii despre presupusa relaţie amoroasă

Ziarul de Vrancea
12 ian 2014 565 vizualizări
între timp, partenerea lui de viaţă, Valérie Trierweiler, s-a internat în spital

Preşedintele Franţei, Francois Hollande este supus unor presiuni intense pentru clarificarea situaţiei personale, în contextul în care revista Closer a dezvăluit că ar avea o relaţie secretă cu actriţa Julie Gayet. El nu a fost făcut un anunţ oficial despre statutul relaţiei cu actuala parteneră, Valérie Trierweiler, care locuieşte în continuare la Palatul Elysee şi îl va însoţi pe preşedinte în vizita oficială la Washington. Potrivit BBC, o conferinţă de presă majoră care urma să fie o platformă pentru lansarea programului economic pe anul 2014, programată marţi, ar urma să devină o ocazie prin care preşedintele Hollande va fi forţat să facă un anunţ oficial despre viaţa sa personală. "Preşedintelui Hollande probabil îi place să creadă că viaţa sa amoroasă este o afacere privată, dar, dat fiind că el este activ în sfera publică, trebuie să explice cum stau lucrurile. Întrebarea-cheie este dacă are într-adevăr o relaţie cu actriţa Julie Gayet şi, dacă este aşa, ce se va întâmpla cu partenera sa declarată, Valerie Trierweiler, subliniază corespondentul BBC.

I se cere demisia pentru "distrugerea valorilor naţiunii"

Pe de altă parte, Le Parisien scrie că Valérie Trierweiler ar fi fost spitalizată încă de săptămana trecută "pentru odihnă şi efectuarea unor analize medicale". Potrivit ziarului, ea era foarte abătută şi marcată după dezvăluirile despre relaţia lui Hollande. Prima Doamnă a Franţei a fost internată într-un spital din Paris de joi seara. Biroul lui Valérie Trierweiler a confirmat că aceasta a fost internată "vineri", după dezvăluirile revistei Closer, "pentru odihnă şi efectuarea unor analize medicale".
Revista Closer a dezvăluit că François Hollande, în vârstă de 59 de ani, are o relaţie amoroasă cu actriţa Julie Gayet, în vârstă de 41 de ani. Preşedintele Francois Hollande a sugerat că ar putea da în judecată publicaţia pentru încălcarea vieţii private, dar nu a negat informaţiile despre relaţia cu Julie Gayet.
Georges Fenech, un parlamentar din cadrul partidului de opoziţie Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, de dreapta), a cerut demisia preşedintelui Francois Hollande, argumentând că există riscul "distrugerii valorilor naţiunii", după dezvăluirile privind relaţia amoroasă a şefului statului francez. "Cum să nu fim preocupaţi de prejudicii intolerabile aduse imaginii Franţei când şeful statului, care nu este un cetăţean ca ceilalţi, nu ezită să întreţină în faţa întregii lumi o relaţie nelegitimă la Elysée, fiind surprins pe scuter mergând la întâlniri galante, însoţit de agenţi de securitate remuneraţi din fonduri publice", a scris deputatul UMP. Georges Fenech este primul politician care cere demisia preşedintelui Hollande. Liderul Frontului Popular, Marine Le Pen, şi Harlem Désir, secretarul general al Partidului Socialist, au exprimat susţinere pentru respectarea vieţii private a preşedintelui.

Sharon va fi înmormântat lângă soţia româncă

n moartea fostului premier israelian i-a bucurat pe liderii palestinieni

Funeraliile lui Ariel Sharon vor avea loc azi la ferma fostului premier israelian din Deşertul Negev, unde este înmormântată şi a doua sa soţie, Lili, de origine română, decedată în anul 2000. La ceremonie fi prezenţi premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, membri ai familiei lui Ariel Sharon, vicepreşedintele SUA Joseph Biden, fostul premier britanic Tony Blair şi delegaţii diplomatice.
Ariel Sharon a decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Starea de sănătate a lui Ariel Sharon se deteriorase în ultimele zile, fiind critică.
Dacă majoritatea cancelariilor internaţionale au deplans moartea fostului premier, liderii palestinieni n-au arătat nici un fel de empatie pentru Sharon. "Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului preşedinte al Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram să fi fost deferit Curţii penale internaţionale ca fiind criminal de război", a reacţionat un lider al mişcării Fatah, Jibril Raboub. Mişcarea fundamentalistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a catalogat drept "moment istoric" moartea unui "criminal care avea pe mâini sânge palestinian". "Ariel Sharon a promovat acţiunile de ocupare a teritoriilor arabe pentru a le oferi evreilor. Sharon a coordonat sângeroasa invazie israeliană în Liban, soldată cu moartea a 20.000 de libanezi şi palestinieni", a comentat agenţia de ştiri palestiniană Ma'an.

Campionul colonizării

Ariel Sharon, care a fost în comă opt ani, este un bărbat care avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului. Născut la 27 februarie 1928 în Palestina aflată sub mandat britanic, Ariel Sharon a fost braţul drept al fondatorului istoric al dreptei naţionaliste, Menahem Begin, preluând puterea în 1977 şi revoluţionând peisajul politic israelian. Sharon a ordonat evacuarea Fâşiei Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie, în timp ce nimeni înaintea lui nu a îndrăznit să se atingă de colonii.
Anterior, el a fost campionul colonizării. Dar, mai târziu, a ajuns la concluzia că Israelul trebuie să renunţe la păstrarea tuturor teritoriilor cucerite în timpul războiului din iunie 1967 dacă vrea să rămână un stat "evreu democratic". Unele dintre acţiunile sale au generat ura palestinienilor, oprobiul comunităţii internaţionale şi critici vehemente în Israel. Dar retragerea din Fâşia Gaza i-a adus laude. Înaintea acestei decizii, el a fost un lider militar implacabil.
La îndemnul său, în timp ce era ministru al Apărării, Israelul se implică în 1982 într-o interminabilă şi dezastruoasă invazie a Libanului ce urmărea să îl alunge din această ţară pe Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor.

Peste jumătate dintre hoţii prinşi la metroul din Londra sunt români

Jumătate dintre autorii condamnaţi ai furturilor comise la metroul din Londra sunt imigranţi români, arată cifre furnizate de Poliţia transporturilor din Marea Britanie, relatează Daily Mail, pe fondul polemicilor privind eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari. Potrivit datelor oficiale, la metroul londonez au fost înregistrate 5.280 de cazuri de furt în perioada 1 noiembrie 2012 - 31 octombrie 2013. După toate aceste cazuri, doar 170 de persoane au fost condamnate, notează Daily Mail, subliniind că 52 la sută dintre autorii furturilor care au fost condamnaţi sunt români.
Pe locul al doilea sunt britanicii, urmaţi de imigranţi din Jamaica, Slovacia, Algeria, Letonia, Somalia şi Bulgaria.
Cu toate acestea, autorităţile dau asigurări că rata infracţionalităţii în sistemul de transporturi este foarte redusă. "Riscul de a fi victima unei infracţiuni în timpul călătoriilor în sistemul public de transport este cel mai mic de până acum", afirmă Phil Hufton, un reprezentant al Poliţiei metroului londonez.

Sunt pantofii Nike arme letale?

Un proxenet din Statele Unite condamnat pentru tentativă de omor a dat în judecată compania Nike, argumentând că pantofii sport cu care era încălţat când a comis agresiunea nu conţineau avertismente că puteau fi folosiţi ca armă letală. Sirgiorgio Clardy, un proxenet din statul american Oregon, cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari (73 de milioane de euro) din partea companiei Nike. El a fost găsit vinovat de tentativă de omor după ce, fiind încălţat cu pantofi Jordan Nike, l-a atacat cu picioarele pe un bărbat, într-un hotel din Portland, după ce acesta beneficiase de serviciile uneia dintre prostituatele sale fără a plăti. Bărbatul a primit mai multe lovituri cu picioarele în zona feţei şi a avut nevoie de copci şi de operaţie estetică. Proxenetul Sirgiorgio Clardy, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit vinovat de tentativă de omor şi condamnat la 100 de închisoare cu posibilitate de eliberare condiţionată după 36 de ani. Din închisoare, Clardy s-a adresat preşedintelui Nike, Phil Knight, acuzând că pantofii sport pe care îi purta nu conţineau avertisment scris că pot fi utilizaţi ca armă letală.
Compania Nike încă nu a comentat acuzaţiile.

Berlusconi, invitat să candideze în România

Silvio Berlusconi, condamnat în Italia pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, a declarat că a primit propuneri din România, Bulgaria şi Malta pentru a candida în scrutinul europarlamentar din mai, precizând însă că preferă Italia. În contextul polemicilor referitoare la dreptul său de a fi ales într-o funcţie publică dat fiind că este condamnat definitiv, Berlusconi a declarat, conform site-ului Diariodelweb.it: "Ar fi suficient să le răspund afirmativ celor care mă roagă să candidez în România, Bulgaria şi Malta, dar eu prefer ţara mea, unde cred că pot fi primul pe lista electorală în orice regiune". Însă, potrivit presei italiene, Berlusconi ar fi ineligibil nu doar în Italia, ci şi la nivel european, în contextul în care Parlamentul European a aprobat, în octombrie, o recomandare care interzice candidaturile în alegerile europene ale persoanelor condamnate definitiv în cazuri de criminalitate organizată, corupţie sau infracţionalitate economico-financiară.
În decembrie 2013, presa italiană relata că Silvio Berlusconi ar intenţiona să candideze în scrutinul europarlamentar din mai 2014 în alt stat membru UE, printre ţările luate în calcul fiind şi România.

Zeci de mii de oameni au protestat din nou la Kiev

Aproximativ 50.000 de oameni s-au adunat ieri în centrul Kievului pentru a protesta faţă de agresiunea care l-a vizat pe unul dintre liderii opoziţiei, fostul ministru de Interne. Iuri Luţenko, în vârstă de 49 de ani, fost ministru de Interne şi unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, a fost internat sâmbătă în stare gravă după ce a fost bătut în cursul unor confruntări între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine, la Kiev. Zeci de manifestanţi se adunaseră vineri seară în faţa unui tribunal care i-a condamnat la câte şase ani de închisoare pe trei bărbaţi acuzaţi că au vrut să arunce în aer, în 2011, o statuie a lui Lenin. Televiziunea publică ucraineană a difuzat imagini cu mai multe persoane transportate pe targă după intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor care atacaseră cu pietre.
Soţia lui Luţenko a declarat că acesta are traumatisme craniene după ce a fost bătut de forţele de ordine. Luţenko a fost scos ieri de la terapie intensivă, rămânând internat.
Luţenko, membru al fostului Cabinet prooccidental condus de Iulia Timoşenko, a fost în detenţie aproape trei ani, fiind eliberat la presiunile Uniunii Europene. Începând din noiembrie, în Ucraina au loc proteste masive faţă de refuzul Administraţiei Viktor Ianukovici de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.