Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Băsescu respinge Memorandumul cu FMI

Ziarul de Vrancea
10 ian 2014 464 vizualizări
Autorităţile estimează că în visteria statului vor intra circa 50 de milioane de dolari n mai mult de jumătate din suma colectată va fi destinată construcţiei de şcoli

În urmă cu o săptămână, Colorado a devenit primul stat american care a legalizat vânzările de canabis. De atunci, consumatorii de peste 21 de ani pot să-şi cumpere la liber acest psihotrop, din circa 30 de stabilimente. Proprietarii de "coffee shop"-uri sunt în al nouălea cer: în numai câteva zile, ei au cumulat câştiguri de circa cinci milioane de dolari (3,7 milioane de euro), afirmă Huffington Post, care i-a contactat pe distribuitori din acest stat.
Începând din 1 ianuarie, primii clienţi nu au ezitat să înfrunte vântul glacial pentru a-şi procura în mod legal canabis. Numai în această singură zi, câştigurile au depăşit un milion de dolari (735.000 de euro). "De când am redeschis, fiecare zi a fost mai fructuoasă decât cea mai bună zi din activitatea de dinainte", declară, pentru Huffinton Post, Andy William, proprietarul Medicine Man Denver. Cei mai mari distribuitori au vândut în această săptămână între 20 şi 30 de kg de marijuana, în condiţiile în care şi cele mai mici "dughene" au vândut între 10 şi 15 kilograme. Unii comercianţi s-au temut chiar de o epuizare temporară a stocurilor.
Locuitorii statului Colorado pot cumpăra până la 28 de grame de canabis pe tranzacţie, doza fiind limitată la şapte grame în cazul non-rezidenţilor.
"Unda verde" acordată legalizării vânzărilor de canabis ar putea constitui o veritabilă mină de aur pentru acest stat conservator. Colorado încasează 10% din taxe din vânzarea cu amănuntul şi 15% din vânzarea en-gros. Autorităţile se bazează pe o cifră de afaceri de 578 de milioane de dolari (425 de milioane de euro) în 2014, dintre care 67 de milioane (49 de milioane de euro) se vor duce direct în visteria statului.
O parte dintre aceste încasări va fi destinată prevenţiei consumului de droguri. Circa 27 de milioane de dolari (20 de milioane de euro) vor fi, potrivit autorităţilor, destinate construcţiei de şcoli. Pentru moment, este prematur să se ştie dacă aceste estimări vor trebui sau nu revizuite, primele cifre oficiale fiind aşteptate la sfârşitul lui februarie.
Însă, aceste taxe au şi un revers: ele favorizează emergenţa unei pieţe negre, în care preţurile sunt de aproape două ori mai mici decât în magazin. În funcţie de calitate, 3,5 grame de canabis costă, în "coffee shop"-uri, circa 65 de dolari (48 de euro).
Urmează Alaska şi Oregon?

Restul statelor din SUA urmăresc cu atenţie exemplul statului Colorado. Statul Washington, care a votat o lege similară în 2012, îşi va deschide primele "coffee shop"-uri la primăvară. Ar putea urma Alaska, unde este autorizată marijuana medicinală. O petiţie în favoarea legalizării canabisului aici a strâns circa 46.000 de semnături, dar lipsesc alte 30.000 pentru ca locuitorii acestui stat să fie consultaţi pe marginea problemei în cadrul unui referendum. Iniţiatorii speră să atingă acest obiectiv până în luna august, chiar dacă un text similar a fost deja respins în anul 2000. În caz de succes, partizanii legalizării ar putea face apoi campanie în Oregon.
Marijuana în scopuri medicinale şi-a făcut, între timp, noi adepţi pe cealaltă coastă a SUA. Miercuri, New York a devenit cel de-al 21-lea stat care relaxează legislaţia în domeniu. Potrivit un sondaj Gallup din octombrie, 58% dintre americani sunt favorabili legalizării marijuanei. În ultimii ani, 14 state americane au dezincriminat deţinerea de canabis în cantităţi mici.

Egalitatea între sexe provoacă depresii în rândul bărbaţilor

Bărbaţii prezintă mai multe simptome de depresie atunci când partenerele lor se dedică locului de muncă şi încasează un salariu mai mare decât ei, relevă un sondaj realizat în Belgia. "Faptul că femeia munceşte la fel de mult ca şi el îl poate face face pe bărbat să devină mai agitat şi îi poate afecta sănătatea psihică, cu atât mai mult dacă ea câştigă mai mulţi bani", explică profesorul belgian de sociologie Piete Bracke. De asemenea, bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a cădea în depresie dacă ajung în situaţia de a contribui mai mult decât iubitele lor la treburile casnice, situaţie care nu se întâlneşte şi în cazul femeilor.
Potrivit comentatorilor sondajului, aceste rezultate arată că bărbaţii se tem că-şi pot pierde statutul, autoritatea şi autonomia în relaţia de cuplu. "Ei acceptă cu greu includerea sarcinilor casnice în responsabilităţile lor cotidiene, la fel ca şi faptul că partenera lor este capabilă să-şi câştige mai bine existenţa decât ei", sunt de părere autorii articolului.
Pentru sociologul citat mai sus, aceste rezultate sunt surprinzătoare. "Am decis să realizăm acest studiu pentru a arăta că am pornit pe drumul unei societăţi egalitare între sexe. Dar încă suntem departe" de acest punct, consideră el, estimând că "egalitatea între sexe în relaţiile de cuplu întâmpină încă rezistenţă din partea bărbaţilor şi, în consecinţă, femeile nu pot beneficia deplin de o împărţire justă a timpului între activitatea profesională şi treburile casnice".

Rusia sporeşte supravegherea bloggerilor

Serviciul însărcinat cu securitatea Kremlinului (FSO) va consolida supravegherea bloggerilor critici la adresa puterii ruse, echipându-se cu un sistem care creează baze de date şi furnizează situaţii zilnice, scrie ziarul Izvestia în ediţia de vineri. Cotidianul, care citează o sursă apropiată serviciului, subliniază că sisteme de supraveghere există deja, dar că administraţia a decis "să nu piardă timpul, ci să încredinţeze această parte de activitate unor informaticieni profesionişti".
O licitaţie a fost lansată în vederea echipării unui sistem centralizat de culegere de informaţii publicate pe Internet, cu un buget de maximum 31,8 milioane de ruble (aproximativ 700.000 de euro), precizează Izvestia.
Obiectivul este de a crea o bază de date cu cetăţeni care au o opinie "negativă" despre putere şi de a furniza o situaţie zilnică a postărilor despre preşedinte, administraţia acestuia, premier sau opoziţie, adaugă ziarul.
Sursa contactată de Izvestia oferă asigurări că nu este vorba despre "strângere a şurubului", ci de a "anticipa" anumite incidente, prin detectarea dinainte a organizării unor acţiuni de protest.

Medicamentele pentru migrene, mai eficiente dacă aşteptările sunt mari

Medicamentele pentru tratarea migrenelor sunt mai eficiente în calmarea durerilor dacă pacienţii chiar cred că acestea dau rezultate, astfel încât, chiar şi pastilele inactive au efecte mai bune, se arată într-un nou studiu.
Oamenii de ştiinţă de la Harvard Medical School, din SUA, sunt de părere că informarea corectă este la fel de importantă ca medicamentele, în ceea ce priveşte ameliorarea durerilor provocate de migrene. "Creşterea eficienţei înseamnă atacuri de migrene mai scurte şi atacuri de migrene mai scurte înseamnă că este nevoie de mai puţine medicamente", au spus oamenii de ştiinţă.
Echipa de cercetători a analizat câte episoade dureroase au suferit 66 de pacienţi cu migrene, în timpul unei crize. După care, oamenii de ştiinţă le-au dat participanţilor la studiu plicuri cu pastile pe care pacienţii trebuia să le ia în timpul următoarelor şase atacuri. Trei dintre plicuri conţineau Maxalt, un medicament pentru tratamentul migrenelor folosit în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Plicurile au fost etichetate fie corect, pentru a creşte aşteptările, fie greşit, ca placebo, pentru a evita creşterea aşteptărilor, sau marcate neutru, ca "Maxalt" sau "placebo".
Acelaşi sistem de etichetare a fost folosit pentru alte trei plicuri care conţineau medicamente placebo. Per ansamblu, Maxalt a fost mult mai eficient în ameliorarea durerilor decât medicamentele placebo, însă şi acestea au avut efecte pozitive. Acest efect a fost mai puternic dacă pacienţii au crezut că iau pastilele corecte. Spre surpriza cercetătorilor, Maxalt - care a fost etichetat ca placebo - a funcţionat la fel ca o pastilă inactivă, marcată ca fiind corectă.
Studiul a scos în evidenţă că efectul placebo - ideea de a avea încredere într-un medicament, care creşte şansele ca acesta să funcţioneze - este real.

Biserica ortodoxă rusă vrea referendum pentru interzicerea relaţiilor homosexuale

Biserica ortodoxă rusă a sugerat, vineri, organizarea unui referendum pentru a interzice relaţiile între homosexuali, o situaţie care ar conduce la criminalizarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex, aşa cum era pe vremea Uniunii Sovietice. "Ar trebui ca această problemă să fie discutată în societate, dat find că puterea este în mâinile poporului", a declarat părintele Vsevolod Ciaplin, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse.
"Sunt convins că relaţiile sexuale de acest fel trebuie excluse total din societatea noastră. Dacă vom reuşi acest lucru prin convingeri morale, ar fi cu atât mai bine. Iar dacă ne raportăm la lege, să întrebăm oamenii dacă sunt pregătiţi pentru aşa ceva", a adăugat părintele Ciaplin, sugerând organizarea unui referendum. "Majoritatea cetăţenilor trebuie să stabilească ce înseamnă infracţiune în Rusia", a subliniat părintele Ciaplin.
Până în anul 1993, homosexualitatea era considerată în Rusia o infracţiune pasibilă de până la opt ani de închisoare, fiind catalogată drept boală psihică până în anul 1999.
În 2013, Rusia a adoptat o lege care prevede amenzi şi chiar închisoare pentru "propaganda" homosexuală în rândul minorilor.

Imigrantul român devenit celebru în Marea Britanie a dispărut fără urmă

Românul Victor Spirescu, primul imigrant care a venit în Marea Britanie să lucreze după ridicarea ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, a dispărut fără urmă şi a renunţat de bunăvoie la locul de muncă, susţin foştii săi colegi de la spălătoria auto, relatează Daily Mail.  Angajaţii de la spălătoria auto din Biggleswade (comitatul Bedfordshire) au povestit că românul Victor Spirescu s-a întors după prima zi de muncă în apartamentul în care locuia împreună cu colegii săi, şi-a făcut bagajul, şi-a luat toate lucrurile şi i-a anunţat că pleacă să-şi vadă fratele, aflat la Londra. "Nu ştim unde se află în acest moment şi nici ce face şi nici nu poate fi contactat pe telefonul mobil din România, pentru că l-a închis", au povestit foştii săi colegii. Ei spun că Victor Spirescu a lucrat o singură zi şi a renunţat la locul de muncă de bunăvoie. De asemenea, conducerea spălătoriei auto din Biggleswade neagă categoric că românul a fost concediat.
Românul Victor Spirescu, în vârstă de 30 de ani, a ajuns în Marea Britanie la 1 ianuarie, fiind întâmpinat pe Aeroportul Luton de jurnalişti şi de parlamentarul laburist Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor.

Cabine telefonice din Praga, transformate în biblioteci

Doi tineri cehi au decis să ofere o viaţă nouă vechilor cabine telefonice din Praga, căzute în desuetudine din cauza boomului telefoniei mobile, prin transformarea lor în mini-biblioteci. Prima dintre ele a fost inaugurată, joi, într-un spital din Praga, capitala cehă. Pe rafturile instalate în această cabină vopsită în roşu, pacienţii din spitalul IKEM vor putea găsi cărţi de toate genurile, scrise de autori diverşi, de la John Grisham la John Galsworthy. Monika Serbusova, în vârstă de 27 de ani, coautoare a acestui proiect alături de un coleg, spune că s-a inspirat dintr-un proiect similar din Marea Britanie. Cei doi au obţinut sprijinul unui operator local de telefonie şi au amenajat acele biblioteci în miniatură cu ajutorul prietenilor şi colegilor lor. "Vărul meu, care urmează cursurile unei şcoli tehnice, ne-a spus cum să montăm etajerele, bunica mea ne-a adus un sac plin cu cărţi, aruncate de proprietarii din blocul ei", a spus Monika Serbusova.
Organizatorii dispun pentru acest proiect de 700 de cărţi pe care le-au primit cadou. "Planul constă în instalarea la Praga a nouă cabine transformate în mini-biblioteci, pentru a vedea dacă acestea au succes în rândul publicului", a declarat Lucie Jungmannova, purtătoare de cuvânt a operatorului Telefonica Czech Republic, care administrează peste 13.000 de cabine telefonice pe teritoriul acestei ţări.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.