Internațional

O vizită la un sanctuar provoacă un scandal internaţional

Ziarul de Vrancea
26 dec 2013 411 vizualizări
Premierul nipon s-a rugat la un sanctuar dedicat unor foşti militari japonezi, unii dintre ei consideraţi criminali de război n gestul i-a înfuriat pe chinezi şi americani

China, Coreea de Sud şi Statele Unite au criticat ieri dur vizita premierului Japoniei, Shinzo Abe, la sanctuarul shintoist Yasukuni. "Vizita domnului Abe este total inacceptabilă pentru poporul chinez, iar Japonia va trebui să asume consecinţele", a reacţionat Luo Zhaohui, un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe. "Gestul face mult rău popoarelor din Asia, deşi domnul Abe a dat asigurări că nu vrea să rănească sentimentele chinezilor şi sud-coreenilor", a adăugat oficialul chinez.
Coreea de Sud şi-a exprimat "furia" faţă de gestul premierului Japoniei. "Nu putem decât să deplângem şi să exprimăm furia pentru vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni", a afirmat ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-Ryong. "Această vizită evidenţiază un comportament anacronic care afectează fundamental nu doar relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia, ci şi stabilitatea şi cooperarea în Asia de Nord-Est", a adăugat oficialul de la Seul. Washingtonul consideră că gestul premierului Japoniei nu va face decât să "exacerbeze tensiunile" cu ţările vecine. "Japonia este un aliat preţios şi un prieten. Cu toate acestea, Statele Unite sunt dezamăgite că Guvernul Japoniei a avut această iniţiativă care va exacerba tensiunile cu vecinii Japoniei", a comunicat ambasada americană din Tokyo.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, s-a rugat ieri la sanctuarul shintoist Yasukuni, care venerează militarii niponi căzuţi în lupte, inclusiv criminali de război. Abe, un conservator cu convingeri naţionaliste, s-a deplasat de dimineaţă la acest locaş de cult situat în centrul oraşului Tokyo, la exact un an de când a redevenit prim-ministru. Niciun premier nipon în funcţie nu a mai efectuat o astfel de vizită după cea a lui Junichiro Koizumi, pe 15 august 2006, data care marchează capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial. Sanctuarul shintoist Yasukuni îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de militari care au murit în războaiele Japoniei. Printre aceştia se numără 14 criminali de război condamnaţi după 1945 de către Aliaţi, inclusiv generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei în timpul atacului de la Pearl Harbor, efectuat împotriva Statelor Unite pe 7 decembrie 1941. Sanctuarul este condamnat de China şi de Coreea de Sud, ţări ale căror relaţii cu Japonia sunt în continuare marcate de atrocităţile comise de trupele imperiale nipone în timpul colonizării Peninsulei Coreea (1910-1945) şi al ocupării parţiale a Chinei (1931-1945).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.