Timp Liber

Călătorie “Prin Focşaniul anului 1932”- Episodul 2

Sorin Tudose
21 oct 2016 6623 vizualizări
Traian şi Silvia Lungu în “cuibuşorul de bucurii” din Focşani Un album de familie ne poartă înapoi în timp, în Focşaniul interbelic u în episodul de astăzi, cateva aspecte domestice din viaţa familiei Lungu, a lui Traian şi a Silviei u albumul regăseşte imagini de pe litoral, dar şi de la un bal organizat de Infanterie la Teatrul Municipal din Focşani

Viaţa locotenentului Traian Lungu, avansat mai tarziu la gradul de căpitan, a fost una fericită, asta şi pentru că în anii ’30 avea să se însoare cu Silvia, marea sa iubire.

Cei doi amorezaţi, pe treptele locuinţei

 

Din filele albumului său aflăm că Silvia era focşăneancă şi locuia într-o casă care s-a păstrat pană în zilele noastre. Situat pe strada Avantului, imobilul a fost ridicat în 1928 şi este clasat ca Monument Istoric, potrivit informaţiilor de pe site-ul Direcţiei de Cultură Vrancea.  

O dimineaţă obişnuită a soţilor Lungu

  “Aşa a început dragostea mea… dela o fată ce locuia în această casă. (…) Căsuţa noastră, cuibuşor de bucurii”, îşi descria Lungu prima pagină dedicată relaţiei sale cu soţia. Urmează o serie întreagă de fotografii regizate, dar şi instantanee în care Silvia este eroina principală. “Ştii că-mi placi? Durdulie şi hazlie, tocmai cum îmi place mie”, este un comentariu la o poză în care Silvia avea vreo 2-3 kilograme în plus faţă de fotografiile anterioare. Într-o altă fotografie cu cei doi în faţa unui copac Lungu a scris: “La umbra stejarului bătran am făcut un legămant – să mergem în viaţă pană la mormant”. Parcurgand albumul ajungem la o filă în care cei doi soţi au fost imortalizaţi la o petrecere. În 1937, Divizia a 6-a Infanterie a organizat un bal mascat la Teatrul Muncipal, Traian invitandu-şi soţia la vals. Tot în acelaşi an, focşănenii noştri au fost prima dată în concediu la mare, în staţiunea Carmen Sylva, astăzi Eforie Nord. Într-o pitorească fotografie cei doi soţi au fost imortalizaţi langă un măgar. “În drum spre plajă. Pe atunci măgarul era la modă”. O descriere în versuri arată cat de mult o iubea Traian pe Silvia – “Aveai atunci atatea fete, Şi n-aveai griji-poza ne arată! Azi ai atatea griji băiete, Şi toate doar…pentru o fată!”. Nenumărate alte fotografii ne prezintă excursiile lor în Delta Dunării, din nou la mare, dar şi în satele din apropierea Focşaniului, sate precum Răduleşti şi Jariştea. Ultimele două poze din acest episod 2 ne arată instantanee de la muncile agricole, mai precis de la treierat. Acţiunea se întampla în 1939, ultimul an al îndrăgitei perioade interbelice. (Sorin TUDOSE)


Cu mic cu mare la muncile campului


Treieratul în satele Vrancei (Putna)

 

 

Fotografie realizată în 1937 cu ocazia unui bal ţinut la teatru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soţii Lungu în primul lor concediu la mare


 

 

 

 

 

Îmbrăcăminte de după plajă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În drum spre plajă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.