Sport

E timpul să dăm goluri

Ziarul de Vrancea
7 oct 2015 680 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:45, Romania - Finlanda, meci contand pentru preliminariile Campionatului European de fotbal, grupa F * partida poate fi urmărită în direct pe TVR 1

Astăzi şi duminică vor fi zile decisive pentru naţionala Romaniei în încercarea de calificare la turneul final al Euro 2016 din Franţa, calificare care după startul luat în toamna trecută sub comanda lui Victor Piţurcă, tricolorii erau aproape singuri. Însă seria n-a fost prelungită şi în anul 2015, în care tricolorii au susţinut pană acum doar patru partide, toate oficiale şi au înscris doar un singur gol (Keşeru, în partida cu Feroe) fără să primească vreunul. Lipsa de eficacitate a echipei tricolore se conjugă perfect cu starea de fapt a fotbalului romanesc, cu echipe modeste care încep să ne dezobişnuiască de grupele competiţiilor europene, sau cu “stranieri” care fac fie tuşă îndelungată la echipe modeste, ori sunt titulari prin campionate de mana a şapte(sprezece)a.
Situaţia echipei naţionale înaintea ultimelor două runde este simplă şi încă mai conferă şanse mari de calificare la turneul francez. Echipa condusă de Anghel Iordănescu, Viorel Moldovan, Ionuţ Badea şi Daniel Isăilă are nevoie de patru puncte în ultimele două partide, cu Finlanda (astăzi, pe Arena Naţională) şi cu Feroe (duminică, la Torshavn). Puncte care ar trebui să pară floare la ureche dar situaţia nu stă deloc aşa: finlandezii speră să prindă pe ultimii metri locul trei în grupă, care să îi ducă la un eventual baraj, iar echipa atlantică se dovedeşte din ce în ce în ce mai mult un adversar greu de învins de o echipă care trebuie să atace cu orice preţ.
Înainte de meciul din această seară, selecţionerul Anghel Iordănescu spune că nu se teme de echipa finică: "Ne aşteaptă un meci dificil cu un andversar care încă mai speră şi crede că se poate califica. Doresc ca jucătorii noştri să dea dovadă de determinare maximă, de agresivitate pentru a rezolva situaţia calificării cat mai rapid. Temeri vizavi de adversari nu am. Îi cunoaştem, i-am analizat, îi respectăm, dar nu ne temem de ei. Sunt convins că acest lucru îl vor dovedi jucătorii pe teren”, glăsuieşte “generalul” fără a-şi ascunde satisfacţia pentru faptul că UEFA a suspendat decizia de jucare a meciului fără spectatori: “Din fericire pentru echipa naţională, federaţia a obţinut o victorie extrem de importantă la UEFA şi din acest moment suntem siguri că vom avea langă echipa naţională pe suporterii noştri. Îmi doresc din tot sufletul ca echipa naţională să se ridice la nivelul suporterilor", a spus tehnicianul. Apelul selecţionerului către suporteri nu a fost simplă demagogie, pentru că FRF a obţinut acordul Metrorex de a prelungi programul de circulaţie pană la ora 00:45 în seara meciului.
Faţă de alte partide, selecţionerul şi echipa naţională nu are “alibiuri” în caz de eşec, generate de probleme de lot. Lipseşte în continuare Marica, însă revine şi Bogdan Stancu, accidentat o perioadă, dar care şi-a făcut o reintrare spectaculoasă în campionatul Turciei. Aşa că Iordănescu are tot ce este mai bun (sau crede că este mai bun) în campionatul nostru.
În privinţa finlandezilor lucrurile nu stau chiar aşa de bine: după atacantul Roman Eremenko, noul selecţioner Markku Kanerva (care la înlocuit pe Mixu Päätelainen)  l-a pierdut şi pe atacantul Tim Väyrynen, de la Dynamo Dresda. Totuşi, antrenorul finlandez speră ca echipa sa să administreze  prima înfrangere echipei Romaniei în grupă: "Romania este singura echipă fără înfrangere, dar sperăm să fie prima maine. Are jucători foarte buni cu calităţi deosebite şi mă refer în primul rand la cei ofensivi, Stancu, Torje, Maxim. Sunt mai mulţi jucători de calitate atat în atac, dar şi în apărare. Romania e o echipă periculoasă, dar se apară şi foarte bine. Trebuie să găsim armele necesare pentru a străpunge această defensivă. Toţi jucătorii vor să joace cu suporteri. Maine vor veni şi fanii finlandezi, chiar dacă mai puţini". O astfel de ipostază deloc dorită de noi ar însemna şi prima victorie finlandeză asupra tricolorilor din istorie. Pană în prezent, Romania şi Finlanda s-au întalnit în nou meciuri, tricolori caştigand şapte dintre ele (două s-au încheiat remize). Golaverajul partidelor directe este 25-3 pentru tricolori şi, ca fapt, divers, menţionăm că în faţa Finlandei, romanii au realizat cel mai sever scor din istoria echipei: 9-0 în 1973 la Bucureşti.

Astăzi, se mai dispută în grupa F meciurile Ungaria – Feroe, Irlanda de Nord – Grecia (toate la 21:45), iar grupa se încheie duminică cu partidele Feroe – Romania, Finlanda – Irlanda de Nord, Grecia – Ungaria.


Formaţiile probabile
Romania:  Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Sînmărtean – Popa, Stancu, Torje – Keşeru.
Finlanda: Hradecky – Arkivuo, Halsti, Arajuuri, Uronen – Ring, Lam, Pukki, Hetemaj – Riski, Pohjanpalo.
Arbitru: Craig Thompson (Scoţia).



Clasament
1. Irlanda N.    8    5    2    1     12-6    17
2. Romania    8    4    4    0     7-1    16
3. Ungaria    8    3    4    1     6-4    13
4. Finlanda    8    3    1    4     7-8    10
5. I. Feroe    8    2    0    6     5-12    6
6. Grecia    8    0    3    5     2-8    3


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.