Sport

Victorii împărţite, emoţii şi lacrimi la memorialul “Viorel Ion”

Dan Chiriac
19 apr 2015 1295 vizualizări
RC Bals s-a impus cu 29-12 în meciul echipelor sub 16 ani de la Memorialul “Viorel Ion” la rugby u prima ediţie a însemnat o nouă victorie pentru echipa sub 18 ani de la LPS Focşani, care s-a impus cu 27-17

Regretatul profesor de rugby Viorel Ion, dar şi jucătorul de rugby Lilian Lacabanne, decedat la doar 24 de ani, au fost omagiaţi sâmbătă pe stadionul “Milcovul” din Focşani, în cadrul unui cuplaj rugbistic.

Tatăl jucătorului, Jean Marc, şi soţia profesorului Viorel Ion, Anca, au fost în centrul acţiunii, ce se doreşte a fi repetată şi în anii următori.

După intonarea celor două imnuri naţionale, lovitura de începre a meciului echipelor sub 16 ani a fost dată de Viorel Ştefan Mihai, finul regretatului profesor, fiul directorului de la LPS Focşani, Petruţ Mihai. Alături de soţia lui Viorel Ion, puştiul a dat startul partidei, în condiţiile în care fiica lui Viorel Ion era plecată din ţară. “Cu siguranţă, pe lângă spectatorii prezenţi la meci, cuplajul de azi este văzut şi de doi îngeri: Viorel şi Lilian, cei care au iniţiat proiectul întâlnirilor dintre români şi francezi, dar care nu au mai avut ocazia să se bucure de această reuşită”, a fost mesajul organizatorilor. Meciul juniorilor mici a fost dominat de francezii de la RC Bals, care s-au impus cu 29-12, după ce la pauză au condus cu 17-5.

Revanşă în meciul echipelor sub 18 ani

Anca Ion a dat lovitura de începere a partidei desfăşurată între echipele sub 18 ani. La fel ca la partidele din Franţa, juniorii mari de la LPS Focşani, pregătiţi de Romică Păun, s-au impus şi au făcut ca toată lumea să fie  mulţumită. Focşănenii s-au impus cu 27-17, după ce la pauză scorul a fost 15-5. Directorul LPS Focşani, Mihai Petruţ, alături de secţia de rugby, dar şi de alţi profesori ai liceului, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Focşani, au contribuit din plin la organizarea meciurilor de sâmbătă. Petruţ Mihai, alături de soţia lui Viorel Ion, au împărţit la finalul jocurilor de ieri medalii şi trofeele echipelor participante. Cele două echipe s-au fotografiat la final împreună şi au schimbat tricourile.

Banchet la Căminul din Goleşti

Cele două echipe au jucat 15 la 15, cu doi ingeri ce îi priveau din cer: Viorel şi Lilian

Sâmbătă seara, cele două delegaţii au participat la o masă festivă, organizată cu sprijinul Primăriei Goleşti. Primarul Alexandru Zar şi viceprimarul Vasile Bostănaru au oferit celor două delegaţii condiţii apreciate de delegaţia franceză. Jean Marc Lacabanne, conducătorul delegaţiei franceze, a avut ambiţia să citească un mesaj în limba română, aplaudat de cei prezenţi. Dramele prin care au trecut familiile Lacabanne şi  Ion au fost în centrul evenimentului organziat la Goleşti. Cele două delegaţii au făcut schimb de fanioane, tricouri sau alte suveniuri. Cel mai emoţionant moment a fost cel în care jucătorii francezi au cântat din tot sufletul “La Marseillaise". Românii prezenţi în sală au simţit din plin ce înseamnă patriotism în Franţa. Cele două delegaţiii au participat la un program artistic oferit de o formaţie din Rm. Sărat şi de solista Ana Maria Botezatu, directoarea Căminului Cultural din Goleşti. “Totul a fost minunat. Nu ne-am aşteptat să fim primiţi în acest fel în România”, a transmis Jean Marc Lacabanne. Conducătorul delegaţiei române, Petruţ Mihai, a răspuns pe măsură: “Am vrut să facem totul să vă simţiţi ca acasă! E şi motivul pentru care imnul naţional al Franţei a fost cântat al doilea la începutul partidelor de sâmbătă!”. De obicei, imnul oaspeţilor este cântat primul, dar inversarea nu a contat în cadrul unui eveniment ce se doreşte repetat. “Am încercat să ne ridicăm la nivelul aşteprilor, mai ales că Viorel Ion, naşul meu, era un foarte bun organizator. Cred că totul ar fi ieşit şi mai bine dacă Viorel şi Lilian, promotorii acestui eveniment, ar fi fost printre noi. Dar acest lucru nu este posibil, e un lucru care ne depăşeşte şi trebuie să ducem mai departe memoria celor doi”, a mai spus Mihai Petruţ. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.