Educație

Astăzi este Botezul Domnului - Boboteaza

Valentin Muscă
5 ian 2018 3344 vizualizări

Botezul Domnului este cea mai impresionantă manifestare religioasă desfăşurată în afara zidurilor bisericii şi momentul în care preotul sfinţeşte natura, refăcînd, la început de an, simbolic, armonia dintre creaţie şi Creator.

 Pe de altă parte, Botezul Domnului în rîul Iordan de către Ioan – fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei - acum două milenii, a deschis calea activităţii pămînteşti a Celui născut din Fecioara Maria. Celebrată ani mulţi împreună cu Naşterea Domnului, Boboteaza era pînă nu de mult ocazia pentru creştini să afle sărbătorile cu dată schimbătoare de peste an şi mai ales Sfintele Paşti. Fiind o celebrare care se desfăşoară în afara bisericii, acest serviciu religios – care are în centru sfinţirea Aghiazmei Mari – a dat ocazia creştinilor să asocieze momentului diferite manifestări laice, cum ar fi împuşcatul norilor, procesiunii prin localităţi, aruncatul crucii în ape, iar acolo unde vremea permite să se taie cruci mari în piatră. În acelaşi timp Boboteaza a permis creştinilor să-şi manifeste şi respectul faţă de cele sfinte şi să-şi etaleze caracterul! An de an, deşi la fiecare biserică sînt sfinţite vase mari cu apă, iar după sfintele slujbe rămân cantităţi impresionante de Aghiazmă, nimic nu este mai urît decît îmbulzeala care se produce în jurul acestor vase pentru a primi Aghiazmă. În ce priveşte calendarul vieţii terestre a Fiului Omului, a cărui naştere am sărbătorit-o pe 25 decembrie, Botezul marchează descoperirea lui Iisus Hristos şi începutul activităţii sale terestre, care a culminat cu patimile, moartea, Învierea şi Înălţarea la cer. (Valentin MUSCĂ)

Text din 06 ianuarie 2012

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.