Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Plafoanele la energie și gaze, modificate în ședința de Guvern

Ziarul de Vrancea
28 mar 2024 792 vizualizări

Schema de plafornare va fi menținută până în primăvara lui 2025 u de asemenea, tarifele la RCA vor fi menținute până pe 30 iunie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, ieri, că Guvernul le-a promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025 iar în ședința s-au modificat plafoanele în favoarea consumatorilor. Șeful Executivului a mai anunțat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA, până la 30 iunie. ”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european”, a spus premierul în ședința de Guvern.  Marcel Ciolacu a precizat că ”populația și economia rămân în continuare protejate”. În plus, a spus Ciolacu, se asigură că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români. Premierul a anunțat că Guvernul prelungește joi cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. ”Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a mai spus Ciolacu.

Detaliile oferite de ministrul Burduja

Ministrul Energiei, Burduja, Sebastian Burduja, a anunțat ieri că actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și UE și a cincea cea mai ieftină energie electrică iar în ședința Executivului s-a optimizat schema, luând în calcul scăderile de pe piață. Burduja a mai anunțat că așa cum a promis, a propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor. ”Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și UE și a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă și luăm în calcul scăderile de pe piață la energie electrică și gaze naturale”, a anunțat ministrul Energiei în ședința de Guvern. Ministrul a arătat că astăzi, ”România are cel mai mic preț al energiei electrice din regiune, pe piața angro și unul dintre cele mai mici din UE”. ”Investițiile demarate încep să se vadă și pe piețe și trebuie să se vadă și în facturile românilor. Este și o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

u Ciolacu: Prelungim cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunțând că va fi prelungită cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. ”Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemului electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de Guvern. Marcel Ciolacu a precizat că în opinia sa ”așa e corect, să dea răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”. ”În domeniul sănătății actualizăm și reorganizăm mai multe programe naționale de sănătate ca să oferim noi servicii medicale românilor. Cel mai important exemplu este cel al Programului național de screening pentru boli cronice”, a mai spus premierul.

Hidroelectrica propune repartizarea a 100% din profitul realizat în 2023 către acționari

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din Romania, le propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, adică 6,3 miliarde lei. ”Hidroelectrica propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale și a politicii companiei. Propunerea vine în contextul unei performanțe financiare remarcabile și a unei creșteri semnificative a profitabilității. Reamintim că profitul net înregistrat în anul precedent a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanța financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre celei mai de mai de succes listări din lume în 2023”, anunță compania. Aprobarea repartizării profitului net al exercițiului financiar 2023 va fi supusă aprobării AGA, în ședința din data de 29 aprilie 2024, în conformitate cu prevederile legale, incluzând Ordonanța Guvernului nr. 64/2001, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea totală a dividendului brut propus este de 6.292.900.952 lei, iar valoarea dividendului brut pe acțiune este de 13,99 lei. "Propunerea de dividend reflectă angajamentul de performanță asumat de noua echipă de la conducerea companiei în față acționarilor. Faptul că reușim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condițiile în care ne continuăm fără dificultăți proiectele de investiții și programele de modernizare și mentenanță este o dovadă clară a stabilității financiare a Hidroelectrica, precum și a perspectivelor extrem de bune pentru viitor. Ne-am propus creșterea valorii companiei, precum și transparență și onestitate în relația cu investitorii. Accelerarea investițiilor în modernizări și proiecte noi rămâne în continuare prioritatea noastră zero", spune Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.

Ce spune premierul despre închiderea supermarketurilor în weekend

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. ”Au închis alții piețele în pandemie și au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea”, a arătat premierul. ”Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârșit de săptămână”, a spus premierul în ședința Executivului. ”Din semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend! Au închis alții piețele în pandemie și au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Managerii estimează se așteaptă la noi creșteri de prețuri

Managerii estimează o creștere a activității în construcții, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și în servicii și creșterea prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în luna mai, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). ”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS. În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural plus 9%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 17%). Potrivit estimărilor din luna martie 2024, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural plus 19%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural plus 5%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural plus 32%). În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural plus 13%).

FNGCIMM a acordat 100 de garanții în programul Noua casă, în prima lună

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanții în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului, Dumitru Nancu, la un eveniment de specialitate. "Având în vedere că avem o lună de zile de când programul este operațional, cu toate că am înjumătățit comisionul de garantare de la 0,3% la 0,15% (pe an - n. r.), costurile notariale la fel au fost reduse prin ordin al ministrului de Justiție, în prezent doar 100 de garanții am acordat. Noi sperăm că anul acesta vom epuiza bugetul de un miliard de lei. Este prima lună, oamenii își caută case, mai ales și apetitul pentru finanțare și pentru investiții acum e mai scăzut deoarece la graniță avem un război. Dar noi considerăm că acest plafon de garantare va fi epuizat", a spus Dumitru Nancu, la conferința cu tema: "Asigurări. Politici prezente și viitoare".

H&M a amânat unele campanii de primăvară/vară din cauza crizei din Marea Roșie

H&M, al doilea mare retailer de modă din lume, a amânat începutul unor campanii de primăvară/vară pentru a se adapta la întârzierile de expediere cauzate de criza de securitate din Marea Roșie, a declarat miercuri CEO-ul Daniel Erver, citat de Reuters. ”Am făcut unele adaptări pe termen scurt pentru data de începere și data lansării campaniilor”, a declarat Erver într-un interviu, adăugând că impactul asupra a ceea ce este disponibil pentru clienți a fost minor. El a spus că amploarea întârzierii va varia de la o țară la alta, dar ar putea fi de aproximativ două săptămâni pe unele piețe. Companiile de transport maritim au evitat Canalul Suez, deoarece atacurile militanților au făcut ca vasele portcontainere să fie redirecționate în jurul vârfului sudic al Africii, mărind costurile de transport și întârziind sosirea hainelor și încălțămintei în Europa de la fabricile din Asia.

Nissan va investi în unitatea de vehicule electrice Ampere a Renault

Compania japoneză Nissan Motor va investi în unitatea de vehicule electrice Ampere a grupului Renault chiar și după ce planurile de listare la bursă a acesteia au eșuat, evaluând în același timp parteneriatul cu Honda Motor pentru a-și dezvolta în continuare expansiunea globală a vehiculelor electrice, transmite Reuters. ”Vrem să fim un producător global de vehicule electrice în lume”, a declarat CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, miercuri, în timpul unei conferințe de presă în orașul Chennai, din sudul Indiei, adăugând că compania dorește să-și aprofundeze parteneriatul cu Renault și, prin asta, prezența în Europa. "Prin urmare, indiferent de IPO, ne uităm la Ampere. Deja discutăm despre Ampere, investiția noastră", a adăugat Uchida. Nissan a confirmat în decembrie că va investi 600 de milioane de euro (650 de milioane de dolari) în afacerea de vehicule electrice a Renault, Ampere, dar producătrul auto francez a renunțat la planurile de listare a acesteia la începutul acestui an, din cauza condițiilor nefavorabile de pe piața bursieră.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.