Home | Social | Un ONG propune proiectul civic ”Și mie îmi pasă de orașul meu!”

Un ONG propune proiectul civic ”Și mie îmi pasă de orașul meu!”

Publicat de 845 vizualizari 3 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
La cea mai mică adiere de vânt, gunoaiele sunt împrăștiate peste tot La cea mai mică adiere de vânt, gunoaiele sunt împrăștiate peste tot

Proiectul dorește să stârnească spiritul civic al focșănenilor

Organizația Civică Vrancea (O.C.V.) lansează un apel către toți focșănenii să se mobilizeze pentru a schimba aspectul zonei în care locuiesc. Acest apel a fost lansat ca un eveniment pe Facebook, în urma multiplelor nereguli prezentate în mass media în ceea ce privește curățenia din oraş. ONG-ul s-a gândit la un plan de acțiune și la câteva avantaje care s-au concretizat într-o propunere de proiect intitulat ”Și mie îmi pasă de orașul meu!”. Iniţiatorii doresc să stârnească spiritul civic și, prin intermediul acțiunilor voluntarilor, se încearcă un exemplu de bună practică, pentru că astfel de acţiuni, în ţările civilizate, fac parte din traiul firesc, de zi cu zi. Ne dorim o mobilizare a tuturor celor care simt că pot și vor să schimbe aspectul zonei unde trăiesc. Propunem ca toți cetățenii din Focșani să-și aleagă fiecare o zi și un interval orar în care să iasă în fața blocului sau în orice zonă identificată de ei și să strângă gunoaiele. Nu trebuie ajutorul nimănui ca fiecare să se gospodărească sau măcar să spunem celor care aruncă gunoaie să nu o mai facă”, precizează reprezentanţii Organizaţiei Civice Vrancea.     

Avem nevoie de voință și bună dispoziție  

Inițiatorii proiectului spun că, pentru a schimba în bine aspectul orașului, este nevoie în primul rând de voință și bună dispoziție, la care se mai adaugă 10 saci mari de gunoi, rezistenți, 1-2 perechi de mănuși de curățenie, mătură, clești sau unelte de adunat, iar participanții să fie costumați lejer. Toată această acțiune, spun voluntarii, nu este menită să te pună pur și simplu la treabă, ci îți conferă destul de multe avantaje.

Ce ai de câștigat?

Proiectul a fost lansat și cu o listă de avantaje care să motiveze cetățeanul care se încumetă să iasă afară și să schimbe ceva în zona în care locuiește. ”Te vei simți bine pentru că faci ceva pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău,
corpul îți va mulțumi pentru că ești afară la început de primăvară, îți vei cunoaște vecinii care simt și gândesc ca tine, vei rămâne cu amintiri plăcute legate de o zi oferită naturii”, a precizat Camelia  Rodica Hondru, președinta O.C.V.

Cu cât suntem mai mulți, cu atât imaginea orașului va fi cea care ne reprezintă!

Voluntarii care se vor implica sunt rugaţi să facă fotografii cu zona aleasă, înainte și după acțiune, și să le posteze pe paginile de Facebook pentru un impact mai mare, astfel încât să le ofere și altora exemple de implicare civică. ” Această acțiune o dorim periodică, în prima săptămână a fiecărei luni a anului, până când fiecare conștientizează că depinde doar de noi să păstrăm curățenia. Cu cât suntem mai mulți, cu atât imaginea orașului va fi cea care ne reprezintă!”, completează cei de la Organizația Civică Vrancea. (A.T.)

 

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicate)

avatar
Relu 17-03-2017
Si cu liceenii navetisti si cu tiganii care arunca gunoaiele inapoi de nu se mai cunoaste nimic in 3 sau 4 zile, cum fac?
avatar
Penelopa 18-03-2017
Ceea ce se vede in fotografie nu sint gunoaie aruncate de elevi, navestiti sau tigani. Sint resturi de la constructii, ale unora care au bani de vila, dar nu inteleg sa-si duca deseurile acolo unde trebui si scrie in autorizatia de contructie. Sint de acord ca nu cetatenii simpli si binevoitori trebuie sa faca ordine in aceste zone, mai ales ca acest lucru nu se poate face numai cu sacul de plastic si manusi. Responsabilitatea este a primariei, ca si aceea de a pazi si amenda pe aceia care comit astfel de fapte. Nu numai Focsaniul este inconjurat de zone din acestea de depozitare frauduloasa. E simplu sa anulam un gest frumos, prin acuzarea unora pe care ii credem inferiori noua, dar am face bine sa ne gandim ca elevii, navetistii nu trec prin aceste zone, tiganii, de obicei duc aceste deseuri spre punctele de colectare, dar unii superiori dintre noi aleg calea mai simpla de a arunca pe cimpuri nepazite resturi de la minunatele lor constructii. Curatenia dintr-un oras si pastrarea ei este responsabilitate Primariei. Educatia este insa si responsabilitatea noastra, a tuturor. Iar printre blocuri, sa ma scuzati, unii dintre cei prezenti la astfel de actiuni isi vor recunoaste, poate, exact lucruri pe care le-au aruncat ei insisi pe geam. Deci, e un prilej extraordinar de autoeducare .
avatar
Vali Crintea 19-03-2017
Touche, penelopa!
total: 1 | afişare: 1 - 1

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail