Home | Social | Se va inaugura Centrul Cultural “Simion Mehedinți” la Soveja

Se va inaugura Centrul Cultural “Simion Mehedinți” la Soveja

Publicat de 334 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Căminul Cultural din Soveja va purta denumirea de Centrul Cultural ”Simion Mehedinți” Căminul Cultural din Soveja va purta denumirea de Centrul Cultural ”Simion Mehedinți”

Un eveniment deosebit pentru sovejeni se va derula sâmbătă u cu acest prilej, se va mai adăuga un obiectiv important pe harta Sovejei

La Soveja, comuna natală a savantului Simion Mehedinți, se va inaugura primul centru de documentare și Colecţia Muzeală ,,Simion Mehedinți” din cadrul instituției culturale cu același nume.

Colecția va cuprinde cărți și obiecte originale de mobilier

 Căminului Cultural din localitate i se va schimba denumirea, sâmbătă, 18 martie 2017, în cadru festiv, acesta urmând să se numească Centrul Cultural ”Simion Mehedinți”. Decizia a fost stabilită prin Hotărârea Consiliului Local din Soveja, ca urmare a încheierii unui protocol între Primăria Soveja și Societatea Română de Geografie din România, în toamna anului trecut. Colecția Muzeală ”Simion Mehedinți”, din cadrul Centrului Cultural,  va cuprinde, pentru început, o expoziţie de obiecte de mobilier care au aparţinut marelui savant vrâncean și care au fost restaurate pe cheltuiala SGR. Colecția cuprinde biroul de lucru, fotoliul, dar şi mobilier sculptat care s-au aflat la Bucureşti, la Facultatea de Geografie şi în custodia Societăţii de Geografie din România.  În centrul de documentare, doritorii vor avea acces la documente de arhivă, cărți originale, alte materiale recuperate de la familie, colecționari sau diverse asociații. La inaugurare și-au anunțat prezența membri ai SGR România, respectiv președintele societății, Mihai Ielenicz, secretarul general Costin Diaconescu, vicepreședintele SGR Silviu Neguț, inspectorul de geografie din Ministerul Educaţie, Steluța Dan, membri ai SGR-Filiala Vrancea, reprezentanți ai autorităților publice locale, ISJ Vrancea, Asociației ,,Simion Mehedinți”- Focșani și Fundației ,, Simion Mehedinți-Miorița”- Soveja,  alți invitați. Toți cei prezenți vor avea posibilitatea să scrie primele rânduri în Cartea de Onoare realizată și donată de SGR România.

Despre Societatea Română de Geografie

SGR România și Primăria Soveja au semnat un protocol pentru înființarea Colecției Muzeale ”Simion Mehedinți”

 Societatea de Geografie din România funcționează din 2014 sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Mihai I al României. Societatea este decorată cu Crucea Casei Regale prin Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria H „Cercetarea Științifică,  decernat în 4 februarie 2016 de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. ”Prin Înaltul Decret nr. 1120 din 15-27 iunie 1875, Societatea de Geografie din România a fost înființată, prin îndemnul și aprobarea domnitorului Carol I, entitatea „Societatea Geografică Română”. Potrivit Procesului – verbal al ședinței solemne de inaugurare din 15/27 iunie 1875, publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 132 din 19 iunie/1 iulie 1875, primul pas în costituirea formală a Societății a fost făcut prin rostirea de către Înalțimea Sa Domnitorul Carol I a următoarelor cuvinte: „Salutând societatea geografică Română, a cărei înființare îndeplinește una din vechile mele dorințe, bucuria Mea este cu atât mai mare, cu cât sunt încredințat că lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul țărei, a cărei dezvoltare economică și politică o urmărește Europa cu un interes crescând.” […]. Societatea de Geografie din România are peste 3.000 de membri, constituiți în 44 de filiale județene, în majoritate profesori de geografie în învățământul preuniversitar și universitar. (A.T.)

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail