Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Sfânta Liturghie a crismei în Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi

Ziarul de Vrancea
28 mar 2024 655 vizualizări

În Miercurea Săptămânii Sfinte, 27 martie 2024, a avut loc Sfânta Liturghie a crismei în Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi. Celebrarea, în premieră pentru această zi, a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, în prezenţa PS Petru Sescu, episcop auxiliar, a PS Petru Gherghel, episcop emerit, şi a unui număr de aproximativ 280 de preoţi concelebranţi din întreaga Dieceză de Iaşi printre care și cei din județul Vrancea. În cadrul acesteia au fost sfinţite uleiurile care se folosesc în celebrarea sacramentelor. Au luat parte la Liturghia solemnă şi credincioşi veniţi din diferite părţi, iar cântările au fost animate de corurile reunite ale Catedralei şi Seminarului Mare. Evenimentul liturgic a fost transmis la ERCIS FM şi pe canalele media ale Episcopiei.

VIDEO: Episcopia Romano-Catolică Iași

Procesiunea preoţilor şi a episcopilor a început în jurul orei 10.30 din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului, în timp ce corul intona cuvintele: "Isus ne-a făcut un popor regesc, preoţi pentru Domnul cel puternic şi sfânt". Paşii atâtor preoţi se îndreptau spre altarul unei catedrale, care pentru toate promoţiile Seminarului Mare din Iaşi, începând din anul 1998, a fost locul hirotonirii şi al marelui început al vieţii preoţeşti.

În cuvintele de salut, episcopul Iosif a sintetizat însemnătatea deosebită a celebrării, afirmând că întreaga dieceză va beneficia de roadele acestei Liturghii care "ne introduc în sărbătorile pascale şi în viaţa sacramentală a Bisericii": uleiul catecumenilor îi va însemna pe cei ce primesc taina Botezului; uleiul bolnavilor îi va întări şi mângâia pe cei bolnavi şi suferinzi, iar sfânta crismă îi va consacra pe creştini în sacramentul Botezului, Mirului şi al Preoţiei

După citirea lecturilor şi proclamarea evangheliei de către diaconul Ovidiu Ionuţ Huşanu, a urmat predica rostită de păstorul diecezei. Adresându-se în mod special preoţilor, el le-a amintit că Isus îi primeşte pe preoţi în jurul său "cu aceeaşi pasiune a iubirii sale" cu care a dorit să aibă împreună cu ucenicii săi Paştele premergător morţii sale răscumpărătoare. Lor, celor care participă la Preoţia Marelui Preot, episcopul le-a încredinţat trei cuvinte: mulţumire, misiune, încredinţareMulţumire - Întoarcerea la "da"-ul spus la hirotonire e un prilej de a simţi "mulţumire faţă de ceea ce am primit şi suntem". Dincolo de obligaţii şi oboseală, noi să fim mulţumiţi. În schimb, dacă suntem trişti, mărturia noastră nu va fi "elocventă şi convingătoare". Misiunea - Stă în vocaţia preotului să ducă oamenilor mângâiere şi bucurie, căci, aşa cum a subliniat PS Iosif, Domnul "prin noi vrea să transmită grija şi tandreţea sa paternă". Încrederea- Suntem fii ai timpului nostru, "oameni sfinţi prin vocaţie, păcătoşi prin condiţie". În mijlocul fragilităţilor, Domnul ne invită să avem încredere în el.

După predică, preoţii au fost invitaţi să-şi reînnoiască făgăduinţele făcute în ziua hirotonirii. Printr-un întreit "vreau" ei şi-au exprimat voinţa de a renunţa la ei înşişi, de a fi împărţitorii sacramentelor, de a-şi asuma obligaţiile preoţeşti, cu sentimentul că Domnul şi Învăţătorul lor Isus contează pe ei, pe investiţia lor de timp, de rugăciune, de slujire, de pasiune nestinsă pentru Biserica sa, asta în ciuda eventualelor căderi şi necorespunderi care s-au adunat de la ultima reînnoire a făgăduinţelor.

La ofertoriu, un preot a adus înaintea altarului balsamul pentru crismă. O mamă însărcinată, o soră consacrată şi un diacon au prezentat uleiurile pentru sfinţire. Ei au fost urmaţi de un seminarist şi un tânăr, care au adus darurile euharistice, şi de o soră, care o oferit un buchet de flori.

După rugăciunea euharistică, un diacon a prezentat înaintea episcopului pentru sfinţire uleiul bolnavilor. După împărtăşirea tuturor preoţilor şi a credincioşilor a urmat sfinţirea uleiului catecumenilor. La final, a fost prezentată sfânta crismă, în care mai întâi s-a turnat balsam, rostindu-se ulterior rugăciunea de binecuvântare.

La finalul celebrării, episcopul le-am mulţumit preoţilor pentru toată slujirea lor în numele Bisericii şi i-a rugat pe credincioşi să fie mereu alături de preoţi, cu afecţiunea şi coresponsabilitatea lor. 

Marele Preot al Noului Legământ să însoţească fiecare preot în slujirea sa, în luminile, sublimităţile, greutăţile şi slăbiciunile care alcătuiesc tabloul vieţii sale sacerdotale, oferind harul atât de necesar al statorniciei şi al dăruirii neobosite, spre binele spiritual şi înălţarea lăuntrică a credincioşilor la Dumnezeu.

Pr.Cristian Diac

Articol și fotografii preluate de pe site-ul ercis.ro al Episcopiei romano-catolice Iași

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.