Evenimente speciale

Un nou concert sub egida „TEENS CULT-EXPERIENCE” astăzi Căminul Cultural din Comuna Gugești

Ziarul de Vrancea
27 mar 2024 972 vizualizări

Citiți în continuare comunicatul de presă transmis de vrânceanca Mioara Moraru președintele Asociației „PropatriaVOX” referitor la concertul  Placello de astăzi, miercuri 27 Martie ora:11:00, de la Caminul Cultural din Gugesti.Concertul va fi susținut de violoneliștii Răzvan Suma și Ella Bokor, împreună cu tinerii muzicieni în devenire, Tiago și Noa Suma.Evenimentul face parte din calendarul de activități al proiectului „Teens Cult-Experience”, finanțat de Ministerul Culturii prin PNRR, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1

Teens Cult-Experience – revine la Gugești pe data de 27 Martie 2024 cu concertul Ansamblului PlaCello, susținut de violonceliștii  Răzvan Suma, Ella Bokor și tinerii muzicieni în devenire, Tiago și Noa Suma

Miercuri 27 martie 2024ora 11:00, Căminul Cultural din Comuna Gugești, Jud.Vrancea, va fi gazda unui nou concert sub egida TEENS CULT-EXPERIENCE

Publicul tânăr și foarte tânăr, și nu numai, va asista la concertul susținut de Ansamblul PlaCello, condus și fondat de Răzvan Suma, unul dintre cei mai  cunoscuți și prolifici muzicieni din România.  

Violonceliștii Răzvan Suma și  Ella Bokor, împreună cu tinerii muzicieni în devenire Tiago și Noa Suma, vor prezenta un program variat  cu  piese din J.B. Barierre, F. Dotzauer, J.G.C. Schetky, L. Boccherini. 

Acțiunea se încadrează în calendarul proiectului Teens Cult Experience, proiect finanțat de Ministerul Culturii prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1, cofinanțat de Primăria comunei Gugești, proiect interdisciplinar de educație prin cultură, realizat de către asociația PropatriaVOX din Focșani, în colaborare cu instituții de învățământ din comuna Gugești și orașul Focșani. Asociația continuă astfel, acțiunile sale de a crea oportunități de dezvoltare tinerilor și de a promova excelența pe toate palierele sale. 

Scopul proiectului este acela de a deschide noi orizonturi culturale și de stimulare a interesului tinerilor din Județul Vrancea, pentru cultură, pentru muzică clasică și arte vizuale, de a le da o șansă, în mod special celor din mediul rural, de a se dezvolta, de a cultiva abilități artistice și de creștere personală.  Proiectul propune realizarea de masterclass-uri de perfecționare muzicală, de workshopuri și ateliere, concerte-lecție de muzică clasică, conferințe, întâlniri cu personalități culturale românești. Prin acest set de ateliere, TCE se transformă într-un laborator de educație culturală pentru tânăra generație,  care va avea acces la un set de experiențe intensive cu profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea artistică națională și internațională.

Program

Răzvan Suma & Ella Bokor

J.B. Barierre – Sonata nr. 10, partea a III-a

F. Dotzauer – Variațiuni pe tema ”La ci darem la mano” de W.A. Mozart

Noa Suma & Tiago Suma

Romanță anonimă

Ella Bokor & Tiago Suma

J.G.C. Schetky – Duet în Do Major

Răzvan Suma & Noa Suma –

La Bamba

Răzvan Suma & Ella Bokor

L. Boccherini - Sonata în Do major pentru două violoncele. 

Tiago Suma  - Sudiul nr. 7

Biografie artisti

Răzvan Suma, violoncelist, este solist concertist al Orchestrelor Radio și Conf. Univ. Dr. la Universitatea Națională de Muzică București, Director Artistic al proiectelor ICon Arts Transilvania și CellEAST Festival, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Este câștigător al concursurilor internaționale „Viotti” – Italia, “Villa de Llanes” - Spania și „Markneukirchen” - Germania și de-a lungul carierei artistice a fost invitat ca profesor la Masterclass-uri în Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Lituania, Ucraina, Coreea, Uzbekistan și Kazakhstan.

Răzvan Suma este promotor, organizator și interpret în turnee naționale și internaționale din anul 2006.

De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din  România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?”, „Vă place SCHU/bert/mann?”, „Vă place Beethoven?”.

Turneul „Vă plaCello?” din 2018 a dus spre o nouă abordare artistică a activității violoncelistului Răzvan  Suma, acesta fiind fondatorul Ansamblului PlaCello.

Ella Bokor, violoncelistă, este membră a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio și Violoncellissimo, alături de care a realizat turnee naționale și internațioanle începând cu anul 2016. De asemenea, este organizator principal al CellEAST Festival, fondatoarea proiectului MiniCellos, C.D.A. la Catedra de muzică de cameră a U.N.M.B., președinte al Asociației Culturale PlaCello, secretar muzical al C.N.A.T.R. şi profesoară la clasa de violoncel în cadrul C.N.A. Dinu Lipatti. 

Dintre cele mai importante programe culturale, educaționale și festivaluri la care fost invitată sunt Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Isa16 – International Summer Academy, Klaipėda Festival Lituania, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de Muzică din Salonic, Festivalul Meridian, SIMN, Cello Fundamento Vietnam, ConnectArts şi SoNoRo Interferenţe.

De-alungul carierei artistice a susținut concerte alături de muzicieni de prestigiu precum: Alexander Bouzlov, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Atanas Krastev, Sergey Malov, Laszlo Fenyo, Cristian Măcelaru, Alissa Margulis, Marie Luise Neunecker, Răzvan Popovici, Valentin Răduțiu, Denis Severin și Răzvan Suma.

Ella a absolvit studiile de Licență, Master și Doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu și a studiat prin bursa Erasmus în Germania la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main.

Tiago Suma a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu Prof. Ella Bokor, iar în prezent este elev în clasa a treia la Colegiului Național de Muzică George Enescu și studiază la clasa Prof. Ani Marie Paladi.  Tiago este laureat la concursuri precum: Premiul I la Concursul de interpretare și creație muzicală „Paul Constantinescu 2023, Premiul I la Concursul Internațional de Violoncel Jan Vychytil din Praga 2023, Premiul I la Concursul Ministerului Educației - Palatul Național al Copiilor 2022, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare George Georgescu Tulcea 2022, Premiul I la Concursul Margareta Sterian 2022, Premiul I și Premiul de Excelenţă la Concursul Naţional de Interpretare “Iosif Sava” ediţia a V-a 2022 și Premiul Special al Juriului la Concursul Național de Violoncel "Alexandru Moroșanu" 2019.

Din anul 2018 face parte din proiectul MiniCellos, program educațional fondat și coordonat de Ella Bokor. De asemenea, a participat la Masterclass-urile CellEAST și ICon Arts unde a avut ocazia să lucreze cu profesori precum: Valentin Răduțiu, Dragan Djordjevic, Andrei Ioniță și Teodora Atanasova.

Noa Suma a cântat la mai multe instrumente - violoncel, flaut, chitară și voce. A început muzica la 6 ani, iar în prezent este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu, la clasa prof. chitară Raisa Mihai. 

Este câștigătoare a numeroase premii, dintre care amintim: Premiul I special la concursul "Scherzo" 2023, Premiul I la concursul Palatul Național al Copiilor 2023 și Premiul I la concursul "Marele Premiu" - București 2020.

Noa face parte din echipa de Dans Modern al clubului Cobo.

Mioara Moraru

Președinte Asociația  PropatriaVOX


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.