Pe urmele istoriei

Căpitanul, Legionarii și Focșanii

Romeo-Valentin MUSCĂ
28 mar 2024 14224 vizualizări

În martie 1925, liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu aștepta la Închisoarea publică din strada Comisia Centrală procesul care urma să se desfășoare la Focșani. Din cauza valului de simpatie stârnit printre putneni și a manifestărilor de stradă, în aprilie procesul este transferat la Turnu Severin, unde „Căpitanul” a și fost achitat. Admiratorii săi din județul Putna hotărăsc să-i organizeze o nuntă fastuoasă la Focșani pentru a se răzbuna pe autorități dar și pentru a acumula imagine. Pe 14 iunie 1925, aproape 100 de mii de persoane au participat în Crângul Petrești la cununia religioasă dintre Corneliu Zelea Codreanu și Elena Ilinoiu, oficiată de nouă preoți. Cum subiectul a revenit în actualitate grație unor cercetători, ziarul nostru revine cu amănunte legate de evenimentul de acum 99 de ani.

Figura controversată a lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mișcării Legionare din România, a revenit în actualitate ca urmare a scoaterii din arhivele naționale a unor documente interesante. Publicații de specialitate ca revista „Historia", dar și cotidiene de mare tiraj ca „Adevarul" și „Jurnalul Național" i-au dedicat pagini importante. Nu mai vorbim de site-urile și blogurile pro sau antilegionare. Plecând de la materialele obiective, bine documentate de publiciștii vrânceni Ion Cristoiu și Petre Abeaboeru în Arhivele Statului din Focșani, cotidianul nostru prezinta prin acest material cititorilor săi câteva momente, date și informații suplimentare care vor aduce lumină despre o perioadă întunecată din prima jumătate a veacului trecut, neasumată politic de statul român și nici lămurită de istorici. Vom prezenta și mărturia rarisima a unui participant la nunta fastuoasă a lui Corneliu Zelea Codreanu. Este vorba despre pictorița Silvia Maria Grigore, fiica primarului țăranist Dimitrie Constantinescu din Odobești, în casele căruia au locuit studenții naționaliști veniți la nunta lui Codreanu din Iași.


Cum s-a legat istoric Codreanu de Focșani


O serie de evenimente petrecute între anii 1920-1930 în municipiul Focșani au făcut ca istoria extremei drepte românești să se lege pe veci de un oraș cosmopolit unde evreii, armenii, grecii și maghiarii reprezentau mai mult de o treime din locuitori. De la Focșaniul multietnic, localitatea a intrat în anii 1920 în tabara extremei drepte, devenind unul din fiefurile legionarismului, cu adepți fanatici și publicații extremiste de genul „Santinelei",  editate de Tita Pavelescu. La aceasta au contribuit câteva evenimente din viața avocatului Codreanu, începând cu transferarea procesului acestuia de la Iași la Focșani și culminând cu oficierea cununiei religioase cu Elena Ilinoiu în Crângul Petrești, lângă Focșani, pe 14 iunie 1925. Unul din organizatorii evenimentului, Generalul Macridescu, originar din Focșani, a fost unul din nașii de cununie și a ținut ca nunta să aibă loc la Focșani pentru a drege imaginea șifonată a lui Codreanu din perioada martie-aprilie 1925, când acesta fusese încarcerat în temnița din strada Comisia Centrală pentru o infracțiune gravă. La două luni după nuntă, pe 16 august, la Slobozia Ciorăști au fost botezați 100 de prunci cu numele de Corneliu. În 1926, viitorul lider al legionarilor participa la alegeri pentru un post în Parlamentul României, ca deputat de Putna. Anul următor a pus bazele „Legiunii Arghanghelului Mihail”, iar la câțiva kilometri de Focșani s-a deschis la scurt timp o tabărăa legionară care a ridicat o fabrică de cărămidă pentru construcția unei Biserici. Așa a intrat orașul Unirii în viața lui Codreanu și în istoria extremei drepte românești. În vârtejul extremei drepte au intrat și preoții putneni, unul dintre aceștia, Ștefan Marcu, devenind prefect de Putna.


Șirul de căruțe se întindea de la Odobești până la Focșani"


Pentru a fi un triumf total al dreptei la Focșani după achitarea lui Codreanu la Turnu Severin, generalul Macridescu constituie un comitet de organizare și trimite încă din 4 iunie 1925 invitații tuturor celor care doresc să participe la „căsătoria marelui erou al neamului românesc", cum scrie pe „Invitația" de nuntă. „Cetățenii orașului Focșani și a județului Putna ("¦) poftește și roagă cu stăruință toată lumea creștina din întreg cuprinsul Țării să facă cinstea cetățenilor din Focșani" care „îi așteaptă cu toată dragostea frățească - de a răspunde în număr cât mai mare, la aceasta sărbatoare. ("¦)", scrie în "invitațiunea" adresată națiunii, semnată de Generalul Macridescu, care a fost și unul din nașii de cununie și cel care i-a găzduit pe miri în casele sale. Pentru eveniment, invitații, printre care mulți studenți din Iași și târgurile Moldovei au fost cazați în Focșani, dar și în localitățile vecine. Una din gazdele acestor tineri legionari este pictorița Silvia Maria Grigore din Odobești. „Înainte de nuntă, câțiva tineri studenți, ("¦), au stat în gazdă la noi, la Odobești. Cum pe atunci aveam vreo zece ani, le recitam poezii de Vlahuță și Coșbuc. Și lor le făcea mare plăcere să ne asculte ("¦) Și cum pe atunci nu circulau mașini, fiind doar căruțe, odobeștenii care au vrut să ia parte la nuntă au format un convoi de căruțe si trăsuri atât de lung, încât în momentul în care primii ajunsesera în Focșani, ultimii abia plecau din Odobești", își amintește pictorțta Silvia Maria Grigore, fiica fostului primar de Odobești Dimitrie Constantinescu.


Nunta lui Codreanu a băgat frica în autorități


Ca și în zilele noastre și atunci existau turnători, iar serviciile secrete știau deja a doua zi decizia organizării nunții lui Codreanu la Focșani. Cum extrema dreaptă românească era pe val, iar tineretul românesc intra cu ochii închiși în „Liga Național Creștină” fondată de A.C. Cuza în 1924, vestea achitării lui Codreanu la Turnu Severin, deși împușcase Prefectul Poliției în plin Tribunal, a dat aripi extremei drepte, iar organizarea unei ceremonii în care Codreanu să fie în centrul atenției era oferită de ceremonia religioasă. În aceste condiții, începând cu 12 iunie 1925, Focșanii au fost o localitate în stare de urgență. Pe de o parte autoritățile au mobilizat importante unități de Poliție și soldați pentru a putea stăpâni cele aproximativ 100.000 de persoane care au început să curgă spre Focșani din 12 iunie. „Pentru a înțelege amploarea evenimentului, era vorba despre dublul populației orașului Focșani la acea dată, lucru nemai întâlnit până la acea vreme. Pe de altă parte, populația evreiască intrase în panică, din 12 iunie comerțurile au fost închise și unii s-au pus la adăpost. Din rapoartele autorităților aflate în Arhivele din Focșani și cele ale SRI-ului din București rezultă că sute de locuințe și comerțuri evreiești din Focșani, Odobești, Adjud și Panciu au fost devastate în acele zile", ne-a spus publicistul Petre Abeaboeru, care a scos și publicat documente originale din Arhivele din Focșani și este cel care a adus în actualitate acest subiect.


„În Casa Macridescu s-a gătit mireasa"



Actualul Palat al Copiilor din Focșani a fost locul unde acum 99 de ani Elena Ilinoiu, aleasa inimii "fuhrerului" valah a fost gazduită înainte de nuntă. „Deși acum pare o clădire oarecare, în casele fostului Palat al Copiilor, care aparțineau generalului Macridescu, a fost gătită mireasa. Macridescu era chiar unul din nașii de cununie și pentru că mireasa nu era din Focșani când au ajuns aici au rămas peste noapte la generalul Macridescu. De aici, Codreanu a plecat în fruntea alaiului pe un cal alb, iar mireasa a venit în spate cu sutele de trăsuri și căruțe care se întindeau de la Crâng până în oraș", ne-a mai spus publicistul Petre Abeaboeru. După nunta de la Focșani, "căpitanul" Codreanu a intrat cu dreptul în turbionul politicii românești. În 1926 a fondat „Legiunea Arhanghelului Mihail” și în 1931 intră în Parlament. Pe fondul prăbușirii democrației și a înfloririi corupției, „Legiunea” a devenit speranța nefericită a multor tineri, așa cum se întâmplă de regulă în momente similare ale istoriei. Printre acestia și intelectuali de seama lui Constantin Noica, Emil Cioran, Petre Țuțea și Mircea Eliade. Conflictul cu statul de drept devine unul deschis, iar adepții „Legiunii” nu se sfiesc să împuște doi prim-miniștri: I. C. Duca și Armand Calinescu. Codreanu este arestat și în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 este ucis de gardieni. Din acel moment, Codreanu a intrat în legendă, iar mișcarea legionară l-a transformat într-un mit care are adepți până în zilele noastre. (Romo Valentin Muscă)

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare aprilie 2010


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Poate ca baietii de la Mossad se vor bucura tot la fel de mult de lectura acestui articol ca si cei care l-au scris si publicat. Daca nu va fi asa imi pare sincer rau pentru ZdV. Idea oficiala a citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Chiar o poveste interesanta azi in Ziarul de Vrancea. Pe linga atita politica avem nevoie si de asemenea istorii. Intr-adevar, in perioadele de criza partidele extremiste au de cistigat pentru ca citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Bai Costica ne lesi frate?!Chiar esti o ramasita de legionar, ne impui capul cu Katinul, ce treaba avem noi cu Katinul mai nene?Aici e vorba de istoria noastra zbuciumata.Legionarii aveau \"credinta\" citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Am tyrait sa o vedem si pe asta.Ne intoarcem in trecutul sumbru si negru de acum aproape 90 de ani, aducem in fata cititorului un personaj care a avut mainile patate de sange, a avut pe constiinta citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Interesant de vazut in arhive si de elucidat crimele comise in acea perioada si multe dintre ele atribuite lui corneliu zelea codreanu de care acesta nu s-a facut vinovat. "uzurparea" organizatiei citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Vremuri tulburi si intunecate in care Raul intunecase mintile oamenilor incepand cu cei care ar fi trebuit sa lupte pentru dragostea fata de aproapele sau,in speta preotii acelor vremuri!Acest Zelea citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Nu vedeti orbilor ca istoria se repeta? Nu vedeti ca se fac presiuni de acesti legionari mascati ca societatea sa ajunga la impas si poporul acesta, care-si uita asa de repede istoria, sa ceara in citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Sa nu aruncam numai cu noroi in legionari ! Cioran, Tutea, Noica, Eliade, au fost criminali ? Asemenea lor au fost multi altii, ei fiind uniti de ideea unei societati fara coruptie, cu o justitie citeste integral
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
bravo valentin ,avem nevoie de legionari sa razbune moartea lui ceausescu !
, acum 739400 zile, 9 ore, 25 minute, 17 secunde
Daca tot v-a bagat frica in voi legionarii si va e teama ca istoria sa nu se repete, solutia este un singura: nu mai ganditi si nu mai fiti comunisti si nu are nimeni nimic cu voi. Niciun taran citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.