Politică

VIDEO:Consilierii PNL s-au răzgândit ieri, extraordinar, în ședința CL Focșani

Alexandra TĂTARU
11 apr 2017 1968 vizualizări
Și au votat proiectul pe care l-au respins în ședința din martie.Consilierii PNL au votat proiectul de hotărâre prin care se va încredința îngrijirea spațiilor verzi Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice Focșani. În urma acestui vot, la bugetul local al Primăriei Focșanivor rămâne cele 7,5 milioane de lei obținute de la Uniunea Europeană

 

Dacă în ședința ordinară de Consiliu Local din 28 martie a.c. consilierii PNL au votat împotriva încredințării Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a  serviciului de întreținere a spațiilor verzi din cadrul proiectului ”Amenajare spațiu verde Cartier Mândrești, Cartier Focșani Sud și Cartier Laminorul”, pe o perioadă de cinci ani, iată că, între timp, s-au răzgândit. După ce au criticat și au explicat de ce nu au votat inițial, consilierii PNL au inițiat un nou proiect de hotărâre pe care l-au introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare din 11 aprilie a.c..„Am inițiat acest proiect pentru că ne-am informat corespunzător și am văzut care este oportunitatea acestuia. Nu poate fi vorba de vreun conflict de coloratură politică, ci este vorba despre binele comunității. Ceea ce este în spatele acestui proiect, însă, are un iz destul de urât, la fel ca mirosul actual din oraș, iz care nu este de competența noastră și nu suntem aici să judecăm. Această chestiune este de competența justiției, DNA-ului etc.”, a precizat consilierul local PNL, Dan Buzoi. Consilierii PNL au mai precizat că vor vota proiectul daca li se va răspunde la întrebări menite să-i lămurească pe deplin în ce privește execuția lucrărilor și, obligatoriu, în sală să fie prezent pentru lămuriri și managerul de proiect, respectiv Eugenia Drăgușanu.

Bogdan Matișan: ”Le recomand consilierilor PNL să participe la cursuri de formare în administrație publică locală”

Pentru a fi votat proiectul avea nevoie de 2/3 din voturi, respectiv 14 voturi favorabile, din cele 21 totale. Consilierii PNL au profitat de faptul că votul lor va ”cântări” foarte mult, astfel că au lungit ședința până au epuizat toate întrebările pregătite. Aceste întrebări au fost lansate, după cum au și explicat, nu pentru că au fost nelămuriți, ci pentru ca focșănenii să știe care sunt detaliile de proiect. Pentru a-i motiva să voteze favorabil, consilierii majorități din CL Focșani și-au călcat pe orgoliu și au felicitat liberalii pentru inițiativă și pentru gestul frumos de a nu lăsa bugetul local fără cei 7,5 milioane de lei. ”Ca un coleg de bună credință ce sunt, doresc să mulțumesc colegilor din grupul PNL pentru inițiativă, mai ales pentru că și-au dat seama că e un proiect al comunității, un proiect de interes local”, a spus viceprimarul Marius Iorga. Și consilierul local PSD, Bogdan Matișan, a felicitat colegii liberali, dar nu s-a abținut să nu încheie mesajul de felicitare cu o ușoară ironie. ”Și eu vreau să-i felicit pe colegii din PNL că au hotărât,  în sfârșit, să se aplece cu responsabilitate asupra problemelor din orașși să nu mai voteze împotriva intereselor focșănenilor. Le fac recomandarea ca, pe viitor, să solicite aparatului tehnic despecialitate toate informațiile necesare și să participe la cursuri de formare în administrație publică”, a recomandat Bogdan Matișan. În replică, consilierul liberal Nicu Tănase a mulțumit pentru recomandare și a precizat că, de fapt, consilierii PNL au înțeles caracterul de urgență al acestui proiect, dar nu au putut trece peste suspiciunile care planează asupra lui. ”Asupra acestui proiect planează anumite suspiciuni, am solicitat prezența managerului de proiect pentru că el știe cel mai bine să explice”, a mai spus Nicu Tănase.

 


Foto: Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani va prelua serviciul de întreținere a spațiilor verzi inclus în proiectul PIDU


”Nu s-a înțeles faptul că managerul de proiect nu poate avea în spinare suprafața de domeniu public”

Prezentă în sala de ședință, managerul de proiect Eugenia Drăgușanu, a explicat tuturor în ce a constat proiectul de amenajare a spațiilor verzi care s-a derulat în paralel cu proiectul PIDU. ”Proiectul pe spații verzi, care face parte din PIDU, a început prin contractul de finanțare din 7 decembrie 2011 și trebuia finalizat după 24 luni, însă noi l-am finalizat la 30 iunie 2016, constructorul venind cuun contract pe 5 luni, contract pe care noi l-am prelungit pânăîn iunie. Pentru că exercițiul Comisiei Europene se termina la 31 decembrie 2015, lucrările din perioada 1 ianuarie -30 iunie 2016 au fost finanțate din bugetul local, circa 6 miliarde lei vechi, restul de 7, 5 milioane lei fiind din fonduri europene, buget de stat. În implementarea proiectului au fost disfuncționalități, dar am reușit să le rezolvăm , astfel încât proiectul să fie funcțional. Chiar dacă nu am avut studiul topografic, am suplinit suprafețele din extrasele de carte funciarăși din măsurătorile dirigintelui de șantier și a responsabilului tehnic, la fiecare situație de plată, pentru fiecare factură. Toate acestea au fost foarte atent verificate la nivel de ofițer contract ADR Brăila și la ministerul de resort,în baza cărora ni s-au rambursat sumele de bani. Nu am avut rateuri sau probleme de naturăsă împiedice efectuarea lucrarilor”, a explicat managerul de proiect Eugenia Drăgușanu. Expertul a mai explicat și cum s-a derulat procesul de recepție la terminarea lucrarilor, cum s-a stabilit președintele de comisie, mai ales că în acea perioadă era campanie electorală, cum s-au efectuat lucrările de amenajare a spațiilor verzi, cum s-au suprapus acele lucrări cu altele ale companiilor de furnizare a gazului natural CUP, ENET și reabilitare stradală. ”Întârzierile se datorează proiectului de amenajare spații verzi au fostîn principal datorate proiectuluide modernizare străzi, proiectul trebuind să fie încheiat dupăce s-ar fi reabilitat și modernizat acestea. Am finalizat proiectul și, așa cum știm, orice proiect începe cu o hotărâre de Consiliu local privind aprobarea sa și tot așa se finalizează, printr-o hotărâre de Consiliu local la final de contract de finanțare, pentru ca beneficiarul, obligatoriu, să predea spre mentenanța celor de la D.D.S.P. suprafața prevăzută pentru următorii 5 ani. Aici nu s-a înțeles prea bine. Managerul de proiect nu are pe spinare suprafața de domeniu public, nu poate săpredea cu Proces Verbal suprafața către beneficiar doar pentru că există un contract de finanțare, un contract de lucrari, o investiție (...). Să înțelegem că proiectul este finalizat, este funcțional, la 30 iunie se va face recepția finală, urmată de un raport făcut de către Ministerul Dezvoltării”, a mai precizat Eugenia Drăgușanu.


 

Foto: Cel mai disputat proiect de hotărâre în ședința din martie a fost aprobat în ședința extraodinară din 11 aprilie


Foto: În ședința extraordinară a Consiliului local au fost votate cinci proiecte de hotărâre

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea încredințării în folosință gratuită Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a obiectivului de investiții ”Amenajare spațiu verde Cartier Mândrești, Focșani Sud și Laminorul” a fost votat de către toți consilierii prezenți la ședință.

Liberalii consideră că cetățenii au dreptul să cunoască adevărul

După ședință,consilierul liberal Nicu Tănase a specificat că focșănenii trebuie să știe că proiectele cu fonduri europene au disfuncționalități intenționate și că nu mai trebuie ascuns adevărul. ”Noi ne-am dat seama că sunt foarte multe dedesubturi ale acestui proiect și pe care focșănenii ar trebui să le cunoască, să știe ce bani s-au băgat, pe ce bani s-a lucrat. Sunt foarte multe proiecte în Focșani cu fonduri europene, care au avut documentația tehnică greșită și suspiciunea mea este că aceste greșeli au fost făcute, poate, intenționat pentru că, pe lângă aceste proiecte europene,  a răsărit și câte un proiect cu bani de la bugetul local. Focșănenii sunt văduviți de acești bani care ar putea fi folosiți în altă parte. Ei încearcă să ascundă permanent câte ceva. E o problemă, chiar și metaforic vorbind, cu mirosul care planează și acum asupra orașului. Eu cred că ei au nasul înfundat și nu-și dau seama. Ei vin cu proiecte incomplete pentru a fi votate repede, e o problemă, cetățenii au dreptul să cunoască adevărul și cum se cheltuiesc banii la nivelul municipiului Focșani”, a mai spus consilierul liberal, Nicu Tănase, după ședință. (A. TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gogu, acum 2580 zile, 20 ore, 43 minute, 59 secunde
mai Gaby, tu nu pricepi ca asa se fura banul public cel mai usor?Florile nu vorbesc. esti un rosu aprins .
Gaby, acum 2580 zile, 23 ore, 56 minute, 41 secunde
Ai dreptate, mai Tanase, dar tu nu ai inteles un lucru, focsaneni stiu, s-au convins, ca liberali sunt Gica contra! Sunteti penibili!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.