Politică

Deşi BEJ a încheiat atribuirea mandatelor continuă socotelile şi emoţiile pentru adjudecarea mandatelor neatribuite

Ziarul de Vrancea
15 dec 2016 1795 vizualizări


Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a făcut publice procesele verbale privind voturire obţinute şi mandatele de deputat respectiv senator atribuite, voturile neutilizate sau inferioare coeficientului electoral şi  mandatele de deputat respectiv senator neatribuite.Aceste pot fi citite  în documentele ataşate prezentului articol.

 
Legea  prevede că pentru stabilirea mandatelor,se adună, în primul rând, voturile obținute de partidele care au trecut pragul electoral precum și voturile obținute de candidații independenți. Suma rezultată  se împarte la numărul de mandate atribuite județului respectiv rezultand coeficient electoral pentru deputatşi respectiv senatori.Astfel prin însumarea  voturilor obținute în Vrancea de PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și independentul Gică Duță, pentru alegerea Camerei Deputaților, rezultă numărul de 111.949 de voturi valabil exprimate. Acest număr, împărțit la 5 duce la obţinerea  coeficientului electoral  pentru Camera Deputaţilor 22389 voturi.Acesta determină atribuirea a 3 mandate întregi de deputaţi, două pentru PSD (Angel Tîlvăr și Dragoș Bîrlădeanu) și unul pentru PNL (Ion Ștefan).Resturile de voturi rămase neutilizate sunt următoarele: PSD – 20.645 (din totalul de 65.423), PNL – 3.153 (din totalul de 25.542), USR – 6.828, ALDE – 6.346, PMP – 6.529, UDMR – 126, Gică Duță – 1.425. Avand în vedere că o primă redistribuire găsește PSD cu cel mai mare rest rezultă drept consecinţă că cel de-al treilea mandat de deputat aparţine lui Nicușor Halici de la PSD. Pentru cel-de-al cincilea mandat alocat judeţului Vrancea, cel care va decide cui revine va fi  calculatorul Autorității Electorale Permanente.În competiţie pentru atribuirea sa sunt Rodica Boboc (PSD),Maricica Vrabie (ALDE), Neagu Murgu (PMP) şI Virgil Petrea (USR).

La  Senat, voturile valabil exprimate luate în calculul mandatelor sunt în număr de 112.220. Împărțit la 2, rezultă un coeficient electoral pentru Senat ca fiind 56.110.Acesta determină  atribuirea unui singur mandat direct, respectiv lui Cristian Dumitrescu, de la PSD. În ceea ce priveşte voturile rămase neutilizate în cazul alegerii senatorilor de Vrancea acestea sunt următoarele: PSD – 10.206 (din totalul de 66.316), PNL – 26.999, PMP – 6.563, USR – 6.461, ALDE – 5.717, UDMR – 164.Drept urmare intră cu şanse mari în "cursa" pentru atribuirea celui de-al doilea mandat de senator de Vrancea Cătălin Toma, de la PNL.

 

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.