Politică

Fostul ministru Dan Nica, urmărit penal de DNA

Mihai Boicu
13 dec 2016 1830 vizualizări
Acesta este cercetat în dosarul ”Microsoft 2”, unde s-a calculat un prejudiciu de 47,5 milioane dolari u faptele ar fi fost comise în guvernarea PSD din perioada 2000 - 2004

Fostul ministru Dan Nica, originar din Panciu, este urmărit penal alături de alţi doi foşti miniştri PSD, Alexandru Athanasiu şi Silva Adriana Ţicău. Potrivit DNA, în cazul lui Dan Nica, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, a fost pusă în mişcarea acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Pentru Dan Nica şi Alexandru Athanasiu  s-a dispus şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. ”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează DNA într-un comunicat de presă. Cei trei foşti miniştri sunt urmăriţi penal în dosarul ”Microsoft 2”. Dan Nica a fost ministru PSD înainte de 2004, dar şi după 2012, când PSD a revenit la guvernare. Procurorii au arătat în sesizarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pe 23 noiembrie că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 şi nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. "În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", se preciza într-un comunicat al DNA. Dan Nica s-a născut în Panciu, unde tătal său deţine o cramă. Fostul ministru trăieşte în Galaţi, judeţ pe care l-a reprezentat în Parlament. (M. B.)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.