Politică

Instanţa obligă Guvernul Ponta să facă alegeri în colegiul lui Miron Mitrea

Iulia Crețu
21 mai 2015 1690 vizualizări
Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia dată de Curtea de la Cluj, care obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri parţiale în 17 colegii de deputaţi şi senatori u AEP a transmis Ministerului de Interne mai multe date pentru alegerile parţiale locale şi parlamentare, dar au fost ignorate

Guvernul Ponta este obligat de instanţă să organizeze alegeri în colegiile rămase vacante, între care se numără şi colegiul de deputaţi nr. 4 Odobeşti din Vrancea. Aici fusese ales în 2012 Miron Mitrea de la PSD, dar acesta a fost condamnat la închisoare pentru corupţie şi a demisionat din Parlament. În toată ţara sunt nu mai puţin de 17 colegii de deputat şi senator care nu mai sunt reprezentate după ce aleşii au demisionat, din diferite motive, din funcţii. De asemenea, în numeroase judeţe şi localităţi trebuie realeşi preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari de municipii. În Vrancea, ar trebui să se facă alegeri parţiale şi pentru desemnarea primarului în comuna de munte Nereju, asta după ce social democratul Ion Păucă a demisionat din funcţia de edil, invocând motive personale. Aici, Primăria a rămas în sarcina viceprimarului Răduţă Bozgonete. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Executivul a încălcat legea şi nu a organizat la termen alegerile parlamentare parţiale în colegiile rămase vacante. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. Instanţa obligă ”pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale” în 17 colegii de deputat şi senator. Curtea de Apel Bucureşti este a doua instanţă, după Curtea de Apel Cluj, care a confirmat că Guvernul condus de Victor Ponta încalcă legea prin neorganizarea alegerilor. Guvernul a fost dat în judecată pe această speţă de PNL. Alegeri ar trebui să se organizeze şi în colegii din Galaţi şi Buzău, unde au vacantat funcţiile de parlamentari Dan Nica, PSD, originar din Panciu, şi George Scutaru, PNL, fiul consilierului judeţean PNL Vrancea, Anişoara Aioanei. Ambii au probleme în justiţie.

Nereju şi Colegiul de deputat Odobeşti, libere

Şi şeful statului, Klaus Iohannis, s-a pronunţat în chestiunea organizării alegerilor parţiale, afirmând că “abordarea este greşită” şi că Guvernul trebuie să facă alegeri, chiar dacă mai este un an până în 2016, când sunt programate alegerile locale şi parlamentare la termen. Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat Ministerului de Interne mai multe date pentru alegerile parţiale, dar ele au fost ignorate. Guvernul invocă lipsa banilor pentru a face alegeri parţiale şi spune că dacă nu se organizează, Executivul nu riscă sancţiuni. “Autoritatea Electorală Permanentă a propus data de 22 martie 2015 pentru organizarea de noi alegeri parţiale locale şi parlamentare. Precizăm că în cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar trebui adoptate astfel încât să intre în vigoare la data de 4 mai 2015”, se arată într-un document al AEP citat de gândul.info. În cazul în care Guvernul va decide până la urmă să facă alegeri, scrutinul ar pune PNL la Vrancea în postura de a căuta candidaţi redutabili pentru Nereju şi Colegiul Odobeşti, ştiut fiind că zonele sunt fiefuri PSD, câştigate în 2012 cu scoruri bune pentru social democraţi. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.