Național

Un roman, premiat de NASA

Ziarul de Vrancea
2 aug 2015 409 vizualizări
Românul Adrian Cârlan a câştigat o competiţie internaţională organizată de Agenţia spaţială americană NASA, împreună cu o echipă de informaticieni din Cipru, Serbia şi Ucraina, cu un proiect de construire a unei drone utilitare pentru o staţie spaţială.

Adrian Carlan s-a născut în Bacău dar şi-a petrecut mare parte din viaţă în Iaşi. "Am absolvit liceul în cadrul Colegiului Emil Racoviţă din Iaşi unde mi-a fost indusă gândirea de învingător – a elevilor de elită. Nu pot spune că am fost un elev model ci dimpotrivă, aveam o fire foarte rebelă şi greu de încadrat în regulile riguroase ale unui astfel de liceu de elită. Materiile la care am excelat au fost informatica, logica şi fizica - unde am obţinut un premiu la olimipiada de fizică – etapa judeţeană. Urmându-mi pasiunea, am absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi", a declarat Carlan, citat de pulsulafroditei.com. El s-a stabilit în urmă cu cinci ani 5 ani la Limassol.
Participanţilor la competiţia NASA li s-a cerut să creeze o aplicaţie pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spaţiului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pe Pământ. Juriul a selecţionat proiectul echipei din Cipru şi alte 5 dintre cele 950 de proiecte din 135 de ţări. Proiectul echipei din care face parte şi Adrian Cârlan este intitulat "ArachnoBeeA" şi constă în construirea unei drone utilitare pentru o staţie spaţială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje şi echipamente.
NASA a invitat echipa "ArachnoBeeA" la Centrul Spaţial Kennedy din Florida (SUA) pentru a participa la lansarea rachetei Space-X, în luna septembrie 2015.
Întrebat dacă este mai uşor să te realizezi în afara ţării decât acasă, în România, tânărul informatician a declarat că nu crede că există o "regulă". "Cunosc multă lume care s-a realizat în România, dar de asemenea cunosc mulţi prieteni care s-au realizat peste hotare. Totul ţine de firea şi de determinarea fiecăruia. Dar în acelaşi timp, mediul propice dezvoltării proprii este foarte important (...) Din cauza lipsei de suport, dar şi a lipsei investiţiilor din infrastructură, industrie, cercetare, educaţie, oamenii de valoare decid să părăsească ţara. Tinerii aleg să lucreze în alte ţări pentru a putea să-şi realizeze visurile şi cariera profesională", a arătat el, declarându-se convins că 'avem nevoie de o schimbare de mentalitate. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.