Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Dosarul Centrului de Transfuzii Slobozia:Sange acordat preferenţial pentru politicieni

Ziarul de Vrancea
25 iul 2014 754 vizualizări
Şapte pacienţi cărora fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani au murit, procurorii identificând cazuri în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie romă sau în care rude ale unor politicieni locali au primit preferenţial sânge.

Procurorii care instrumentează dosarul în care medicul Cristiana Maria Stoian este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni au identificat, în cadrul anchetei, şapte pacienţi "care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra-cost". În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că medicul făcuse o practică din a-i refuza pe pacienţii care aveau nevoie de sânge, spunându-le cadrelor medicale care cereau sânge pentru pacienţi "La revedere… e, hai, lasă…". sau "Lasă, să vină aparţinătorii, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi…n-au venit".
Probele depuse de procurori la dosar indică, de asemenea, faptul că medici de la spitalele unde erau internaţi pacienţii care aveau nevoie de transfuzii erau nevoiţi să aibă o atitudine "umilă" în faţa şefei Centrului de Transfuzii pentru ca pacienţii lor să primească sângele care să le salveze viaţa, Cristiana Stoian având pretenţia să fie apelată personal de către medici şi ca aceştia să ceară sânge pentru pacienţii lor. Nu în ultimul rând, Cristiana Stoian elibera flacoanele cu sânge sau plasmă pacienţilor în funcţie de relaţia sa personală cu unii medici.

"Lasă, că nu-i trebuie la 14 ani sânge"

În funcţie de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor să primească sânge, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea sau nu dacă flacoanele sunt sau nu eliberate. Procurorii au identificat o situaţie în care un consilier local a apelat-o telefonic şi i-a cerut Cristianei Stoian sânge pentru soacra sa, internată în spital, solicitarea acestuia fiind aprobată "în două minute". "Trebuie observat faptul că nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, aşa cum proceda în mod normal, hotărâtor pentru decizia de a elibera sânge fiind numai faptul că bolnavul este mama unui consilier local", mai notează anchetatorii.
Procurorii mai arată un caz în care Stoian a refuzat să elibereze un flacon de sânge pentru un copil pe motiv că acesta era de etnie romă.
Anchetatorii au identificat, de asemenea, o situaţie în care acelaşi medic a refuzat eliberarea unui flacon de sânge pentru un alt copil, spunând "lasă, că nu-i trebuie la 14 ani sânge". Totodată, procurorii reţin în documentul citat că directorul Centrului de Transfuzii Slobozia nu aproba nicio solicitare din partea medicilor fără acordul ei personal sau telefonic, deşi medicul coordonator al centrului de transfuzii nu are competenţa să decidă peste medicul curant dacă un pacient are sau nu nevoie de sânge.
În plus, practicile Cristianei Stoian erau cunoscute de mulţi dintre colaboratorii ei.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia menţionează şi cazurile unor bătrâni care aveau nevoie de transfuzii şi care au decedat după ce medicul a refuzat să elibereze flacoane de sânge.
Cristiana Maria Stoian este acuzată de săvârşirea a 21 de infracţiuni, între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui. În acelaşi dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia sunt cercetate sub control judiciar.


Peste 4.600 de apeluri la TelVerde anticorupţie

O persoană a sunat şi a reclamat dureri "din cauza unuia cu capacităţi paranormale de dezintegrare, care are un laser cu care îngălbeneşte frunzele"

La Linia TelVerde a Direcţiei Generale Anticorupţie au fost primite, în prima jumătate a anului, 4.603 apeluri, infracţiunea de corupţie sesizată cel mai frecvent fiind cea de luare de mită, arată DGA. Potrivit reprezentanţilor DGA, numărul apelurilor la Linia TelVerde anticorupţie a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, când au fost înregistrate mai mult cu 65 de reclamaţii.
În urma sesizărilor la Linia TelVerde anticorupţie au fost întocmite 17 dosare penale, fiind realizate cinci acţiuni de prindere în flagrant. Numărul acestora este mai mic faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost întocmite 32 de dosare penale, arată DGA.
Deşi Linia TelVerde este destinată strict semnalării faptelor de corupţie, operatorii primesc deseori şi apeluri în care sunt întrebaţi, de exemplu, "câte cartiere are un sector" sau cu solicitări de genul: "Îmi dai zece mii?".
O altă persoană care a sunat la Linia TelVerde reclama: "Mă doare coloana din cauza unuia cu capacităţi paranormale de dezintegrare, care are un laser cu care îngălbeneşte frunzele".
Linia TelVerde Anticorupţie funcţionează din 2005. La această linie telefonică răspund ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16:00. În timpul săptămânii, după ora 16.00, precum şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, intră în funcţiune căsuţa vocală, unde persoanele care vor să facă sesizări pot lăsa mesajele dorite.

Poveste de "Cartea Junglei" în Argeş

Un copil în vârstă de 11 ani dintr-un sat din Argeş, abandonat de mamă şi cu tatăl plecat la muncă într-un alt judeţ, a trăit timp de mai multe luni singur, într-o baracă de la marginea unei păduri, fără apă sau energie electrică. Băiatul, din satul Enculeşti, a fost preluat şi dus într-un centru de plasament de urgenţă al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), după ce timp de mai multe luni a trăit singur într-o baracă din lemn, la marginea unui luminiş. Directorul DGASPC Argeş, Adrian Macovei, a declarat, vineri, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat după a aflat din presă despre cazul băiatului, iar joi copilul a fost luat şi dus într-un centru de evaluare şi primire în regim de urgenţă.
Primele verificări făcute de reprezentanţii DGASPC Argeş în acest caz arată că băiatul a fost părăsit de mamă în urmă cu mai mulţi ani, iar tatăl acestuia spune că nu s-a putut ocupa de el din cauză că munceşte pe un şantier din Craiova. Prin urmare, copilul a rămas singur şi a trăit luni de zile într-o baracă din lemn construită la marginea unui luminiş, fără apă, fără căldură, fără electricitate. "E greu de numit «casă» locul în care trăia", a afirmat directorul DGASPC Argeş. Potrivit acestuia, singurul adult care s-a interesat în tot acest timp de soarta copilului a fost bunicul din partea mamei, care a fost, de altfel, cel care şi-a dat acordul pentru ca băiatul să fie preluat de DGASPC. Localnicii care îi cunoşteau situaţia i-au mai dat de mâncare, din când în când, iar copilul a avut singur grijă de locul în care trăia. În urmă cu un an, lipsit de posibilităţi materiale şi de sprijinul unui adult, băiatul a renunţat la şcoală, însă ştie să scrie şi să citească.
Luni, băiatul va împlini 11 ani, iar angajaţii DGASPC Argeş plănuiesc să îi ofere un tort şi să îi organizeze o întâlnire cu cele două surori ale sale, care au fost abandonate şi care sunt instituţionalizate în centre de plasament ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Report istoric la Joker, de peste 3 milioane de euro

La jocul Joker de duminică se înregistrează un report istoric, la categoria I, de peste 13,45 milioane lei (3 milioane euro), iar la categoria a II-a se înregistrează un report în valoare de peste 105.250 lei (23.830 de euro), au anunţat, vineri, reprezentanţi ai Loteriei Române. La Noroc Plus s-a înregistrat la categoria I un report în valoare de peste 63.800 lei (aproximativ 14.450 de euro). Cel mai mare premiu câştigat la Joker până în prezent este în valoare de 13.258.464,73 lei. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 17,96 milioane lei (4 milioane euro), iar la Noroc a rămas în joc un report cumulat în valoare de peste 1,5 milioane lei (339.700 de euro). La tragerea Loto 5/40, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de 297.329,60 lei (peste 67.330 de euro), iar la Super Noroc reportul este în valoare de peste 103.570 de lei (23.450 de euro).
Duminică, 27 iulie, vor avea loc noi trageri Loto 6/ 49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/ 40 şi Super Noroc, după ce joi, 24 iulie, Loteria Romană a acordat 15.895 de premii în valoare totală de 979.236,86 lei.

Vara se prelungeşte pană în octombrie

Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă, încadrată în limite climatologice normale, cu excepţia unor zone în care temperaturile vor fi peste mediile perioadei, iar cantităţile de precipitaţii se pot situa sub norme în cea mai mare parte a teritoriului, arată prognoza meteorologică, valabilă în intervalul august - octombrie, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, în august, regimul termic va avea valori normale în majoritatea regiunilor, cu excepţia vestului ţării, unde, local, valorile termice pot fi peste mediile perioadei.  Din punct de vedere pluviometric, nivelul cantităţilor lunare de precipitaţii vor înregistra, în general, o tendinţă de deficit, mai puţin în centru şi nord, unde acesta poate fi normal.
La nivelul lunii septembrie, valorile termice pot fi peste norme în estul, sud-estul şi, local, în sudul şi vestul ţării, iar in rest normale. De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normal în centrul, nordul şi local în vestul ţării, iar in restul zonelor acestea vor prezenta, în general, o tendinţă de deficit.
În decursul lunii octombrie 2014, meteorologii estimează valori termice peste mediile climatologice în sud-est şi, local, în regiunile sudice şi vestice, iar în restul teritoriului se vor încadra în normalul perioadei.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea valori normale în est, sud-est şi, local, în sud. În restul teritoriului se vor înregistra valori peste mediile climatologice.

Ministrul Culturii nu mai consideră romana o limbă străină

Senatorul UDMR Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru funcţiile de ministru al Culturii şi vicepremier, spune că şi-a corectat "o greşeală" din CV, unde trecuse la capitolul limbi străine cunoaşterea limbii române "la nivel superior". La mai bine de un an după ce şi-a notat în CV că stăpâneşte limba română ca limbă străină, senatorul UDMR a anunţat, vineri, că şi-a corectat "greşeala" şi că îşi asumă româna ca "limbă de cetăţean". "A fost o greşeală. Aşa este când pe calculator nu-ţi scrii CV-ul cu mâna proprie, acel CV a fost corectat înainte ca presa să se sesizeze", a spus Rozalia Biro. Devenită senator la finele anului 2012, Rozalia Biro şi-a depus la registratura camerei superioare a Parlamentului un CV în care la rubrica "limbi străine" a declarat "limba română - nivel superior" şi "limba engleză - nivel mediu". Biro a spus, vineri, că şi-a corectat greşeala, care nu i-ar fi aparţinut, şi a afirmat că îşi asumă limba română nu ca pe o limbă străină, ci ca pe o "limbă de cetăţean". "Limba mea maternă este limba maghiară, iar limba română este limba de cetăţean, limba statului în care trăiesc", a spus Biro, care a fost propusă pentru funcţiile de ministru al Culturii şi vicepremier.
În trecut, Rozalia Biro a fost victima unei farse radiofonice cauzate de cunoaşterea deficitară a limbii române. Întrebată de un realizator despre "copiii bipezi", ea i-a confundat cu cerşetorii, spunând că "majoritatea bipezilor din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din Oradea mai pot fi găsiţi doar "câţiva", pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, care este mama a doi copii, a spus că nu are "niciun biped in familie".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.