Jurnalism cetatenesc

Dosarul penal “cu miză” de la Obştea Tulnici a fost strămutat

Gabriel Sava
3 sep 2013 3663 vizualizări
Reprezentanţii Obştii au invocat intervenţii şi presiuni politice marca PSD şi au obţinut strămutarea dosarului penal de la Focşani la Brăila.In vară, 19 reprezentanţi ai Obştii Tulnici şi ai unor societăţi comerciale din zonă, au fost trimişi în judecată cu privire la o posibilă fraudare a fondurilor destinate curăţirii pajiştilor.Alte opt dosare civile au fost strămutate la instanţe din ţară la cererea Obştii Tulnici, pe acelaşi motiv

Judecătorii Curţii de Apel de la Galaţi au considerat că dosarul penal privind mai mulţi reprezentanţi ai Obştii Tulnici, trimişi în judecată în vara acestui an, ar putea fi supus unor intervenţii la nivel local. “Admite cererea de strămutare a judecăţii formulată de Obştea de Moşneni Tulnici, jud. Vrancea. Dispune strămutarea judecării dosarului nr. 3599/91/2013 de la Tribunalul Vrancea la Tribunalul Brăila, instanţă căreia îi va fi înaintat dosarul. Cu menţinerea actelor de procedură îndeplinite până la data admiterii cererii de strămutare. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor gălăţeni din data de 29 august 2013. Motivarea magistraţilor gălăţeni, care va fi redactată în perioada următoare, va lămuri care au fost bănuielile ce au dus la decizia de strămutare a dosarului supus unor puternice interese de natură politică şi implicit economică. Conform solicitării formulate de reprezentanţii Obştii de Moşneni Tulnici, “bănuiala legitimă” este motivul principal al cererii adresate şi căreia instanţa gălăţeană i-a dat curs. “(…) există un interes manifestat a unor persoane cu funcţii importante la nivelul judeţului Vrancea , dar şi ale magistraţilor instanţelor vrancene care au case de odihnă ori rude în localităţile componente ale comunei Tulnici pentru ca persoanele din conducerea obştii şi implicit avantajele provenite din bunurile obştii să fie folosite în interesul lor sau ale persoanelor obediente acestora”, se arată în cererea de strămutare formulată de reprezentanţii Obştii. În cerere, reclamanţii, au mai indicat faptul că, din 2010, de cand conducerea Obştii a fost preluată de un nou preşedinte şi un nou Consiliu de Administraţie, apropiaţi ai PD-L, împotriva acestora s-au exercitat presiuni permanente, care ar fi vizat numirea unei conduceri aservite grupurilor de interese apropiate PSD.

Sute de dosare împotriva Obştii de Moşneni Tulnici

Aceştia au mai indicat faptul că, de la preluarea Obştii de actuala conducere, confirmată şi anul acesta în urma alegerilor din primăvară, fostul conducere şi apropiaţi ai acesteia, au iniţiat, în perioada 2011- 2013, nu mai puţin de 176 de cauze pe rolul Judecătoriei Focşani şi alte 60 pe rolul Tribunalului Vrancea “pentru anularea sau constatarea nulităţii hotărarilor adunărilor generale şi a deciziilor consiliului de administraţie ale obştii , dispuse de către aceste foruri de decizie în interesul membrilor obşteni, şi una dintre ultimele acţiuni ale acestor persoane este acest dosar penal nr. 3599/91/2013, în care este pusă sub acuzare toată conducerea actuală a Obştii de Moşneni Tulnici. Acest dosar este o făcătură în care, pe toată durata cercetărilor din anul 2011 pană în 2013 , toate dovezile , inclusiv expertizele tehnice dispuse de anchetatori, sunt în favoarea obştii şi a conducerii acesteia, totuşi acest dosar ajunge în instanţă cu alte acuzaţii decat cele pentru care s-a început urmărirea penală”, după cum se arată în cererea de strămutare. Obştenii au indicat mai multe nume de judecători care ar fi apropiaţi de grupurile de interese privind pădurile de la Tulnici. “Acest lucru se face datorită faptului că grupurile interesate, care au pregătite persoane spre a fi «propulsate» în conducerea Obştii , au acces la magistraţii instanţelor din judeţul Vrancea unde se judecă fondul cauzei prezentului dosar, precum şi fondul şi recursul cauzelor civile. Printre aceştia se află d-na judecător Daniela Matache, şefa Secţiei Penale a Tribunalului Vrancea şi fost preşedinte al Judecătoriei Focşani, soţia secretarului de stat în Ministerului Dezvoltării Iulian Matache , d-na judecător Silva Duţă, soţia fostului secretar de stat în Ministerului Mediului, Gică Duţă, membru marcant PSD , domnul judecător Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea, nepotul directorului economic din cadrul CJ Vrancea , toţi apropiaţi şi subordonaţi ai preşedintelui Consilului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, arhicunoscutul «baronul de Vrancea» , care are interese politice şi economice în zonă”, se mai arată în cererea de strămutare depusă de reprezentanţii Obştii.

Dosarul penal a fost repartizat prin dispoziţia judecătorului

Printre motivele care au dus la formularea cererii de strămutare a dosarului 3599/91/2013 se numără şi faptul că acesta ar fi fost repartizat la un complet şi la un termen prin dispoziţia preşedintei Secţiei Penale. “Vă facem cunocut faptul că  în cauză de faţă s-a fixat termen -nu în mod aleatoriu prin repartizare computerizată aşa cum prevede Regulamentul – ci prin intervenţia d-nei preşedinte al Secţiei Penale, Daniela Matache, care a oprit de la reparizare un complet de judecată pentru incompatibilitate cu toate că, în aceeaşi situaţie se mai afla şi un alt complet . Mai mult decat atat, dosarul în cauză a fost repartizat unui complet specializat DIICOT, cu toate că cercetarea s-a efectuat de un procuror de la secţia judiciară a Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea, iar în cauza nu este vorba de un grup infracţional organizat”, au mai precizat reprezentanţii Obştii Tulnici în cererea adresată instanţei. Legat de strămutarea acestui dosar, preşedintele instanţei, judecătorul Costică Diţă, a evitat să facă orice comentariu. “Am aflat că s-a strămutat acest dosar, motivele le vor explica judecătorii cand vor redacta motivarea hotărarii. Eu ştiu doar că este un dosar penal, care nu văd ce legătură ar putea să mai aibă cu politicul”, a declarat preşedintele instanţei vrancene. Nici reprezentanţii Parchetului nu s-au arătat îngrijoraţi de motivele care au dus strămutarea acestui dosar, considerand chiar că judecarea într-un alt judeţ va feri soluţia respectivei instanţe de orice fel de acuzaţii. Trebuie precizat şi faptul că, pană în prezent, Obştea Tulnici a reuşit să mai strămute alte opt cauze de la instanţele vrancene la altele, precum Brăila sau Tulcea, pe acelaşi motiv de “legitimă bănuială”. Dosarul penal în cauză urmează să plece de pe rolul Tribunalului Vrancea în perioada următoare, după care va fi înregistrat pe rolul instanţei brăilene. (Gabriel SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
cetatean, acum 3887 zile, 13 ore, 27 minute, 3 secunde
de ce ne stergeti comentarile???!!!!!mai spuneti ca sunteti un ziar corect si drept.........
danb, acum 3887 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Mda, din lac in put, cum s-ar zice. Daca nu sunt la curent i-as informa pe stimatii tulniceni obstneni ca Oprisan va fi sef de regiune peste Braila, Buzau si Galati si in aceasta viitoare calitate citeste integral
mos toader, acum 3887 zile, 14 ore, 35 minute, 21 secunde
s-a demonstrat inca o data ca instantele din vrancea sunt corupte si politizate ....... majoritate judecatorilor se vand peentru interese personale ale lor si familiilor ..
obstean, acum 3887 zile, 14 ore, 55 minute, 6 secunde
BRAVOOOOOOOOO,era si timpul aici la noi nu se rezolva nimic toti sunt subordonati politic....sa le urmam exemplu trezirea fratilor!!!!!!!!!suntem multi nedreptatiti................
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.