Jurnalism cetatenesc

Istoria zilei de 26 iulie

Ziarul de Vrancea
25 iul 2014 896 vizualizări
Astăzi este Ziua Naţională a Cubei, Republicii Maldive şi Liberiei

1721: S-a născut Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, (d. 1803) A fost un jurist sas, colecţionar de artă  şi fondator al muzeului din Sibiu, care astăzi îi poartă numele.
1741: A fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruşi; în 1867 a fost cumpărată de SUA. În prezent, Alaska este stat al SUA.
1847: Liberienii îşi declară independenţa într-un stat numit „Republica Liberia”. Liberia este o ţară de pe coasta de Vest a Africii, care se învecinează cu Sierra Leone, Republica Guineea şi Coasta de Fildeş.
1856: S-a născut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist (d. 1950)  A fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanţi dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare
1875: S-a născut Carl Gustav Jung, psihanalist (d. 1961) A fost medic, psiholog  şi psihiatru elveţian, fondatorul psihologiei analitice.
1887: L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă. Esperanto (cel care speră) este cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Limba a fost lansată în 1887, pentru a servi ca limbă internaţională auxiliară, o a doua limbă pentru fiecare. Numărul vorbitorilor de esperanto este greu de stabilit. În funcţie de sursă, se menţionează între o jumătate de milion şi câteva milioane. Primul dicţionar de esperanto pentru vorbitorii de limba română a apărut în 1889. Este menţionată în "Cartea recordurilor" ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. În plus, are o scriere pur fonetică: fiecărei litere îi corespunde un singur sunet, şi pentru fiecare sunet există o singură literă.
1908: Procurorul general al Statelor Unite a înfiinţat o organizaţie ce a stat la baza FBI-ului din ziua de astăzi.
1919: Este adus şi îmmormântat, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I în Primul Război Mondial, erou al luptelor de la Mărăşeşti. Pentru această ocazie, Primăria Focşani a cheltuit pentru decorarea gărilor de la Focşani şi Mărăşeşti suma de 392,50 lei. (C. Cherciu, Focşani, o istorie în date şi mărturii, 2010, p.351)
1940: La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) şi Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, şi Adolf Hitler şi Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri şi negocieri directe.
1941: Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei şi Basarabiei.
1945: Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
1945: Partidul Laburist câştigă alegerile generale din Marea Britanie. Este sfârşitul erei lui Winston Churchill.
1953: Prin lansarea unui atac nereuşit împotriva unei baze militare din Santiago de Cuba, Fidel Castro a declanşat Revoluţia Cubaneză. Astăzi este sărbătorită ca zi naţională.
1956: În Egipt are loc naţionalizarea Canalului Suez.
1965: Se garantează independenţă deplină pentru Maldive, cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populaţiei cât şi al suprafeţei. Maldive este, de asemenea, statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume.
1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacţionată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.