Educație

Învăţămantul vrancean, marcat de modificări la nivel de conducere în 2016

Ziarul de Vrancea
3 ian 2017 3116 vizualizări
Concurs de directori cu scandal, pe final de an, cu directori noi în zeci de şcoli vrancene u şeful IŞJ anunţă monitorizarea şcolilor în care “exerciţiul democratic nu funcţionează”

Anul 2016 a adus în învăţămantul vrancean modificări importante în ceea ce priveşte echipa managerială de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi s-a finalizat cu un concurs contestat pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli. Concursul pentru inspector general a fost picat de candidaţii de la Vrancea în prima fază, MENCŞ numindu-l cu delegaţie în vară pe profesorul Dorin Cristea la carma IŞJ Vrancea. Acesta a promovat concursul de inspector general la care a concurat cu profesoara Livia Marcu, care a promovat şi ea concursul. Cum Dorin Cristea a avut punctaj superior acesta a fost numit la şefia IŞJ Vrancea. Au urmat modificări în echipa Inspectoratului Şcolar Judeţean  Vrancea, urmate de un concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere din unităţile de învăţămant, concurs desfăşurat la nivel naţional, în premieră, cu subiecte unice dar şi cu mare …tam-tam. Unii dintre candidaţii consideraţi favoriţi au picat proba scrisă, iar alţii au refuzat să participe la concursul considerat prea…grăbit şi cu o metodologie cu multe scăpări. Afişarea rezultatelor a adus şi 5 contestaţii care au fost soluţionate de comisii din alte judeţe, dar şi tensiuni în plus în cancelariile în care şcolile nu au avut candidaţi promovaţi. Concursul a fost marcat de scandalul de la Colegiul “Ion Mincu” unde profesorul Jan Zbârciog, care a candidat atât pentru funcţia de director, cât şi pentru cea de director adjunct, s-a retras din concurs după ce a fost acuzat de colegul său de cancelarie, profesorul Vasile Lupu, că s-ar fi folosit de documente false ce i-au permis înscrierea la concurs. După cateva zile, însă Jan Zbarciog şi-a retras cererea de…retragere, aşa încat anul 2017 l-a prins din nou în funcţie. Şi la Liceul Pedagogic concursul de directori a fost unul cu…cantec. Profesorul Marius Măciucă, care a caştigat în faţa Feliciei Panaite, a decis, surprinzător, să se retragă, asupra acestuia planand suspiciunea că s-ar fi folosit de documente false la înscrierea la concurs.

Funcţii cu delegaţie, cadou de Crăciun în 31 de şcoli

Finalul lui 2016 a adus directori noi în 31 de unităţi de învăţămant vrancene, altele decat cele care au funcţiile de conducere ocupate prin concurs. Două dintre acestea vor avea şi alţi directori adjuncţi. Este vorba de unităţile de învăţămant la care nu au fost ocupate funcţiile de conducere în urma desfăşurării concursului din toamnă. În acestea au avut loc Consilii Profesorale în cadrul cărora au fost făcute propuneri de directori ce au fost înaintate, apoi, către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. Consiliul de Administraţie al IŞJ a luat în discuţie chiar în Ajunul Crăciunului propunerile din şcoli pe care apoi le-a avizat. “Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a dat aviz conform deciziilor Consiliilor Profesorale. Sunt în total 31 de şcoli cu directori plini sau adjuncţi, iar două dintre ele au întreaga echipă de conducere numită prin detaşare pe funcţie. Avize au primit cei care au avut cele mai multe voturi în cadrul Consiliilor Profesorale. Nu am făcut rabat de la acest lucru”, ne-a declarat la acel moment inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, profesorul Dorin Cristea. Detaşaţi pe funcţie vor fi şi cei cinci candidaţi  la concursul din toamnă, dar care nu au fost evaluaţi din cauza neîntocmirii comisiilor, ca urmare a refuzului autorităţilor locale de a-şi trimite reprezentanţi. Toţi directorii, atat cei care au promovat concursul, cat şi cei detaşaţi pe funcţie, îşi vor prelua mandatele începand cu data de 9 ianuarie 2017. Deosebirea dintre aceştia constă în faptul că directorii numiţi prin detaşare vor rămane în funcţie pană la organizarea unui nou concurs, dar nu mai tarziu de 31 august 2017. 

“Voi monitoriza foarte atent aceste şcoli”

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Dorin Cristea, a precizat că va monitoriza cu mare atenţie unităţile de învăţămant care nu au directori numiţi prin concurs. “Mulţi au trăit cu impresia că nu sunt respectate dorinţele din cancelarii. Dar nu este deloc aşa. Detaşare pe funcţie au primit cei care au avut cele mai multe voturi în Consiliile Profesorale. A fost un exerciţiu de democraţie, iar unii şi-au bătut joc. Voi monitoriza foarte atent aceste şcoli care nu ştiu să respecte regulile exerciţiului democratic”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, Dorin Cristea. (M. V.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
acelasi profesor scarbit, acum 2669 zile, 6 ore, 33 minute, 45 secunde
Tinand cont ca la o scoala niciunul dintre directori nu este expert acum e musai sa le aprobati dosarele desi anul trecut au picat cu brio, nu?
un profesor scarbit, acum 2669 zile, 6 ore, 43 minute, 46 secunde
Repetati aceleasi minciuni gogonate. Nu este adevarat nimic. Au fost PUSI in minunatele scaune oameni care nu au intrunit jumatate din voturi asa cum era normal. Ba chiar a devenit directoare o citeste integral
monitor, acum 2669 zile, 16 ore, 59 minute, 40 secunde
D-le Inspetor general ce o sa mai monitorizati dvs. dar ce o sa va monitorizam noi !
Tulcea, acum 2668 zile, 4 ore, 38 minute, 16 secunde
Care noi? Domnișoarele bătrâne si frustrate? Ți- a plăcut viața de tânără și acum nu mai da nimeni nicio ceapa degerata pe tine! Crezi ca nu stiu de avorturile pe care le-aii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.