Educație

Foto si video!!! Copii chinezi printre premianții Concursului “Noelia Prisecaru”. Marele trofeu a plecat din județ

Alexandra TĂTARU
19 iun 2016 5621 vizualizări

Concursul interjudeţean de interpretare ediția a VIII-a 2016, s-a desfăşurat în  zilele de 17 și 18 iunie în Sala Mare a Ateneului Popular ”Mr. Gh. Pastia” Focșani reunind peste o sută de talente muzicale din toată țara. Micii instrumentiști la pian și chitară clasică au obținut premii și mențiuni pentru interpretare la fiecare categorie de vârstă, iar pentru marele trofeu au fost făcute două nominalizări, ținându-se până la final concurenții în tensiune. 

În competiţie au fost înscriși peste 100 de participanţi talentaţi din câteva judeţe ale ţării şi de toate vârstele şcolare, atât de la liceele şi şcolile generale de muzică, dar şi de la şcolile populare de artă şi învăţământ privat. Au venit la Focşani elevi din judeţele Vrancea, Iaşi, Vaslui, Bacău, Brăila, Galaţi, Buzău şi Bucureşti. Marele trofeu a plecat la Suceava, însă foarte mulți concurenți s-au bucurat pentru obținerea de premii, mențiuni și premii speciale. Concursul a fost finanțat prin bunăvoința unor sponsori și a fondurilor proprii ale organizatorilor. 

Copii talentați și harnici


Dacă în prima zi de concurs au fost interpreți de la clasele primare, a doua zi a concursului a fost rezervată concurenților de la clasele gimnaziale, partiturile interpretate de aceștia fiind mult mai complexe. Totuși, unul dintre concurenții de la clasele primare, Albert Gugulan din Buzău (10 ani), a obținut pe lângă premiul I la interpretare și un premiul special al juriului pentru o piesă romantică și, totodată, a devenit unul dintre nominalizații la marele trofeu. ”Albert este un copil extraordinar de talentat, a reușit să învețe partitura ”Chopin – Fantaisie Impromptu”, de altfel foarte dificilă, în doar 5 săptămâni și a perfecționat-o într-o perioadă relativ scurtă” ne-a spus profesoara sa, Emilia Stelea. 

Foto dreapta: Shao Andrei si Xi-Ana Maria

Tot un copil deosebit este și micuțul Matei Lăbunț (foto stanga)  din Focșani, din spusele doamnei profesoare de pian, care și-a descoperit talentul în urmă cu doar doi ani și de atunci a avut o dezvoltare și un progres rar întâlnit. Matei Lăbunț este, se pare, unul dintre viitorii pianiști pe care îi va consacra Focșaniul, pentru că a declarat că doar asta vrea să facă în viitor. Îi dorim mult succes, mai ales că el a câștigat Premiul l la interpretare și Premiul special al juriului pentru expresivitatea interpretării. 

Tot din Focșani, s-au remarcat și micuții: Delia Dumitru (preșcolar) care a obținut un încurajator premiu întâi, Sofia Cherciu (clasa 0) tot cu premiul I la interpretare pian, dar și micuțul Andrei din clasa I, de origine chineză, din Bârlad, cu un merituos premiu al II-lea. Liu Jin – Shuo Andrei a stat până la finalul concursului, cu emoție, alături de părinții săi, pentru a o încuraja și pe surioara sa, Liu Jin-Xi Ana Maria care a obținut un premiu întâi la categoria clasa a V-a. ”Ana Maria este la a doua participare la concursul de la Focșani, iar micuțul Andrei abia la prima participare” a spus tatăl acestora. 

 

Cine a luat marele trofeu

Multe premii au obținut și cei de la clasele mari (a VI-a, VII-a și VIII-a), ieșind în evidență complexitatea partiturilor și modul impecabil de interpretare. I-am urmărit pe câțiva dintre ei: David Lefter (premiul I), Iustina Ionașcu (premiul I), Eduard Johann Groza (premiul I și premiul special pentru interpretarea unei piese moderne), toți din Focșani, dar și pe participanții din Brăila, Buzău și Bârlad: Bordea Sofia, Simionescu Oana,  Stanciu Giulia, Toma Raluca, Zota Irina și alții. Talentul participanților nu este doar nativ, ci este rezultatul a multor ore de studiu pe zi, ore care trebuie alăturate unui program de școală și așa aglomerat cu multe teme. Ei își sacrifică deseori programul de joacă pentru a face performanță. ”În concurs s-au prezentat copii extrem de talentați și care studiază multe ore pe zi. Cred că cel puțin 4-5 ore pe zi și asta se cunoaște. Am remarcat până acum un participant de la Buzău, altul de la Suceava, dar și copii de la Focșani. Vom vedea până la final ce mai descoperim” a mărturisit cu bucurie Ecaterina Turcu, membră a juriului, în una din pauzele concursului. 

În final, marele trofeu ”Noelia Prisecaru”, ediția a VIII-a 2016 a revenit concurentului din Suceava, Hulupțuc Cosmin, clasa a VIII-a la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu”.

”Rezultatele au fost foarte bune, îi felicit din inimă pe toți participanții și le doresc să se bucure de prezent, dar să aibă mare grijă la viitor” a concluzionat președintele de onoare al juriului, conf. univ. dr. Grigore Cudalbu, la festivitatea de premiere. 

Cine a făcut parte din juriu

Concursul  a fost organizat de Liceul de Artă „Gh.Tattarascu”, în parteneriat cu IȘJ Vrancea şi Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia  din Focşani.

Din juriu au făcut parte: conf. univ. dr. Grigore Cudalbu de la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, prof. Galina Cojocar de la Liceul ”Haricleea Darclee” Brăila, prof. Ecaterina Turcu de la Liceul de Artă Focşani, Sorin Georgescu, instrumentist la Opera Naţională Bucureşti, prof. Marius Răgălie de la Liceul de Arte din Buzău, prof. Vasile Galiş de la Liceul de Artă din Iaşi.

Aș vrea să mulțumesc tuturor membrilor juriului pentru efortul pe care l-au făcut în aceste două zile foarte, foarte încărcate, și aș mai vrea să mulțumesc în mod deosebit doamnei prof. Cristescu Viorica care a fost sufletul acestui concurs. De asemenea, felicit toți concurenții și îi așteptăm anul viitor din nou!” a completat, la festivitatea de premiere, doamna inspector de specialitate și coodonatorul proiectului, prof. Doina Collavini. (Alexandra TĂTARU)

 

Cititi si: Concursul “Noelia Prisecaru”, între pianul cel nou şi chitara clasică

Albert Gugulan si profesoara Emilia Stelea

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.