Educație

Concursul “Noelia Prisecaru”, între pianul cel nou şi chitara clasică

Ziarul de Vrancea
17 iun 2016 4883 vizualizări
În acest an, inter-pretările elevilor artişti de la secţiunea pian au loc cu „sunetul cel valoros” al cunoscutului producător german de piane recunoscut în întreaga lume - C.BECHSTEIN

Concursul interjudeţean de interpretare “Noelia  Prisecaru” Focşani, ediţia a VIII-a, a început vineri şi va include, pe parcursul a două zile, o serioasă competiţie de interpretare pe două secţiuni: pian şi chitară clasică. Concursul se adresează elevilor pianişti din ciclul primar şi din ciclul gimnazial precum şi elevilor chitarişti din ciclurile primar, gimnazial şi liceal şi are ca principal obiectiv îmbunătăţirea procesului instructiv - educativ prin stimularea spiritului de competiţie. Concursul interjudeţean de interpretare “Noelia  Prisecaru” 2016 se desfăşoară în Sala Mare a Ateneului Popular ”Mr. Gh. Pastia”, în competiţie înscriindu-se peste 100 de participanţi talentaţi din toate judeţele ţării şi de toate vârstele şcolare, atât de la liceele şi şcolile generale de muzică, dar şi de la şcolile populare de artă şi învăţământ privat. Au venti la Focşani elevi din judeţele Vrancea, Iaşi, Vaslui, Bacău, Brăila, Galaţi, Buzău şi Bucureşti. La secţiunea 1- pian, concurenţii trebuie să prezinte un repertoriu alcătuit din 1 studiu şi doua piese diferite ca gen, stil şi caracter din memorie, fără repetiţii, cu limită de timp, iar la secţiunea a II-a –pian, concurenţii au avut de prezentat un repertoriu alcătuit din două lucrări diferite, tot din memorie, în limita a 10 minute. Şi pentru cele două secţiuni dedicate chitarei, concurenţii au avut de pregătit câte două lucrări diferite ca gen şi stil, într-o anumită limită de timp. 

Ediţia a VIII-a, prima care se desfăşoară cu un pian adevărat

Deschiderea concursului a fost făcută de coordonatorul proiectului, prof. Doina Collavini, care a menţionat comitetul de organizare, invitaţii speciali şi membrii juriului, iar cu emoţie, a completat faptul că ”ediţia a VIII-a a concursului este prima care se desfăşoară cu un pian adevărat şi suntem nespus de fericiţi pentru această bijuterie, pentru că până acum am avut numai piane de împrumut”. Pianul a fost achiziţionat de curând de Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia, reprezentând o notă de prestigiu şi calitate pentru viaţa muzicală focşaneană.  În deschiderea concursului au fost prezenţi şi invitaţii speciali, parte din comitetul de organizare şi anume: inspector general şcolar Dorin Cristea, Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului Popular, şi noul primar ales, Cristi Valentin Misăilă.

Am avut bucuria să fiu alături de aceşti concurenţi şi să inaugurăm încă o dată acest pian, atât pentru micii pianişti, dar şi pentru toţi focşănenii. Le doresc participanţilor la acest concurs să câştige, să facă parte dintre cei mai buni şi ne dorim ca toţi concurenţii să aibă încredere în noi că vor avea toată susţinerea noastră. Cultura şi arta vor avea sprijinul nostru necondiţionat”, a spus în deschiderea concursului, primarul Cristi Valentin Misăilă. Printre membrii juriului se regăsesc atât specialişti din oraşul nostru, dar şi reprezentanţi ai liceelor şi Universităţilor de artă şi muzică precum: prof. univ. dr. Grigore Cudalbu de la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, prof. Galina Cojocaru de la Liceul ”Haricleea Darclee” Brăila, prof. Ecaterina Turcu de la Liceul de Artă Focşani, Sorin Georgescu, instrumentist la Opera Naţională Bucureşti, prof. Marius Răgălie de la Liceul de Arte din Buzău, prof. Vasile Galiş de la Liceul de Artă din Iaşi. Reamintim cititorilor că pianul acustic C. Bechstein B -212 a fost achiziţionat pentru Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia” şi comunitatea focşăneană, cu sprijinul Consiliului Local Focşani şi inaugurat pe 13 iunie 2016 în cadrul unui concert festiv pentru pian şi orchestră. Concursul  este organizat de Liceul de Artă „Gh.Tattarascu”, în parteneriat cu ISJ Vrancea şi Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia  din Focşani.  (Alexandra TĂTARU)

Concursul muzical poartă numele unei adevărate doamne a pedagogiei pianistice vrâncene – NOELIA  PRISECARU (alintată Noelly sau Lilly). S-a născut în Franţa, în familia şefului de muzică militară Lucio Vecchi; mama, directoarea unui pension, moare când fiica sa, Noelia, avea 6 ani. Lucio Vecchi îşi ia familia, pe Noelia şi ceilalţi 4 băieţi, şi vine în România, stabilindu-se la Focşani. Noelia va studia la Bucureşti, la Institutul Catolic Notre Dame de Sion, unde va primi şi o temeinică  educaţie pianistică. Se va întoarce la Focşani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Aici va preda lecţii de pian mai întâi în sistem particular, apoi la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice abia înfiinţată la acea vreme, condusă de prof. Nicolae Jurjiu. Aici va fi colegă de catedră cu profesori deosebiţi, printre care Urania Pollatus, Maria Mîrza, Alexandru Rădulescu. Datorită sensibilităţii, talentului şi a dăruirii profesionale, nu întârzie să apară şi rezultatul muncii sale, prin pregătirea unor elevi de seamă care, la rândul lor, vor duce mai departe faima şcolii de muzică  din Focşani:  prof. univ. Lavinia Tomulescu Coman – Bucureşti, prof.univ. Paula  Diaconu Bălan – Iaşi,  Ioan şi Horia Maxim – Bucureşti, Antoaneta Nedelcu – Hamburg, Luiza  Donciulescu -  Bucureşti,  Antoaneta Martin Ciobanu -  Focşani.  (Verona CALMÎŞ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.