Educație

Biserica de lemn a Schitului Buluc este din nou monument istoric

Mihai Boicu
28 nov 2014 1839 vizualizări
Lăcaşul de cult a fost clasat în grupa valorică “B” de Ministerul Culturii u de asemenea, pentru prima dată, au fost clasate cinci icoane de la Schitul Buluc şi patru cărţi vechi de la Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”

Biserica de lemn “Sfanta Treime” a schitului Buluc a fost clasată în categoria monumentelor istorice, prin ordinul de ministru 2740 din 11 noiembrie, semnat de premierul Victor Ponta, ministru interimar al Culturii.Biserica a fost clasată în grupa valorică “B” şi va purta Codul VN II – m – B – 21099 în Lista Monumentelor Istorice. “Această procedură a început în primăvara anului 2014 şi a constat în întocmirea documentaţiei necesare clasării monumentului, aprobarea acestei documentaţii în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 5, Iaşi, respectiv a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Biserica de lemn “Sfanta Treime” a Schitului Buluc s-a aflat pe Lista Monumentelor Istorice în perioada 1921-1947, după care nu s-a mai regăsit în această listă”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea. Ultima clasare a unui monument istoric a avut loc în urmă cu cinci ani, atunci cand Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cazaclii, Odobeşti, a fost clasată monument istoric de categoria A.

Icoane şi cărţi vechi clasate


Icoana cu faţa dublă de la Schitul Buluc a fost clasată în patrimoniul cultural naţional mobil

La propunerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din Cadrul Ministerului Culturii a clasat mai multe bunuri în categoria fond a patrimoniului cultural naţional mobil. Printre acestea se află cinci icoane de la Schitul Buluc. Este vorba de o icoană cu faţă dublă, datată 1831. Pe faţa I se află află Sf. Mina, Sf. Haralambie, iar pe faţa II Maica Domnului Hadighitria. O altă icoană clasată este Maica Domnului Hadighitria, cu destinaţia iniţială de icoană împărătească, datată 1840, autor Dinake Zugrav. De asemenea, s-a mai clasat icoana Hristos Învăţător, destinaţia iniţială fiind de icoană împărătească, nedatată, cu autor necunoscut; icoana Hristos Învăţător, destinaţia iniţială de icoană împărătească, datată 1840, autor nesemnat (Dinake Zugrav); icoana Maica Domnului Împărătească, destinaţia iniţială de icoană împărătească, autor pictor roman necunoscut, datată 1824. În afară de icoane s-au mai clasat şi patru cărţi vechi, de la Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”: Ceaslov, 1846, Istoria Noului Testament, 1824,

Cartea folositoare de suflet se numără printre cele patru cărţi de la Biblioteca Judeţeană care au fost clasate

Carte folositoare de suflet, 1819 şi Sfintele şi dumnezeieştile Liturghiui, 1827. Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură, Traian Negulescu, este pentru prima dată cand în Vrancea sunt clasate în patrimoniul cultural naţional icoane şi cărţi vechi. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
miha, acum 3435 zile, 7 ore, 57 minute, 43 secunde
Cautam persoane sa lucreze ca operatori online part-time, intr-un program de lucru de 2-3 ore pe zi(chiar mai putin dupa ce va obisnuiti cu activitatea), program de lucru care vi-l faceti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.