Educație

Şcoala “Anghel Saligny” singura din Vrancea cu programe „After school” şi “Step by step”

Ziarul de Vrancea
23 aug 2014 7069 vizualizări
Tariful pentru acest program este de 9 lei/zi şi reprezintă contravaloarea mesei care i se serveşte copilului, la care se adaugă consumabilele

O singură unitate şcolară din municipiul Focşani derulează în anul şcolar 2014-2015 programul “After school”: Şcoala Gimnazială “Anghel Saligny”. Deşi nu există o metodologie clară a Ministerului Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte acest program, conducerea acestei unităţi de învăţămant a decis că este o modalitate de a veni în sprijinul părinţilor care nu au alternative în a-şi lăsa copiii în orele de după-amiază. La Şcoala “Anghel Saligny” în jur de 50 de elevi din ciclul primar sunt înscrişi în programul „Timpul liber pas cu pas”, care se desfăşoară de doi ani. Programul elevilor de la “After School” se desfăşoară normal în orele de dimineaţă, ca la învăţămantul tradiţional, iar în intervalul 12,00-13,00 elevii servesc masa de pranz într-o sală special amenajată în incinta unităţii. Desfăşoară apoi, până în jurul orei 15,30-16,00, când părinţii vin să-i ia, atat activităţi didactice cât şi opţionale de informatică, muzică, desen, iar cei mai mici, în zilele de vineri, vizionează filme adecvate varstei. Costul unei zile la “After school” este de 9 lei şi reprezintă contravaloarea mesei, potrivit directorului Şcolii “Anghel Saligny”, Florentina Olteanu.  “Avem o clasă de-a I-a şi una de-a II-a la “After school”, iar anul acesta şcolar vom înfiinţa încă una pentru elevii de la clasa pregătitoare. În total unitatea are 5 clase pregătitoare în anul şcolar 2014-2015, dintre care înfiinţăm una de after school, la solicitarea părinţilor.  Avem numeroase solicitări în acest sens. Se plăteşte contravaloarea mesei, care anul trecut a fost de 9 lei/zi/copil, dar numai pentru cine vrea. Am avut şi copii care au venit cu pacheţel de acasă. Părinţii sunt cei care decid firma de catering cu care se încheie contract”, ne-a declarat profesoara Olteanu. Potrivit acesteia, părinţii mai suportă şi contravaloarea consumabilelor, în funcţie de activităţile desfăşurate de elevi.

Unitatea şcolarizează şi în alternativa “Step by step”

Şcoala “Anghel Saligny” şcolarizează copii şi în altervativa ”step by step”, fiind una dintre cele patru unităţi din Focşani în care mai funcţionează acest sistem. “Avem patru clase în alternativa “step by step”, pe fiecare an de studiu de la ciclul primar, mai puţin la clasa a II-a, deoarece se înfiinţase atunci clasa pregătitoare şi nu ştiam foarte clar cum va funcţiona aceasta. Dar sunt cerinţe foarte mari şi în alternativa “step by step” şi am decis să răspundem solicitărilor părinţilor”, ne-a mai spus directorul Şcoii “Anghel Saligny”, Florentina Olteanu. Avantajul acestei alternative îl constituie faptul că elevii îşi fac temele în clasă, în orele de după-amiază, asistaţi de unul dintre învăţătorii de la clasă. Deşi există numeroşi părinţi care doresc program prelungit pentru copiii lor, numai Şcoala 3 şi Liceul Pedagogic mai au clase de “step by step”. La Şcoala “Duiliu Zamfirescu”, una dintre primele din judeţ care au înfiinţat clase în această alternativă, mai funcţionează doar o clasă pregătitoare, în incinta Grădiniţei 7. Din clasa I elevii acesteia trec la învăţămantul tradiţional. Motivul îl constituie, în principal, lipsa de spaţiu. Există însă şi un dezinteres al unor directori care, din comoditate sau neştiinţă, evită să organizeze un astfel de sistem. Nu în ultimul rand dezinteres există şi din partea cadrelor didactice care preferă învăţămantul tradiţional unde, în cele mai multe situaţii, la ora 12,00 pleacă acasă. Drept exemplu stau cele trei posturi de învăţători, în alternativa “step by step”, scoase la concursul de titularizare din acest an de Liceul Pedagogic, care au rămas neocupate. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.