Economic

Romanii nu prea mai cred în visul european

Ziarul de Vrancea
3 mar 2017 479 vizualizări
Procentul românilor care au încredere în UE a scăzut de la 65% la 52% la zece ani după aderare

La 10 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, procentul românilor care au încredere în uniune a scăzut de la 65% la 52%, dar rămâne peste media europeană, potrivit eurobarometrului publicat ieri de reprezentanţa Comisiei Europene din România. La nivelul UE, încrederea în uniune a scăzut mai mult decât în România, cu 21 de puncte procentuale, de la 57% în 2007 la 36% în prezent. Românii rămân, astfel, printre cei mai optimişti europeni, deşi România este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Românii păstrează o viziune mai bună asupra viitorului Europei faţă de media europeană - 75% vs. 69%. Principalul beneficiu al apartenenţei la UE, perceput de 35% dintre români, a fost libera circulaţie, nivel peste media europeană, de 26%. Totodată, patru din zece români (41%) consideră că impactul crizei economice asupra locurilor de muncă nu a atins apogeul, însă 60% cred că UE se îndreapta în direcţia corectă pentru a ieşi din criză. În ultimii zece ani, încrederea românilor în instituţiile naţionale a crescut, o tendinţă inversă decât la nivelul UE. Astfel, încrederea românilor în Parlamentul naţional a crescut din 2007 până în prezent de la 19% la 22%, dar la nivelul UE a scăzut de la 43% la 32%. În ceea ce priveşte Guvernul, încrederea românilor a crescut de la 19% la 29%, dar a scăzut pe plan european de la 41% la 31%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.