Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Protocol de cooperare economică între Moldova şi Rusia

Ziarul de Vrancea
1 dec 2016 1108 vizualizări
Vicepremierii Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, Octavian Calmîc şi Dmitri Rogozin, au semnat marţi, la Moscova, un protocol pentru cooperarea economică. Documentul nu prevede, însă, ridicarea embargoului impus de Rusia asupra produselor vinicole, vegetale şi animale provenite din Republica Moldova, anunţă Deschide.md, precizând că dosarul va fi abordat în cursul vizitei preşedintelui-ales Igor Dodon la Moscova.

Documentele semnate includ acţiuni prioritare de cooperare bilaterală în domeniul comerţului, mediului de afaceri, în sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migraţie şi sfera umanitară, precum şi colaborarea regională. Printre altele, partea rusă şi-a luat angajamentul să ofere 75.000 de autorizaţii pentru transportatorii moldoveni în Federaţia Rusă şi 750 de autorizaţii pentru a tranzita teritoriul Federaţiei Ruse către ţări terţe, ceea ce va facilita comerţul între cele două state, dar şi exporturile către ţări precum Kazahstan, Kârgâstan etc.
Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, „sigur că, suplimentar, părţile trebuie să semneze un acord, care a fost agreat şi a fost convenit. Acest lucru trebuie să se întâmple în trimestrul unu al anului 2017 şi, imediat după aceasta, Federaţia Rusă va pune la dispoziţie toate aceste cantităţi de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova". În acest an. Republica Moldova a beneficiat doar de câteva mii de autorizaţii pentru transportarea mărfurilor spre Federaţia Rusă şi doar 50 de autorizaţii de tranzit spre ţări terţe.
Ministerul Economiei al Republicii Moldova a subliniat că, în domeniul comerţului, partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Rusia la 19 categorii de mărfuri şi a măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice. Tema respectivă, care a fost abordată, în luna noiembrie de premierul moldovean Pavel Filip, în adresarea sa către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este încă în curs de examinare, iar o decizie finală urmează a fi adoptată la întrevederea şefilor de state, scrie Deschide.md. Potrivit lui Dmitri Rogozin, Dodon este aşteptat la Moscova într-o vizită oficială la sfârşitul acestui an. El a precizat că o parte dintre subiectele privind relaţiile dintre cele două ţări au fost amânate intenţionat, pentru a fi discutate cu preşedintele Republicii Moldova. Printre acestea se numără embargoul rus şi amnistierea migranţilor moldoveni care au încălcat regimul de şedere în Federaţia Rusă.

Investitori români construiesc o centrală electrică în Iran

Investitori din România şi Iran au semnat un acord preliminar privind construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawaţi (MW) lângă graniţa cu Irakul, valoarea acesteia fiind estimată la 700 milioane de dolari, potrivit IRNA. Acordul a fost încheiat în timpul unei vizite a ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în câteva ţări din estul Europei. ”Memorandumul de înţelegere pentru centrala de 1000 de MW de la Mehran a fost semnat de investitori români şi iranieni în timpul acestei vizite”, a declarat un membru al delegatiei iraniene, Mohammad Azadi.
Acordul, semnat între partea română şi compania iraniană Pichak Sanat Ilam, prevede ca 70% din investiţia totală să fie asigurată de partea română. Centrala va fi construită în scopul exportului de energie electrică către Irak, potrivit oficialilor iranieni. Iranul exportă în prezent către Irak 1.500 de MW, dar are în plan creşterea acestei capacităţi la 2.000 de MW.
Potrivit oficialilor iranieni, Irakul are o datorie de circa un miliard de dolari către Iran, legată de achiziţiile de energie electrică. Cele două părţi discută un acord prin care această datorie să fie plătită. În plus, Iranul are în plan construirea unei centrale pe gaze naturale în oraşul irakian Basra, proiect evaluat la 2,5 miliarde de dolari.
Cu această centrală, care ar urma să fie construită de grupul iranian MAPNA, capacitatea energetică a Irakului ar creşte cu 3.000 MW. Irakul se confruntă des cu pene de curent, capacitatea actuală de 8.500 MW fiind prea mică. Totodată, Iranul are în plan construirea de conducte pentru a exporta gaze naturale pentru centralele din Basra şi Bagdad.

Şomajul din zona euro, la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani

Şomajul din zona euro a scăzut în mod neaşteptat în octombrie, la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, semnalând încrederea companiilor în redresarea lentă dar constantă a economiei regiunii, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistică, Eurostat. Rata şomajului a coborât luna trecută la 9,8%, cel mai scăzut nivel atins după iulie 2009, de la un nivel revizuit de 9,9% în septembrie. Analiştii anticipau că rata şomajului se va menţine la nivelul anunţat iniţial de Eurostat, de 10%.
Declinul peste aşteptări al şomajului are loc în contextul apelurilor oficialilor Băncii Centrale Europene (CE), ca guvernele să intensifice măsurile de încurajare a creării de locuri de muncă. Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie nivelul de 0,6%, cel mai ridicat după 2014, dar este cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, oficialii băncii analizând dacă să extindă programul de achiziţii lunare de obligaţiuni, de 80 de miliarde de euro pe lună, dincolo de martie 2017.
Rata şomajului din Germania a fost de 4,1% în octombrie, în timp ce în Spania 19,2% dintre persoane active nu au un loc de muncă.

Înmatriculările Dacia în Franţa au crescut cu 15,8% în 11 luni

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au avansat cu 15,8% în primele 11 luni ale anului, la 100.759 unităţi, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 5,5%, în timp ce piaţa a crescut cu 5%, la 1,82 milioane de unităţi, arată datele publicate ieri de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). În luna noiembrie, înregistrările de autoturisme Dacia au urcat puternic, cu 60,4 %, la 8.032 unităţi, iar cota de piaţă a atins 4,9%, în timp ce piaţa a avansat cu 8,5%. La nivelul pieţei franceze, înmatriculările de autoturisme noi au atins peste 1,82 milioane de autoturisme în primele 11 luni şi 163.170 de unităţi în luna noiembrie.
Prin evoluţia înmatriculărilor în primele 11 luni, Dacia este a cincea marcă de pe piaţa franceză, după Renault (364.735 autoturisme înmatriculate în primele 11 luni), Peugeot (308.490), Citroen (180.392) şi Volkswagen.
Între cele mai bine vândute 100 de modele în 11 primele luni, Dacia Sandero s-a plasat pe locul 6, cu 52.044 unităţi înmatriculate şi o cotă de piaţă de 2,9%, iar Dacia Duster pe 13, cu 32,744 unităţi şi o cotă de 1,8%. Dacia Lodgy se află pe locul 70, cu 6.688 de vehicule şi o cotă de piaţă de 0,4%, în timp ce Dacia Dokker este pe 88, cu o cotă de 0,3%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.