Economic

Investitori străini: Lipsa coerenţei politicilor face Romania necompetitivă

Ziarul de Vrancea
3 nov 2016 622 vizualizări
Circa 70% dintre investitorii străini din Romania consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face Romania necompetitivă în raport cu alte state în care aceştia îşi desfăşoară afacerile, reiese dintr-un sondaj realizat în luna septembrie de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) în randul companiilor care fac parte din organizaţie.

“70% dintre respondenţi consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor, face Romania moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locaţii în care aceştia desfăşoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievaţi consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă”, potrivit studiului. Acesta arată că  50% dintre respondenţi consideră că procesul legislativ s-a înrăutăţit moderat sau chiar semnificativ, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. O mare parte a companiile membre ale CIS au raportat o creştere a poverii administrative, special în domeniul fiscal. “Suntem de părere că această percepţie este legată de formularele ANAF D088 şi D394 privind înregistrarea şi raportarea TVA-ului, pentru că la nivel general companiile apreciază eforturile ANAF de modernizare şi digitalizare realizate cu ajutorul Băncii Mondiale”, susţin investitorii străini din Romania. De asemenea, asociaţia observă o creştere semnificativă a numărului de companii membre care sunt de părere că procesul legislativ are un efect negativ asupra planificării afacerilor.  În 2016, Romania a adoptat mai multe legi fără să realizeze înainte un studiu de impact, desconsiderand uneori principiile economiei de piaţă, consideră investitorii străini. Drept urmare, implementarea acestora a destabilizat anumite domenii ori riscă să o facă în viitor. “Darea în plată şi legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivităţi aplicării legilor în Romania şi cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia romanească”, se mai arată în studiu.  În acelaşi timp, investitorii străini din Romania consideră că îngheţarea de către Guvern a tarifelor RCA a transmis, de asemenea, semnale negative către investitori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.