Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:"Hidroelectrica va fi listată la bursă cand se vor întruni condiţiile de piaţă"

Ziarul de Vrancea
24 iun 2016 945 vizualizări
"Hidroelectrica este un exemplu pozitiv pentru cum poate fi gestionată o companie din sectorul energetic", susţine ministrul Energiei

Hidroelectrica va fi listată la bursă atunci cand condiţiile din piaţă vor permite obţinerea celui mai bun preţ, astfel încat aceasta să fie cea mai mare privatizare făcută vreodată de Romania, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, în cadrul unei conferinţe de presă. El a arătat că, după ieşirea companiei din insolvenţă, Hidroelectrica are trei obiective imediate: continuarea modernizării, a investiţiilor şi a pregătirii pentru listarea la bursă. "În ceea ce priveşte continuarea procesului de modernizare, Hidroelectrica este un exemplu pozitiv pentru cum poate fi gestionată o companie din sectorul energetic, de la faptul că are un sistem de achiziţii publice centralizat şi modern şi cu un control al costurilor care şi-a dovedit deja buna funcţionare", a arătat ministrul. El a subliniat faptul că, cel puţin în mandatul său, Hidroelectrica nu se va întoarce la situaţia de acum patru ani. "Cine îşi închipuie că Hidroelectrica se poate întoarce la năravurile de acum patru ani se înşeală. Cel puţin nu sub mandatul acesta. Hidroelectrica are în acest moment tot ce-i trebuie ca să fie în afara influenţelor nefaste şi vom face tot ce este necesar pentru ca aceste lucruri să continue", a continuat Grigorescu. El a susţinut că banii obţinuţi din listarea companiei nu mai trebuie să meargă pentru acoperirea deficitului bugetar, cum s-a întamplat în cazul altor privatizări. "Eu nu cred că Romania mai este în postura în care să vandă active pentru a acoperi deficite bugetare sau pentru a soluţiona probleme de alcătuire a bugetului de stat. Primul criteriu pe care trebuie să-l avem în vedere este dacă această companie are un viitor, care este acela şi cum această companie poate să-şi dezvolte pe termen mediu şi lung capacităţile de producţie. Eu cred că Hidroelectrica are această vocaţie, inclusiv la nivel regional. Deci nu privatizare de dragul privatizării, ci pentru că Hidroelectrica are în faţă un plan de dezvoltare solid, pe care îl susţine cu mijloace financiare obţinute dintr-un aport la capitalul social", a mai spus oficialul. În opinia sa, listarea va trebui făcută atunci cand condiţiile din piaţă vor permite maximizarea preţului la care vor fi vandute acţiunile. "Sigur că privatizarea trebuie să aibă ca scop şi maximizarea fondurilor pe care compania le va obţine din majorarea de capital social. Trebuie să avem în vedere recomandarea făcută de consultant cu privire la preţul optim şi trebuie să ne uităm la condiţiile din piaţă, cand anume acestea vor fi întrunite, astfel încat această privatizare să fie poate cea mai mare privatizare pe care Romania a făcut-o vreodată. Deci Romania trebuie să-şi aleagă momentul optim, pentru a-şi maximiza poziţia în piaţă şi poziţia companiei în sistemul energetic şi în contextul regional", a punctat Grigorescu.

Conpet plăteşte din 21 iulie dividendele cu randament de 10%

Transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), controlat în proporţie de 58,7% de Ministerul Energiei, va plăti din 21 iulie 2016 pană la finele anului 2016 dividende brute de 7,3 lei pentru o acţiune. La preţul de joi al acţiunii de 71 de lei, rezultă că randamentul plătit la dividende este de 10%. Randamentul se calculează ca raport între dividenul plătit pentru o acţiune şi preţul acţiunii. Conpet va plăti dividendele către acţionarii înregistraţi în evidenţele companiei la 6 iulie 2016. Plata dividendelor se va face în numerar, prin punerea la dispoziţie de către Conpet a sumelor cuvenite, prin intermediul Depozitarului Central la unităţile CEC Bank. Sumele eliberate către beneficiari sunt supuse plafonului de 10.000 de lei pe zi. Conpet Ploieşti a obţinut în 2015 un profit net de 63 mil. lei, din care a alocat 100% spre dividende. Compania cu o capitalizare de 620 mil. lei cheamă acţionarii pe 5 iulie pentru a aproba majorarea capitalului social cu 92 mil. lei, la 121 mil. lei. Aceasta este cea de-a doua convocare pentru majorarea capitalului social după ce prima a picat pe 19 mai, întrucat nu s-a întrunit cvorumul de prezenţă necesar. Majorarea de capital are loc în contextul în care Ministerul Energiei va aduce un aport în natură la capitalul social al companiei sub formă de terenuri în suprafaţă de 554.537 de metri pătraţi, evaluate la circa 54,1 milioane de lei.

Creditele pentru populaţie în lei au accelerat cu 33,7%

Soldul creditelor în lei acordate de băncile de pe piaţa locală a ajuns în luna mai la un nivel record, datorită ratelor dobanzii aflate la minime istorice, creşterii veniturilor populaţiei şi unui sentiment pozitiv al consumatorilor în privinţa economiei. Creditarea în lei a înregistrat în luna mai un avans de 19,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins un record de 117,6 mld. lei, fiind puternic împinsă de o evoluţie dinamică a cre¬ditării pentru populaţie de 33,7%, com¬parativ cu un avans de doar 7,8% al creditelor pentru companii acordate în moneda naţională. Băncile aveau la sfarşitul lunii mai în portofoliu credite totale în valoare de 217,9 mld. lei, în creştere cu doar 2,4% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor BNR. Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci au avansat la nivelul întregului sistem la 256,2 mld. lei, după ce au crescut cu 12,4% faţă de anul trecut. Depozitele în lei au crescut cu 15,1% faţă de 2015 şi au atins un nivel de 172,5 miliarde lei. Economiile populaţiei în lei au crescut cu 9,3%, iar cele ale companiilor cu 23,4%. Şi depozitele în valută au avut un avans de 7,1% la nivelul sistemului bancar. Depozitele populaţiei în valută au crescut cu 7% în timp cu economiile firmelor au evoluat cu 7,2%.

Brexit: Aurul la cea mai ridicată valoare din ultimele 27 de luni

Cotaţia aurului a crescut ieri în urma victoriei partizanilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni, graţie statutului său de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe, informează AFP. În jurul orei 3,50 GMT, uncia de aur a urcat pană la 1.359,08 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 19 martie 2014, în creştere cu aproape 8% comparativ cu valoare înregistrată la debutul tranzacţiilor pe pieţele asiatice, după care a revenit la 1.320 dolari. "După ce a depăşit pragul de 1.350 de dolari în cursul tranzacţiilor pe pieţe asiatice, aurul este pe care să-şi consolideze avansul în jurul valorii de 1.320 dolari", a apreciat Jameel Ahmad, analist la FXTM. Potrivit acestuia, dacă aversiunea faţă de risc se extinde pe pieţele financiare, aşa cum se preconizează, aurul ar putea continua să crească. Cotaţia aurului a fost susţinută vineri de incertitudinile economice şi politice ale Referendumului din Marea Britanie precum şi de repercusiunile sale asupra pieţelor mondiale. Britanicii au votat joi în proporţie de 51,9% pentru ieşirea din Uniunea Europeană, potrivi rezultatelor definitive publicate vineri de comisia electorală.

Renault şi-a redus participaţia la Nissan Motor

Grupul auto francez Renault SA, proprietarul Dacia, şi-a redus participaţia pe care o deţine la partenerul japonez Nissan Motor Co. cu un punct procentual, informează Bloomberg şi Reuters. Conform documentelor remise de Nissan către Ministerul japonez de Finanţe, în prezent grupul auto francez Renault deţine 42,4% din acţiunile Nissan, faţă de 43,4% anterior. În document nu se precizează motivul pentru care Renault şi-a redus participaţia la Nissan. Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Renault a explicat că această scădere a participaţiei sale este una provizorie şi are legătură cu programul de răscumpărare de acţiuni demarat de Nissan. "Această scădere temporară nu indică în niciun caz voinţa Renault de a îşi modifica participaţia", a informat grupul francez. La finele lunii februarie, Nissan a informat Consiliul de Administraţie de la Renault că are intenţia de a demara un program de răscumpărare de acţiuni în perioada 29 februarie-22 decembrie. Atunci grupul a anunţat că va participa la acest program deoarece îl consideră în folosul acţionarilor Renault şi că tranzacţia nu va avea niciun impact asupra participaţiei grupului francez.

Bursa de Londra a pierdut 120 miliarde de lire sterline

FTSE 100, principalul indice al Bursei din Londra, a scăzut vineri cu mai mult de 8% în cea mai abruptă deschidere de la criză încoace, topind practic 120 miliarde de lire din capitalizarea celor mai mari o sută de companii britanice. Băncile au fost printre cele mai afectate, cu acţiuni care au scăzut ţi cu 20% din valoare la deschidere, cum ar fi Lloyds, Royal Bank of Scotland şi Deutschebank, scrie presa internaţională. FTSE 250, care conţine 250 de companii publice de mărime mijlocie listate pe bursa de la Londra şi care nu sunt incluse în indicele FTSE 100, a înregistrat cel mai abrupt declin, de 11,4%.

Marea Britanie va pierde statul de cel mai bun platnic

Agenţia de rating Standard and Poor’s ar putea reduce ratingul de credit al Marii Britanii, după ce alegătorii au optat să părăsească Uniunea Europeană, informează Reuters care citează Financial Times. "Credem că ratingul AAA nu poate fi susţinut în aceste condiţii," a spus Moritz Kraemer, director S&P pentru ratinguri suverane. Agenţiile Fitch şi Moody’s deja au scăzut ratingul AAA al Marii Britanii, cu mult timp înainte de începutul campaniei pentru referendum. Anterior, S&P a declarat că ratingul AAA al Marii Britanii reflectă presupunerea că rezultatul referendumului va fi acela de a rămane în UE.







       






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.