Economic

Astăzi este …Ziua Mondială a asmului

Ziarul de Vrancea
6 mai 2016 913 vizualizări
Ziua mondială a astmului este marcată în întreaga lume pe data de 7 mai. Ziua mondială a astmului a fost iniţiată cu scopul de a spori gradul de conştientizare a publicului faţă de gravitatea astmului şi de a sublinia măsurile pentru prevenirea acestuia.

Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este marcată în peste 35 de ţări. Această zi constituie un prilej pentru instituţiile medicale de a atrage atenţia asupra înmulţirii îmbolnăvirilor de astm. Pentru o informare mai bună a fost publicată o serie de materiale care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi materialele izolante şi lacurile utilizate în construcţia caselor. În România, aproape un milion de persoane (copii şi adulţi) suferă de astm bronşic, iar riscul de a face boala creşte în mediul urban, potrivit datelor publicate de Societatea Română de Pneumologie. Dintre aceştia, doar 10% sunt identificaţi şi urmează tratament. Medicii susţin că această boală apare indiferent de vârstă, iar riscul de a o contracta creşte în zona urbană. Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca cineva să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori — o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător. Îmbolnăvirile sunt puse şi pe seama poluării din oraş, dar şi a mediului social. Degradarea calităţii aerului din interior ne influenţează cu atât mai mult sănătatea cu cât, în prezent, am ajuns să ne petrecem 90% din timp în casă, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Pentru a permite combaterea acestor efecte, până la o eventuală schimbare a normelor din domeniul construcţiilor, nu trebuie să ezităm să utilizăm vechile “reţete”, cum ar fi aerisirea zilnică a locuinţei. (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.