Local

VIDEO + Foto | Dare de seamă la 30 de ani: Nici Spital Materno-Infantil la Focșani, nici Palat de Justiție!

Florin Marian Dîrdală
25 apr 2024 1615 vizualizări

Se pare că uneori, noi, românii în general și vrâncenii în special, nu stăm deloc bine cu picioarele pe pământ. În ultima perioadă, la Focșani, s-a discutat destul de mult despre un posibil Spital regional ce ar putea fi ridicat în localitatea noastră. Acesta a început să se contureze în aceste zile, numai că tocmai la Iași, așa cum era și firesc să se întâmple. Agenda construcțiilor - NESS Proiect si TECNIC au inceput lucrarile la Spitalul Regional de Urgență Iași (vezi VIDEO). 

 

 

De ce ne-om fi gândit noi la așa ceva? E greu de spus! Dacă am fi analizat ce am pățit în trecut cu construirea unui spital mult mai mic, acela Materno-Infantil, cu 250 de paturi (planificate inițial), poate că alta ar fi fost socoteala. Să reluam pe scurt datele din trecutul recent. În anul 1987, cu ocazia sistematizării forțate a localității noastre (n.r. Municipiul Focșani) s-a alcătuit, pentru prima dată, proiectul de edificare a unui Spital Materno- Infantil la Focșani. Numai că a venit Revoluția și lucrurile au stagnat în această direcție. Până în urmă cu 30 de ani, când pe baza proiectului vechi din 1987, fostul prim-ministru Nicolae Văcăroiu a semnat la 2 decembrie 1994, alături de ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Iulian Mincu şi cu ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, Hotărârea 861 pentru aprobarea studiului de fezabilitate al Spitalului Materno-Infantil de la Focșani.

În anul 1996, pe baza hotărârii Consilului Local Focşani nr. 36/ 1996 și a avizului emis de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei cu  nr. 111 din 23 aprilie s-au dat în folosinţă iniţial 8500 mp, apoi puţin peste 12000 mp din cei 15000 disponibili, Direcţiei Sanitare Vrancea pentru construcţia Spitalui Materno-Infantil Focsani. A rezultat o suprafaţă construită de 393 mp  din cei: 760 mp propuşi, iar ca arie desfăşurată erau prognozaţi 4500 mp, cu regim înălţime P+4;  având ca vecinătaţi în nord  proprietăţi particulare, în est şi sud- Primăria Focşani, iar  la vest - Primăria Focşani, Mărgărit Doru, Murgu Maria etc. Din păcate, s-au executat numai lucrări parţiale, în limita cotei zero la corpul central, care au mai fost continuate doar în anul 2001 şi parţial în anul 2002. Dar din lipsa alocării fondurilor de investiţii necesare de către Ministerul Sănătăţii, după 2002, reluarea lucrărilor, cărora le expirase şi autorizaţia de construcţie, nu a mai fost posibilă.

Din terenul respectiv au fost câteva solicitări la legile speciale de retrocedare, astfel încât a fost predată foştilor proprietari, din suprafața de 15000 mp, diferenţa până la suprafaţa  de 12.067 m.p, care este sau mai bine zis era afectată de construcţia Spitalului Materno-Infantil Focșani.

Toate aceste amănunte rezultă din ordinul nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local, hotarârea nr. 36 din 29 martie 1996 a Primăriei Focşani, avizul nr. 111 din 23 aprilie 1996 al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, hotărârea. nr. 86 din 29 august 1996 a Consiliului Local Focşani, documentaţia anexă la HG nr. 861/1991 cu modificările ulterioare, anexele la autorizaţia de construcţie nr. 98 din 30 august 1996 emisă la cererea Spitalului Judeţean Vrancea, precum şi din anexa la hotărârea Consiliului Judetean Vrancea nr. 79/28.06.2007 cuprinzând lista bunurilor  care  alcatuiesc domeniul  public al  județului Vrancea.

În cele din urmă respectiva investiţie a sfârşit prin a fi abandonată cu totul, PUG-ul orașului Focsani, publicat 2008, având chiar inscripţionat pe zona respectivă simbolul unei cruci, poate pentru că se dorea a se ridica aici o biserică și de ce nu, chiar Catedrala orașului. Aceasta s-a edificat, ulterior, acolo unde o putem vedea azi, pe strada Republicii colț cu B-dul Independenței. Dupa 2010, o dată cu mutarea instanţelor din vechiul Palat al Justitiei în fostul magazin Putna de pe strada Republicii, s-a dispus ca cei  peste 12000 mp să fie atribuiţi Ministerului Justiţiei pentru ridicarea unui Palat propriu nou. Dar până în prezent, s-a putut realiza doar împrejmuirea terenului.Și s-au solicitat unele certificate de urbanism. Luând act de toate acestea, abia in 2019, Guvernul României a hotărât astfel: 

Miercuri, 12 Iunie

Notă de Fundamentare - HG nr.397/12.06.2019

Hotărâre 397/2019-06-12 a Guvernului României pentru sistarea definitivă a lucrărilor din cadrul obiectivului de investiţii <<Spital materno-infantil cu 180 de paturi în municipiul Focşani>>, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 861/1994 privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiţii <<Spital materno-infantil cu 180 de paturi în municipiul Focşani>>, judeţul Vrancea.” Primul motiv invocat era că „toate specialitatile cuprinse în proiectul materno- infantil se regăsesc în cadrul Spitalului de Urgență Focsani”. Și al doilea argument pentru sistarea definitivă a lucrărilor la proiectul spitalului materno- infantil de la Focșani, este faptul că „sunt demarate procedurile la nivelul Consiliului Județean Vrancea de construire a unui nou spital județean cu un număr de aproximativ 850 de paturi de spitalizare. În cadrul cărora sunt integrate și secțile cuprinse în cadrul proiectului spitalului materno infantil.” Punct.

Monitorul Oficial al României nr 494 din 2019-06-1

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și: Firma Ness Proiect Europe a început lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași (SRU) în data de 19 aprilie a.c. fiind cel mai important proiect din Regiunea de Nord– Est a României de după Revoluție! Primele intervenții la SRU Iași presupun: organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; lucrări de protejare a săpăturii; lucrări de deviere a utilităților și alte lucrări. Firma S C CITADIN SA continuă lucrările la drumurile de acces către șantier.

VIDEO: Ștef 

 

Locația investiției: https://www.openstreetmap.org/#map=18... Beneficiar: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS)

Pregătire drumuri acces: SC CITADIN SA Constructor Etapa 1 (organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; lucrări de protejare a săpăturii; lucrări de deviere a utilităților și alte lucrări): NESS PROIECT EUROPE Data filmării: 23 aprilie 2024

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.